NAJTRAŽENIJE PIVO U SRBIJI Lager dominira

Valjevska

Bez obzira na sve stilove i vrste piva, u svetu se ipak najviše konzumiraju lageri ili piva donjeg vrenja

Pivo je najpopularnije penušavo i osvežavajuće alkoholno piću na svetu, jer najčešće sadrži niži procenat alkohola i zato u njemu uživaju svi oni koji žele da se rashlade, ali i osveže. Ono ima karakterističan pun ili prazniji ukus koji zavisi od vrste slada, a takođe može da poseduje manju ili jače izraženu gorčinu i specifičnu aromu koja se dobija upotrebom hmelja i uz pomoć pivskog kvasca.

Lageri su najpopularniji

Danas se na tržišu može pronaći na stotine raznih stilova piva, pa konzumenti mogu da biraju da li će da popiju svetlo, tamno, letnje, zimsko, bezalkoholno ili alkoholno pivo, ale ili lager, lagano, jako, premium ili  masovno. I bez obzira na sve ove stilove i vrste, u svetu se ipak najviše konzumiraju  lager piva ili “piva donjeg vrenja”. Lageri se dobijaju vrenjem pivske sladovine uz pomoć različitih sojeva čiste kulture kvasca. Vrenje obično počinje pri temperaturama od 6 do 8 stepeni Celzijusa i to se naziva hladno vrenje, a završava na temperaturama od 9 do 18 °C, kada se kvasca taloži na dno posude.

Kvasac ima važnu ulogu

Nakon odvajanja od istaloženog kvasca, mlado pivo odležava u tankovima pri određenim temperaturama i to od jedne do tri ili više nedelja. Posle se pretače u boce, te je spremno za konzumaciju. Lageri se piju rashlađeni i na temperaturi od 5 do 14 stepeci Celzijusa, a njihov kvalitet se prepoznaje po bogatoj i trajnoj peni i punom ukusu. Kvalitetna lager piva takođe imaju izraženu gorčinu i aromu, koju dobijaju od hmelja. Lageri su najčešće zastupljeni u u Češkoj, Nemačkoj, Austriji i   Švajcarskoj. Međutim i Srbija može da se pohvali kvalitetnim lagerima, a praksa je da se kod nas uglavnom proizvode standardna piva donjeg vrenja. Standardni svetli lageri čine preko 90 odsto domaće proizvodnje i potrošnje, a vrlo kvalitetno pivo proizvode i u Valjevskoj pivari.

Valjevska pivara i lager piva

U ponudi imaju Valjevsko, koje je standardno svetlo lager pivo i prepoznatljivo je po punom ukusu. Ono se kuva na tradicionalan način i spada u dobro odležala piva. Karakteriše ga prijatna gorčina i aroma, te bogata i trajna pena. Svežina je takođe tipična, a posebnom kvalitetu doprinosi i izvorska voda iz podnožja valjevskih planina. Pri njegovoj proizvodnji koristi se i specijalna vrsta kvasca, sadrži 4,8 odsto alkohola i servira se na temperaturi od  6 do 8° Celzijusa. Iz njihove kuhinje dolazi i dobro poznati premium pilsner Eichinger, koji je proizveden u čast Bavarcu Jozefu Ajhingeru.

Pilsner s prizvukom Bavarske  

Inače, ovo premium pivo se po svom kvalitetu ne razlikuje od svetskih pilsnera. Reč je o svetlom pils pivu koje je proizvedeno po tradicionalnoj bavarskoj tehnologiji. Ovo pivo ima čist i bogat ukus, karakteriše ga i izrazita, ali uravnotežena gorčina upotpunjena prefinjenim aromatičnim komponentama. Reč je o proizvodu visoke prevrelosti i zato ima posebnu reskost i osvežavajući karakter. Sadrži 4,5 % alkohola, a preporučena temperatura serviranja je oko 6 stepeni Celzijusa. U svom portfoliju imaju i Jagodinsko pivo, koje takođe spada u klasične lagere i u pogonima Valjevske pivare proizvodi se po originalnoj recepturi koja datira od 1852 godine. Ima čist i bogat ukus, pitkost i osvežavajuće dejstvo pružaju vrhunski doživljaj ljubiteljima ovog zlatnog napitka.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1