KRAFT PIVO – Zanatsko pivo sve popularnije

zanatsko pivo

Znate li da je zanatsko pivo sve popularnije u Srbiji, a da se konzumenti sve više opredeljuju za kraft pivo

U gradovima širom Srbije sve je više mesta na kojima se prodaje kraft pivo.

To uključuje pabove, pivnice, restorane, podrume pića, trgovinske lance i specijalizovane prodavnice.

Kraft pivo može da se kupi i u trafikama, ali i direktno od proizvođača.

Čini se da je do ekspanzije zanatskog piva u našoj zemlji došlo preko noći, jer ranije se kraft kupovao isključivo u zanatskim pivarama.

Festivali doprineli popularnosti kraft piva

Međutim, danas skoro i da nema mesta gde ono nije zastupljeno.

Delimično su tome doprineli i razni Festivali na kojima se promoviše ova vrsta piva.

Sve je više i stilova koji se nude potrošačima, a oni zadovoljavaju ukus i najprobirljivijih konzumenata.

Svake godine među gostima se primećuje porast znanja kod pivopija te se sa njima u ugostiteljskim objektima može razgovarati o različitim stilovima piva, različitim tipovima hmelja i slada.

Vetar u leđa malim pivarama

Sve ovo daje „vetar u leđa“ samostalnim zanatskim pivarama da nastave još kvalitetnije da rade svoj posao.

Naime, male domaće pivare i mnogobrojni barovi definitivno su stavili Srbiju na mapu zanatskog pivarstva, što je svakako značajan korak ka napred.

U jednoj od najstarijih kraft pivara u Novom Sadu, pivari Razbeerbriga, počeli su sa radom kao i većina zaljubljenika u kraft pivo.

Njihovi počeci bili su u kućnim uslovima, u kojima su pokušavali da naprave vrhunsko kraft pivo koje bi popili zajedno sa svojim prijateljima.

Danas je njihovo pivo nadaleko poznato.

Popularnost ili pomodarstvo

Drugi primer je beogradska zanatska pivara Dogma, koja pravi odlično pivo, a oni imaju i deo za degustaciju piva – Dogma Tap Room, koji se nalazi u sklopu pivare i jedinstveno je mesto u u Srbiji.

Inače, razlog popularnosti zanatskog piva leži ne u pomodarstvu, već u potrazi za kvalitetom i novim stilovima piva.

U Evropi kultura ispijanja zanatskog piva traje više od 20 godina.

U Srbiji je sve to još u povoju, ali ide napred i zanatsko pivo ima sve više sledbenika.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

irski gulaš

PIVO U KULINARSTVU – Irski gulaš

U irski gulaš se dodaje crno pivo, najbolje neki staut, ali i suve šljive. Idealan prilog uz ovo jelo je krompir pire ili testenina, a nakon njega je obavezan jedan Guinness, kao kruna odličnog ručka.

Od sada i u Srbiji

Poznati svetski brend  Efes se vratio u Srbiju. Dobro poznatog imena, jedinstvenog ukusa i neodoljivog izgleda, stari dobri Efes se

OTKRIJTE Ukus koji vraća uspomene

Svako od nas seća se one čuvene roditeljske rečenice “Doći ćeš ti u moje godine…”. Na putu do tih čuvenih, nebrojeno puta pomenutih godina, prošli

PREMIUM PIVO Najbolja od najboljih

Prema mišljenju svetskih industrijskih kompanija, glavno obeležje premium piva leži u dodatnoj vrednosti ukusa i arome. Drugim rečima, premium se po kvalitetu razlikuje od uobičajenih