PIVO OD HLEBA – Napravio pivo od starog hleba

pivo od hleba

Da, moguće je napraviti pivo od hleba, a to je pokazao inovator koji je napravio pivo od starog hleba

Pivo je najomiljenije piće na svetu. Ono se pravi uglavnom od ječma i pšenice. U nekim slučajevima se pravi i od kukuruza ili pirinča. Međutim, malo ko zna da ono može da se pravi i od drugih namirnica. I to od sasvim “neobičnih” namirnica. Ali i od sasvim uobičajenih namirnica.

Pivo od bačenog hleba

Naime, student Dimitris-Marios Stoidis napravio je kraft pivo od bačenog hleba. Ovaj mladi inovator otvorio je i svoju nezavisnu pivaru. U njoj proizvodi pivo od odbačenog hleba iz supermarketa.

On smatra kako ovaj njegov potez nije samo stvar zanatske proizvodnje. Mišljenja je da je reč o izbegavanju nepotrebnog otpada. Svoju ideju zasniva na sledećem –  Pecivo iz prodavnice svakako bi završilo u otpadu. Zato ga on koristi u pripremi piva.

Takođe, on se bavi svojevrsnom reciklažom. Realno, pravljenje piva od hleba i jeste reciklaža. Ovaj postupak je i ekološki prihvatljiv. Valja istaći da otprilike pola litre takvog piva štedi 160 grama ugljen dioksida iz atmosfere.

Pivo i ušteda

Dimitris-Marios Stoidis nada se da će ovakvom proizvodnjom piva uštedeti milion kilograma ugljen dioksida. On je svoje lagano pivo nazvao Testo testo.

Prema dobrotvornoj organizaciji za otpad od hrane VRAP – u Velikoj Britaniji se baci mnogo hrane. Podaci govore o 1,9 miliona tona hrane svake godine. Samo hleba se baci neverovatnih 900.000 tona.

Pivo i ekologija

Ovaj dvadesettrogodišnji mladić se nada kako će njegovo pivo pomoći da se smanji bacanje hrane. Takođe se nada da će istovremeno osigurati da Britanci i dalje imaju ukusna zanatska piva.

Mnoge kompanije veruju u njegovu ideju. Njegova mlada pivara je dobila podršku od 20.000 funti (približno 22.000 evra). Stoidis je student inžinjerstva i nada se da će mu takva finansijska pomoć pomoći. Pomoć će upotrebiti da se proširi na prodavnice i supermarkete širom Velike Britanije. Kris Broad, bivši šef kompanije Epla, i Andrev Doe, osnivač confetti.co.uk, odlučili su da investiraju u kompaniju Stoidis Future Brev.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1