PIVO OD HLEBA – Napravio pivo od starog hleba

pivo od hleba

Da, moguće je napraviti pivo od hleba, a to je pokazao inovator koji je napravio pivo od starog hleba

Pivo je najomiljenije piće na svetu. Ono se pravi uglavnom od ječma i pšenice. U nekim slučajevima se pravi i od kukuruza ili pirinča. Međutim, malo ko zna da ono može da se pravi i od drugih namirnica. I to od sasvim “neobičnih” namirnica. Ali i od sasvim uobičajenih namirnica.

Pivo od bačenog hleba

Naime, student Dimitris-Marios Stoidis napravio je kraft pivo od bačenog hleba. Ovaj mladi inovator otvorio je i svoju nezavisnu pivaru. U njoj proizvodi pivo od odbačenog hleba iz supermarketa.

On smatra kako ovaj njegov potez nije samo stvar zanatske proizvodnje. Mišljenja je da je reč o izbegavanju nepotrebnog otpada. Svoju ideju zasniva na sledećem –  Pecivo iz prodavnice svakako bi završilo u otpadu. Zato ga on koristi u pripremi piva.

Takođe, on se bavi svojevrsnom reciklažom. Realno, pravljenje piva od hleba i jeste reciklaža. Ovaj postupak je i ekološki prihvatljiv. Valja istaći da otprilike pola litre takvog piva štedi 160 grama ugljen dioksida iz atmosfere.

Pivo i ušteda

Dimitris-Marios Stoidis nada se da će ovakvom proizvodnjom piva uštedeti milion kilograma ugljen dioksida. On je svoje lagano pivo nazvao Testo testo.

Prema dobrotvornoj organizaciji za otpad od hrane VRAP – u Velikoj Britaniji se baci mnogo hrane. Podaci govore o 1,9 miliona tona hrane svake godine. Samo hleba se baci neverovatnih 900.000 tona.

Pivo i ekologija

Ovaj dvadesettrogodišnji mladić se nada kako će njegovo pivo pomoći da se smanji bacanje hrane. Takođe se nada da će istovremeno osigurati da Britanci i dalje imaju ukusna zanatska piva.

Mnoge kompanije veruju u njegovu ideju. Njegova mlada pivara je dobila podršku od 20.000 funti (približno 22.000 evra). Stoidis je student inžinjerstva i nada se da će mu takva finansijska pomoć pomoći. Pomoć će upotrebiti da se proširi na prodavnice i supermarkete širom Velike Britanije. Kris Broad, bivši šef kompanije Epla, i Andrev Doe, osnivač confetti.co.uk, odlučili su da investiraju u kompaniju Stoidis Future Brev.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Kraft pivarstvo u Srbiji

U svet kraft pivarstva se ulazi iz emocije, preduzimljivosti, istraživačkog duha. Kada se stvari razviju, preleže dečije bolesti, hobi polako

Najjače nemačko pivo

Kada je 2011. godine prvi, ali i jedini, put pušteno na tržište – Schorschbock 57 je bilo najjače pivo na

PIVO: Ovo sigurno niste znali

Svaki statistički podatak govori u korist ogromnoj popularnosti piva koju uživa širom sveta Pivo je najpopularnije alkoholno piće na svetu,

LEGENDARNI TUT GUT

Tut Gut – poznat i omiljen proizvod nekadašnje Zrenjaninske pivare ostao je u sećanju mnogih koji su obožavali to bezalkoholno osvežavajuće piće.

Konoba Gušti Mora

Od svog nastanka 1382. godine, kada ga je pod imenom Sveti Stefan osnovao kralj Tvrtko Prvi, Herceg-Novi je dobio titulu

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

Kako rashladiti pivo na plaži

Kada smo na letovanju, treba nam siguran savet kako rashladiti pivo na plaži Leto je godišnje doba kada većina nas boravi uz obalu reke, mora