KRAFT PIVO – Zanatsko pivo sve popularnije

zanatsko pivo

Znate li da je zanatsko pivo sve popularnije u Srbiji, a da se konzumenti sve više opredeljuju za kraft pivo

U gradovima širom Srbije sve je više mesta na kojima se prodaje kraft pivo.

To uključuje pabove, pivnice, restorane, podrume pića, trgovinske lance i specijalizovane prodavnice.

Kraft pivo može da se kupi i u trafikama, ali i direktno od proizvođača.

Čini se da je do ekspanzije zanatskog piva u našoj zemlji došlo preko noći, jer ranije se kraft kupovao isključivo u zanatskim pivarama.

Festivali doprineli popularnosti kraft piva

Međutim, danas skoro i da nema mesta gde ono nije zastupljeno.

Delimično su tome doprineli i razni Festivali na kojima se promoviše ova vrsta piva.

Sve je više i stilova koji se nude potrošačima, a oni zadovoljavaju ukus i najprobirljivijih konzumenata.

Svake godine među gostima se primećuje porast znanja kod pivopija te se sa njima u ugostiteljskim objektima može razgovarati o različitim stilovima piva, različitim tipovima hmelja i slada.

Vetar u leđa malim pivarama

Sve ovo daje „vetar u leđa“ samostalnim zanatskim pivarama da nastave još kvalitetnije da rade svoj posao.

Naime, male domaće pivare i mnogobrojni barovi definitivno su stavili Srbiju na mapu zanatskog pivarstva, što je svakako značajan korak ka napred.

U jednoj od najstarijih kraft pivara u Novom Sadu, pivari Razbeerbriga, počeli su sa radom kao i većina zaljubljenika u kraft pivo.

Njihovi počeci bili su u kućnim uslovima, u kojima su pokušavali da naprave vrhunsko kraft pivo koje bi popili zajedno sa svojim prijateljima.

Danas je njihovo pivo nadaleko poznato.

Popularnost ili pomodarstvo

Drugi primer je beogradska zanatska pivara Dogma, koja pravi odlično pivo, a oni imaju i deo za degustaciju piva – Dogma Tap Room, koji se nalazi u sklopu pivare i jedinstveno je mesto u u Srbiji.

Inače, razlog popularnosti zanatskog piva leži ne u pomodarstvu, već u potrazi za kvalitetom i novim stilovima piva.

U Evropi kultura ispijanja zanatskog piva traje više od 20 godina.

U Srbiji je sve to još u povoju, ali ide napred i zanatsko pivo ima sve više sledbenika.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Gradska pivnica

Gradska pivnica u Novom Sadu počela je sa radom 2017. godine, skoro 270 godina posle osnivanja prvog javnog okupljališta ljubitelja

Restoran Mala Gostionica

U blizini Trga Republike, nadomak Narodnog pozorišta, na jedinstvenom beogradskom Dorćolu nalazi se restoran Mala Gostionica. Na odličnoj lokaciji, u

Magaza Gastro pub

Magaza je restoran nastao sa idejom da hedonizam podigne na viši nivo. Ovaj Gastro pub nalazi se na obali reke

Testenine i pivo

Postoje neke tipske slike koje čvrsto stoje u svesti ljudi i teško ih je modifikovati ili u potpunosti zameniti.  Kada

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike