KOJI JE VAŠ OMILJENI STIL PIVA: Biraš lager ili ejl

Neko se kune u lagere, neko ejlove smatra za prava piva, a u koju grupu vi spadate

Znate li da se devet milenijuma proizvodi pivo koje je verni pratilac razvoja čovečanstva, a svojom ulogom ono je uticalo na mnoge države i kulturu njihovih naroda.

Zato ne treba da čudi što većima pivara veruje da je baš pivo dar bogova.

Pivo se vekovima pravilo od raznih žitarica, a sve to je zavisilo koje od njih su im bile dostupne na njihovom podneblju.  U Africi se pivo pravilo od šećerne trske i prosa, u Kini su ga pravili od pirinča i prosa.

U Latinskoj Americi nastalo je prvo tamno pivo koje se dobijalo od korena manioka i prženih žitarica. Žene Indijanaca su nekada davno žvakale jezgro kukuruza, a potom bi takvu smesu mešale sa vodom i ostavljale da fermentira.

Pa su odatke proistekli i razni stilovi piva, koja se generalno dele na dve osnovna stila, a koji se posle granaju u mnoge podstilove: lagere i ejlove.

Razlika između ovih vrsta piva je u procesu proizvodnje, a određuju se na osnovu tipa pivskog kvasca i temperature procesa.

Lager pivo se pravi vrenjem na nižim temperaturama i  primenom pivskog kvasca donjeg vrenja. U proizvodnji ovog stila piva ne dodaje se šećer. Najlepša su su kada su hladna, a idealna temperature je od 3 do 6 stepeni. Tada im je  karakterističan pun ukus sa bogatom i trajnom penom.

Jača piva su ejlovi i prizvode se na višim temperaturama, upotrebom pivskog kvasca gornjeg vrenja. Za njih je karakteristično da nemaju penu, siromašnog su ukusa i piju se na sobnoj temperaturi. Dele se i prema boji na svetlo, tamno i crno pivo, ali I na veliki broj podstilova.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Ćevabdžinica Biber

Ćevabdžinica Biber je otvorena 2013. godine i od tada osvaja srca Novosađana ćevapima od 100% junećeg mesa i, kako mušterije

Restoran Kombinat

Sam centar Novog Sada, bezlična zgrada u kojoj su NS Bazar i bioskop na svom kraju dobija potpuno novu dimenziju

proces pravljenja piva

Kako se pravi pivo

Ako ste rešili da sami skuvate svoje pivo dobro bi bilo da se posavetujete sa nekim ko je to već

NOVOGODIŠNJA TRPEZA Tradicionalna domaća jela

Bez obzira što smo preplavljeni novogodišnjim predlozima jela i njihovim jednostavnim ili možda manje jednostavnim načinima pripreme, ipak će najveći broj domaćinstava u Srbiji za

Beer Style magazin – br. 23 –

Online izdanje Beer Style magazin br. 23. Pogledajte najnovije trendove, recenzije, savete i predloge za uparivanje hrane i piva.