SAZNAJEMO Beogradski studenti napravili pivo sa cinkom

pivo sa cinkom

Saznajemo da su beogradski studenti napravili pivo sa cinkom i hijaluronom – Za ovo pivo je karakteristično da ima imunostimulišuće dejstvo i efekat protiv starenja

Studenti četvrte godine beogradskog Hemijskog fakulteta, njihov profesor Vladimir Beškoski i njegovi asistenti su zajedničkim radom proizveli pivo koje je obogaćeno cinkom i hijaluronom. Ovo pivo kako ističu ima „imunostimulišuće dejstvo i efekat protiv starenja“.

Laboratorijske vežbe gde su akademci napravili ovaj napitak bile su deo profesorovog izbornog predmeta Biotehnološka i industrijska biohemija, kojima su rukovodile asistentkinje Kristina Joksimović i Marija Lješević.

Projekat u kojem se poštovala proizvodnja piva

U okviru ovog projekta prethodno su optimizovani svi delovi procesa proizvodnje, a zatim su studenti na vežbama testirali dobijanje piva na nešto većoj skali od eksperimentalne.

Oni su tokom poslednjih meseci razvili pivo koje se po mirisu, ukusu i mnogim drugim svojstvima ne razlikuje od standardnih zanatskih (kraft) piva, osim u   mikroelementu – cinku.

Za ovaj mineral su se opredelili, jer pored hranljivih sastojaka i vitamina, njega nema u većim količinama u pivu.  Još jedan od razloga zašto je cink postao prvi izbor bila je pandemija korona virusa.

Veliki izazov za profesore i studente

Studentima je ovo bio veliki izazov, jer je trebalo dobiti „organski vezan cink“ u najpovoljnijoj, optimalnoj količini, a zatim i pivo u kome sadržaj ovog minerala neće prelaziti  preporučeni dnevni unos.

Na kraju su u tome uspeli – prvo su dobili cink koji je organski vezan, a zatim i kvasac koji su koristili za dobijanje piva.

Ovo pivo obogaćeno cinkom sadrži važne kompomentne koje imaju i probiotsko dejstvo i deluju kao stimulatori rasta probiotskih mikroorganizama.

Pivo obogaćeno cinkom uskoro na tržištu

Pivo sa cinkom je proizvedeno u okviru projekta  koji je odobren na konkursu „Dokaz koncepta“ Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije.

Realizacija se privodi kraju, a pošto se završetak bliži, pivo je već degustirano, kuju se planovi za dalje, a odnose se na komercijalizaciju i izlazak na tržište.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Šabački letnji festival 2018

Još od 2003. godine Šabački letnji festival se održava na Šabačkoj tvrđavi. Ove godine Šabački letnji festival počinje 03. avgusta

restoran potpis čubura

Restoran Potpis

Beogradski restoran Potpis smešten je na Čuburi, u srcu Čuburskog parka. Restoran Potpis je elegantan restoran, uređen u prijatnom stilu, s enterijerom koji naginje modernizmu.

ISTRAŽUJEMO Kraft pivo u Srbiji

Prema podacima Udruženja malih nezavisnih pivara Srbije, danas je oko 50 odsto manje kraft pivara u odnosu na doba pred koronu i one svojom ukupnom

NOVI TREND U GASTRONOMIJI Kraft pivo i hrana

Kraft piva i njihove neverovatne kreacije uvode vas u novu dimenziju pivskih ukusa i neotkriven svet neočekivanih aromatskih kompleksa, koji postaju obavezan i preporučen pratioc