SAZNAJEMO Beogradski studenti napravili pivo sa cinkom

pivo sa cinkom

Saznajemo da su beogradski studenti napravili pivo sa cinkom i hijaluronom – Za ovo pivo je karakteristično da ima imunostimulišuće dejstvo i efekat protiv starenja

Studenti četvrte godine beogradskog Hemijskog fakulteta, njihov profesor Vladimir Beškoski i njegovi asistenti su zajedničkim radom proizveli pivo koje je obogaćeno cinkom i hijaluronom. Ovo pivo kako ističu ima „imunostimulišuće dejstvo i efekat protiv starenja“.

Laboratorijske vežbe gde su akademci napravili ovaj napitak bile su deo profesorovog izbornog predmeta Biotehnološka i industrijska biohemija, kojima su rukovodile asistentkinje Kristina Joksimović i Marija Lješević.

Projekat u kojem se poštovala proizvodnja piva

U okviru ovog projekta prethodno su optimizovani svi delovi procesa proizvodnje, a zatim su studenti na vežbama testirali dobijanje piva na nešto većoj skali od eksperimentalne.

Oni su tokom poslednjih meseci razvili pivo koje se po mirisu, ukusu i mnogim drugim svojstvima ne razlikuje od standardnih zanatskih (kraft) piva, osim u   mikroelementu – cinku.

Za ovaj mineral su se opredelili, jer pored hranljivih sastojaka i vitamina, njega nema u većim količinama u pivu.  Još jedan od razloga zašto je cink postao prvi izbor bila je pandemija korona virusa.

Veliki izazov za profesore i studente

Studentima je ovo bio veliki izazov, jer je trebalo dobiti „organski vezan cink“ u najpovoljnijoj, optimalnoj količini, a zatim i pivo u kome sadržaj ovog minerala neće prelaziti  preporučeni dnevni unos.

Na kraju su u tome uspeli – prvo su dobili cink koji je organski vezan, a zatim i kvasac koji su koristili za dobijanje piva.

Ovo pivo obogaćeno cinkom sadrži važne kompomentne koje imaju i probiotsko dejstvo i deluju kao stimulatori rasta probiotskih mikroorganizama.

Pivo obogaćeno cinkom uskoro na tržištu

Pivo sa cinkom je proizvedeno u okviru projekta  koji je odobren na konkursu „Dokaz koncepta“ Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije.

Realizacija se privodi kraju, a pošto se završetak bliži, pivo je već degustirano, kuju se planovi za dalje, a odnose se na komercijalizaciju i izlazak na tržište.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

TOČENO PIVO: Za i protiv

Koliko ima istine u pričama o dobrim i lošim stranama točenog piva Tempo modernog života ume biti naporan, te kako

APATINSKA PIVARA Ozelenjava Beograd

Apatinska pivara pokazala je još jednom svoju društvenu odgovornost i pomogla u ozelenjavanju srpske prestonice   Početkom juna na Novom Beogradu, raskošna stabla kanadskog javora,

OTKRIJTE Ukus koji vraća uspomene

Svako od nas seća se one čuvene roditeljske rečenice “Doći ćeš ti u moje godine…”. Na putu do tih čuvenih, nebrojeno puta pomenutih godina, prošli