PRODAJA PIVA – Supermarketi u žiži interesovanja proizvođača piva

mvmgroup

Prodaja piva, masovnih i zanatskih, poslednjih godinu dana, usled pandemije prouzrokovane virusom Covid 19, iz do sada tradicionalnog horeca kanala preselila se u supermarkete i supermarketi su u žiži interesovanja proizvođača piva

Kako je pre gotovo tačno godinu dana, u celom svetu proglašena pandemija virusa Covid 19, uvedena su nova pravila življenja i svet kakav smo poznavali potpuno se promenio. Osim epidemioloških mera u zdravstvenoj zaštiti, promene su nastupile i u gotovo svim granama privrede. Pojedine privredne grane potpuno su promenile svoj način delovanja i svoj rad prebacile na online poslovanje. One grane u kojima to nije moguće, pretrpele su velike gubitke.

Jedna od tih grana, koja je možda i najviše pogođena ovom zdravstvenom krizom, je zasigurno turizam i ugostiteljstvo. Što zbog lockdown-a, što zbog zabrana rada i ograničenog radnog vremena, njihov promet značajno je opao. Zbog svega ovoga, supermarketi i hipermarketi su u žiži interesovanja brojnih distributera i proizvođača piva.

Pivo se kupuje u prodavnici

Veliki pivari su i pre krize uzrokovane koronavirusom ozbiljan fokus imali na ovaj kanal prodaje, ali zanatske pivare ne njega nisu obraćale pažnju. Kako na njega poslednjih godina zanatske pivare nisu obraćale pažnju, izazovi koje on nosi sa sobom, a koji se tiču prodaje kraft piva došli su na dnevni red rešavanja.

Naime, s obzirom na smanjeni broj zaposlenih u maloprodajnim objektima, kao i svakodnevnoj „borbi“ konkurencije na policama, merchandising je postao sastavni deo tržišne utakmice, ako ne i jedan od najvažnijih faktora koji utiču na prodaju.
S tim u vezi, razgovarali smo sa izvršnom direktorkom MVM Group, lidera u regionu kada je u pitanju outsorce merchandising, gospođom Vesnom Pandžić, koliko je važan dobar i kvalitetan merchandising u samom lancu prodaje.

Godinu dana nakon početka pandemije, u Srbiji je prodaja piva preseljena u trgovinske lance. Koliko je merchandising važan za lanac prodaje?

Merchandising je veoma važan u trgovinama, ne samo kada su u pitanju piva, nego i za sve ostale proizvođače i distributere. Godinama unazad, svedočili smo da zbog nedostatka resursa, neretko se dešavalo da put od magacina do rafa u prodavnici, predugo traje, samim tim smanjivala se i prodaja. Takođe, povratne informacije o stanju robe, kasno su stizale nazad, što je takođe dovodilo do smanjena prodaje. Dobrim, redovnim i kvalitetnim merchandising-om, procenat prodaje se svakako povećava, a to je najvažnija stvar.

Kvalitetan merchandising – veća prodaja

Kada kažete kvalitetan merchandising, na šta konkretno mislite?

MVM Group kao pionir na polju merchandising-a u našoj zemlji, poslednjih petnajstak godina se bavi razvojem svojih usluga, kako bi klijentima ponudili sve što im je potrebno da povećaju svoju prodaju.
Prvo i osnovno, naš tim od 300 merchandiser-a na terenu, ima zadatak da sva roba koja se nalazi u magacinu, mora da postoji u rafu, da svi artikli cenovno budu obeleženi, da za proizvode za koje je to potrebno bude ispoštovan FIFO standard i na kraju da je to sve složeno po određenom planogramu. Kada se sve to ispoštuje, znate da je dobar posao odrađen.
Dalje, iskustvom sa terena, uspeli smo da razvijemo posebnu ESTEH aplikaciju koju naš tim koristi na terenu. Naime u pitanju je softversko izveštavanje iz svakog objekta. Merchandiser tokom servisiranja klijenta, popunjava izveštaj, koji gotovo uvek sadrži fotografiju i u kome navodi sve izazove sa kojima se susreo prilikom rada. Takođe navodi i out of stock artikle. Ovakav izveštaj se prosleđuje dalje klijentu i klijent tako u jednom danu dobije informacije iz svih objekata o stanju njegove robe.
Uredno izložena roba i blagovremena informacija o stanju robe jeste nešto što čini merchandising veoma značajnim.

Prednosti outsource-a

Objasnite nam molim vas, zbog čega bi neko angažovao vas, a ne pravio svoj tim merchandiser-a?

– Odgovor je veoma jednostavan. Angažovanjem naše kuće – MVM Group, smanjuju se troškovi jer distributer ili proizvođač dele troškove sa ostalim našim klijentima. Ne razmišljate o ljudima, gorivu i njihovim obukama. O svemu tome vodimo računa mi, a vi dobijate krajnji rezultat. Ili kako mi volimo da kažemo: Smanjite troškove, povećajte prodaju!

Vaša kompanija se ne bavi samo merchandising-om?

– Pored merchandising-a, koji je naš core biznis, za klijente radimo i distribuciju POSM materijala, mysteri shoping, razne vrste uslužnih popisa.

Budućnost posle pandemije

Za kraj, da li mislite da će rast prodaje piva u supermarketima i hipermarketima, ponovo opasti kada se pandemija završi?

– Kada jednom naučite i naviknete potrošača da kupuje u maloprodaji, on to nikada neće prestati. Tako da verujem da je ovo kanal koji će se tek razvijati u narednom periodu. Takođe, sasvim sam sigurna da će se rast prodaje videti tek kada se stvari vrate u normalu.

www.mvmgroup.rs

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Dolazi vreme radlera

Kada je jedno piće okruženo legendama, manje ili više neproverenim pričama, ponekad čak i kontraverzama, lako je zaključiti da se

UVOZNA PIVA NIŽE CENE Korektna i jeftina piva

Kada govorimo o pivima nižeg cenovnog ranga valjalo bi napomenuti da je njihov kvalitet usklađen sa cenom, ali i da se u mnogim slučajevima odabirom ovih piva konzumenti prijatno iznenade.

UVOZNA PIVA VIŠE CENE Piva za one dubljeg džepa

Potrošači u Srbije vole da probaju sve što je novo i lako se prilagođavaju na dobar kvalitet, a ukoliko su bolje platežne moći, najčešće biraju piva iz Nemačke, Češke, Francuske, Meksika, Belgije, Irske, Holandije.

pretplata