PONUDA PIVA U SRBIJI Dominacija premium brendova

PONUDA PIVA U SRBIJI

Ponuda piva u Srbiji je odlična, a kada govorimo o ponudi jesenjih kvalitetnih piva, primetna je domininacija premium brendova

Jesen je doba godine kada se sve polako vraća u normalu, godišnji odmori se privode kraju, a većina ljudi vraća se radnim obavezama. Obično se iz tog razloga jesen vezuje za monotoniju i dosadu, ali i za zahlađenje i kišu.

Međutim, ovo godišnje doba je zapravo veoma lepo, posebno zbog svojih kolorita koji se prelivaju od žutih do crvenih tonova – baš kao i pojedine vrste piva. Naime, ovo je period kada se polako ali sigurno prelazi sa letnjih osvežavajućih lagera, na nešto jače i punije stilova piva.

Na jesen se piju jača piva

Jesen je pravo vreme za ispijanje zahmeljenih, tamnijih i kremastijih pivskih stilova, koji su karakteristični po širokom spektru aroma, poput karamele, čokolade, kafe, tostiranog hleba i suvog voća.

Najčešće su to piva smanjene hmeljne arome, koja imaju ponekad i fini ukus meda, smeđeg šećera, javorovog sirupa, đumbira, cimeta, klinčića ili muskatnih oraščića. Ukus i aroma potiču od raznih kombinacija slada i kvasaca, donekle i hmelja, a sve to se može osetiti u stilovima kao što su ejlovi, stout, amber i pšeničnim pivima, koja su sve popularnija među srpskim konzumentima.

Zato smo istražili kakva je ponuda takozvanih jesenjih industrijskih, odnosno zanatskih piva.

Velik izbor industrijskih i zanatskih brendova

Naime, u našoj zemlji posluju tri velike pivarske grupacije – Heineken, Carlsberg i Molson Coors, koje u svom portfoliju imaju značajnu ponudu piva, koja bi mogli da definišemo kao jesenja piva. Sve tri pivarske koorporacije, na tržištu naše zemlje prodaju piva iz kompanijskog portfolija, ali i piva koja se proizvode u domaćim pivarama. Odlična je ponuda i kraft brendova, koje bi mogli da predstavimo kao jesenja piva, a koji se priozvode u skoro svim srpskim zanatskim pivarama. Jesenji pivski brendovi su sve popularniji među konzumentima – nisu monotoni, pružaju bogatsvo ukusa, mirisa i arome i zato se veoma razlikuju po svojoj strukturi.

Heineken Srbija predlaže Zaječarsko Crno

Primera radi kompanija Heineken iz svog portfolija konzumentima nudi pravog predstavnika ovog godišnjeg doba. Reč je o pivu Kapuziner Weissbier, nemačkom svetlom nefiltriranom pšeničnom pivu. Ovo je jedno od najpoznatijih premium pšeničnih piva u svetu, a odlikuje ga postojana i čvrsta pena. Ima odlično izbalansiranu slatkoću i gorčinu, a dok se ispija preovlađuju arome manga i ananasa. Sadrži 5,4 odsto alkohola, a služi se na temperaturi od 8 stepeni Celzijusa. Još jedno pivo, koje može da ponese naziv jesenjeg piva, je Zaječarsko Crno, u čijoj se proizvodnji koristi svetli, specijalni i karamelni slad, a koji mu daju punoću ukusa i karakterističnu karamelnu aromu. Zaječarsko Crno pivo sadrži 5,2 odsto alkohola.

Carlsberg Srbija nudi Erdinger Dunkel

Naravno ni druge velike pivarske kompanije, koje su posvećene proizvodnji masovnih piva, ne manjkaju s ponudom.

Kompanija Carlsberg Srbija nudi konzumentima  pivo češke škole – Budweiser Budvar Dark, koje se opravdano deklariše kao premium brend. Ovo pivo se proizvodi od odabranih sastojaka – žatec hmelja i slada iz Moravia predela. Karakteriše ga veoma tamna boja i fini gorki, karamelni ukus.

Za konzumente koji preferiraju nemačku školu pivarstva preporuka je da se zagreju sa pšeničnim pivom Erdinger Dunkel.  Za pun ukus ovog piva „krivac“ je fina kombinacija hmelja i selektovani tamni slad, koji mu daju specifičnu aromu i gorčinu.

Erdinger Dunkel pivo karakteristično je i po tome što sazreva u boci, po šampanjskoj metodi. Naravno, kada se priča o jesenjim premium brendovima visoko se pozicionira i najpoznatije tamno pivo na svetu – Guinness, koje stiže iz Irske. Guinness stout je rubin crvene boje, a zahvaljujući prepečenom sladu, poseduje karakterističan blagi ukus čokolade, kafe i karamele.

Apatinska pivara sugeriše Nikšićko IPA

Ali, to nije sve, jer još jedan gigant u pivskoj industriji – Apatinska pivara, koja je u sastavu svetske pivske grupacije Molson Coors, nudi širok dijapazon ukusa, koji zadovoljavaju i najprobirljivije ljubitelje piva.

Kompanija Molson Coors u svom vlasništvu poseduje i nekoliko zanatskih pivara, čije se pivo plasira i domaćim konzumentima. Zahvaljujući ovoj činjenici u prodaji je Doom Bar pivo koje se proizvodi u engleskoj zanatskoj pivari Sharp‘s. Reč je o amber ale, stilu koji je karakterističan po sočnoj aromi sušenog voća i finoj gorčini. Još jedno pivo koje je interesantno konzumentima jeste Wolf Rock, stila red IPA.

Njega karakteriše slatkast ukus, u kom dominiraju note karamele i crvenih bobica. Blago je zahmeljeno i zato se odlično slaže sa jačom hranom. Naravno, za sve pivske sladokusce tu je i neizostavno Nikšićko IPA, koje se proizvodi u pivari Trebjesa.

Reč je o pivu koje se dobija kombinacijom najfinijih aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca. Zlatno žute je boje i prijatne gorčine, a dok se ispija oseti se aroma tropskog voća, a odmah za njom tu je i suptilna cvetna, kao i aroma trave. Blago je fine gorčine, sa kratkom gorkom završnicom.

Hoegaarden prepoznat u Srbiji

U svojoj punudi Molson Coors ima i nekoliko vrsta pšeničniih piva, a jedno od njih je i Hoegaarden – tipičan predstavnik belgijske škole pivarstva. Prilikom konzumacije oseti se jasna aroma pomorandžine kore i korijandera, što ga čini vrlo specifičnim i traženim.

Interesantna ponuda srpskih zanatskih pivara

Naravno, veliki izbor jesenjih piva nude i domaće zanatske pivare, koje svoju ponudu baziraju upravo na različitim stilovima engleskih  i američkih piva. Međutim, u proizvodnji ne zaostaju ni sa ponudom belgijskih, manastirskih, nemačkih tamnih pšeničnih i porter piva.

Tako primera radi, pivo Hoptopod iz zanatske pivare Dogma je jedno od najprodavanijih kraft piva u Srbiji.

Reč je o klasičnom IPA pivu, koje je proizvedeno pod uticajem američke pivarske škole. U njemu preovlađuju arome tropskog voća i citrusa.

Pivara Kabinet i Supernova

Takođe i zanatska pivara Šlif u ponudi ima prepoznatljive jesenje stilove, a mi bi izdvojili Indijski Šlif, koji je blage gorčine i s dominacijom jakih i osvežavajućih tonova, uz skoro neprimetan ukus alkohola. Još jedno pivo vredno pažnje jeste i Supernova, koje se proizvodi u pivari Kabinet.

Lepe je bakarno narandžaste boje, umerene je gaziranosti i sadrži arome breskve i vanile, uz blage note hmeljne gorčine. Pivo je postojane pene, koja je praćena intenzivnim ukusom slada, tropskog voća, narandže, ananasa i kajsija.

Dobar izbor piva

Naš opšti utisak jeste da srpska pivska scena može da se pohvali odličnom ponudom jesenjih – kako masovnih, tako i kraft piva, koja su zastupljena u trgovinskim lancima, marketima, specijalizovanim prodavnicama i HORECA kanalu.

Sigurni smo da pored ovakve ponude, svako od nas može da odabere pivo, koje će ga asocirati na jesenje pivo. Ruku na srce, važan je povod, ali važno je da definišete i svoj ukus, te ga prilagodite prilikama, dobu dana, odnosno noći ili godišnjeg doba.

Ukusi su različiti

Nemojte robovati navikama ili pravilima, već izgradite svoj ukus i na osnovu njega opredeljujte se za stilove koji isključivo vama odgovaraju, a ne koji su nametnuti kao trend. Imajte na umu da su ukusi različiti i da ono što se drugom dopada, ne mora po pravilu i vama da se svidi.

Istražujte stilove, probajte razne brendove, ne bežite od zanatskih i industrijskih piva, jer jedino probanjem postajete merodavni da sugerišete prijateljima da li je neko pivo, po vašem subjektivnom ukusu, dobro ili loše.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1