PIVO OD HLEBA – Napravio pivo od starog hleba

pivo od hleba

Da, moguće je napraviti pivo od hleba, a to je pokazao inovator koji je napravio pivo od starog hleba

Pivo je najomiljenije piće na svetu. Ono se pravi uglavnom od ječma i pšenice. U nekim slučajevima se pravi i od kukuruza ili pirinča. Međutim, malo ko zna da ono može da se pravi i od drugih namirnica. I to od sasvim “neobičnih” namirnica. Ali i od sasvim uobičajenih namirnica.

Pivo od bačenog hleba

Naime, student Dimitris-Marios Stoidis napravio je kraft pivo od bačenog hleba. Ovaj mladi inovator otvorio je i svoju nezavisnu pivaru. U njoj proizvodi pivo od odbačenog hleba iz supermarketa.

On smatra kako ovaj njegov potez nije samo stvar zanatske proizvodnje. Mišljenja je da je reč o izbegavanju nepotrebnog otpada. Svoju ideju zasniva na sledećem –  Pecivo iz prodavnice svakako bi završilo u otpadu. Zato ga on koristi u pripremi piva.

Takođe, on se bavi svojevrsnom reciklažom. Realno, pravljenje piva od hleba i jeste reciklaža. Ovaj postupak je i ekološki prihvatljiv. Valja istaći da otprilike pola litre takvog piva štedi 160 grama ugljen dioksida iz atmosfere.

Pivo i ušteda

Dimitris-Marios Stoidis nada se da će ovakvom proizvodnjom piva uštedeti milion kilograma ugljen dioksida. On je svoje lagano pivo nazvao Testo testo.

Prema dobrotvornoj organizaciji za otpad od hrane VRAP – u Velikoj Britaniji se baci mnogo hrane. Podaci govore o 1,9 miliona tona hrane svake godine. Samo hleba se baci neverovatnih 900.000 tona.

Pivo i ekologija

Ovaj dvadesettrogodišnji mladić se nada kako će njegovo pivo pomoći da se smanji bacanje hrane. Takođe se nada da će istovremeno osigurati da Britanci i dalje imaju ukusna zanatska piva.

Mnoge kompanije veruju u njegovu ideju. Njegova mlada pivara je dobila podršku od 20.000 funti (približno 22.000 evra). Stoidis je student inžinjerstva i nada se da će mu takva finansijska pomoć pomoći. Pomoć će upotrebiti da se proširi na prodavnice i supermarkete širom Velike Britanije. Kris Broad, bivši šef kompanije Epla, i Andrev Doe, osnivač confetti.co.uk, odlučili su da investiraju u kompaniju Stoidis Future Brev.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Sastojci kriju tajnu

Dok ispijate vaše omiljeno pivo, da li ste se zapitali koja je procedura potrebna da biste vi bili zadovoljni konzument

Najjače nemačko pivo

Kada je 2011. godine prvi, ali i jedini, put pušteno na tržište – Schorschbock 57 je bilo najjače pivo na

Restoran Soulfood Pančevo

Restoran Soulfood u Pančevu je dokaz da u jednom tržnom centru, osim kupovine, može kvalitetno i ukusno da se pojede, a i popije doza dobrog piva.

Pivara Academia

Mladi, preduzetni i odlučni, ne smatraju da je to što su geografski udaljeni od velikih pivskih centara mana i žele

VODA, dragoceni resurs u industriji piva

Kompanija HEINEKEN Srbija je tokom poslednje decenije smanjila potrošnju vode u okviru svojih procesa proizvodnje piva za 75% i iz godine u godinu nastoji da ovaj trend održi.