SAZNAJEMO Beogradski studenti napravili pivo sa cinkom

pivo sa cinkom

Saznajemo da su beogradski studenti napravili pivo sa cinkom i hijaluronom – Za ovo pivo je karakteristično da ima imunostimulišuće dejstvo i efekat protiv starenja

Studenti četvrte godine beogradskog Hemijskog fakulteta, njihov profesor Vladimir Beškoski i njegovi asistenti su zajedničkim radom proizveli pivo koje je obogaćeno cinkom i hijaluronom. Ovo pivo kako ističu ima „imunostimulišuće dejstvo i efekat protiv starenja“.

Laboratorijske vežbe gde su akademci napravili ovaj napitak bile su deo profesorovog izbornog predmeta Biotehnološka i industrijska biohemija, kojima su rukovodile asistentkinje Kristina Joksimović i Marija Lješević.

Projekat u kojem se poštovala proizvodnja piva

U okviru ovog projekta prethodno su optimizovani svi delovi procesa proizvodnje, a zatim su studenti na vežbama testirali dobijanje piva na nešto većoj skali od eksperimentalne.

Oni su tokom poslednjih meseci razvili pivo koje se po mirisu, ukusu i mnogim drugim svojstvima ne razlikuje od standardnih zanatskih (kraft) piva, osim u   mikroelementu – cinku.

Za ovaj mineral su se opredelili, jer pored hranljivih sastojaka i vitamina, njega nema u većim količinama u pivu.  Još jedan od razloga zašto je cink postao prvi izbor bila je pandemija korona virusa.

Veliki izazov za profesore i studente

Studentima je ovo bio veliki izazov, jer je trebalo dobiti „organski vezan cink“ u najpovoljnijoj, optimalnoj količini, a zatim i pivo u kome sadržaj ovog minerala neće prelaziti  preporučeni dnevni unos.

Na kraju su u tome uspeli – prvo su dobili cink koji je organski vezan, a zatim i kvasac koji su koristili za dobijanje piva.

Ovo pivo obogaćeno cinkom sadrži važne kompomentne koje imaju i probiotsko dejstvo i deluju kao stimulatori rasta probiotskih mikroorganizama.

Pivo obogaćeno cinkom uskoro na tržištu

Pivo sa cinkom je proizvedeno u okviru projekta  koji je odobren na konkursu „Dokaz koncepta“ Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije.

Realizacija se privodi kraju, a pošto se završetak bliži, pivo je već degustirano, kuju se planovi za dalje, a odnose se na komercijalizaciju i izlazak na tržište.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

pivo zadovoljstvo ili lek

PIVO – ZADOVOLJSTVO I LEK

Pivo je jedno od najstarijih pića i priprema se najverovatnije još od ranog Neolita – ranog kamenog doba iliti od 9500 godina pre nove ere.

Mlečni stout

Mlečni stout

Linija pivskih stilova, koja je dostupna danas, je prilično impresivna, ali razvrstavanje zna da napravi zabunu. Razlika između Portera i

Restoran Soulfood

Da u jednom tržnom centru, osim kupovine, može kvalitetno i ukusno da se pojede, a i popije, što da ne,

NOVOGODIŠNJA TRPEZA Tradicionalna domaća jela

Bez obzira što smo preplavljeni novogodišnjim predlozima jela i njihovim jednostavnim ili možda manje jednostavnim načinima pripreme, ipak će najveći broj domaćinstava u Srbiji za

Beer Style magazin – br. 23 –

Online izdanje Beer Style magazin br. 23. Pogledajte najnovije trendove, recenzije, savete i predloge za uparivanje hrane i piva.