DVE VELIKE ZABLUDE: Razbijamo mitove o pivu

Pivo kao najprodavanije i najpopularnije alkoholno piće na svetu, podložno je raznim poluistinama i neistinama, a koje ga prate i kreiraju urbane mitove

Za pivo koje je najprodavanije piće širom kugle zemljaske vezane su razne predrasude i neistine. Najčešća predrasuda koja se uglavnom vezuje za pivo jeste da se ovo piće smatra proizvodom od kojeg se goji i koji uzrokuje pivski stomak. Druga najčešća zabluda je da po pivu plivaju pacovi .

Pivski stomak

Jedna od najvećih i najčešćih zabluda u vezi sa pivom jeste ono da goji, kao i da je  glavni krivac za veliki okrugli stomak, poznat i pod nazivom pivski stomak.

Da bi smo opovrgli ovakvu tvrdnju dovoljno je da pogledamo hemijski sastav piva. Sadrži vodu u iznosu od 93 do 97 odsto, alkohol od 3-5 odsto,  ugljene hidrate (pretežno teško razgradljive oligosaharide) od jedan do tri odsto, proteine 0,03-0,1 odsto, ugljen-dioksid od 0,35-0,5 procenta.  

Znači voda je glavni sastojak piva, a njegovoj energetskoj vrednosti najviše doprinosi alkohol. Imajući u vidu da se alkohol metaboliše jedino u jetri i da energiju dobijenu njegovim razlaganjem, organizam ne može da koristi za rad ili rast. Ova energija se oslobađa jedino u obliku toplote, a to je i razlog zašto se čovek zgreje nakon čašice žestokog pića.

Dakle, jasno je da konzumiranjem piva nećete nabaciti kilograme.

U proizvodnji piva je uobičajeno videti glodare

Zabluda koja je najverovatnije nastala zbog lovačkih priča  ljubitelja dobre kapljice. Proizvodnja piva zahteva skroz zatvoren sistem, pošto je kiseonik najveći neprijatelj ovog pića. Isto tako traži  besprekorne higijenske uslove.

Činjenica da je u proizvodnji piva sve savršeno čisto i blistavo, od pločica do sudova tako da je ovo još jedna velika neistina.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

restoran mladost pančevo

Restoran Mladost

Restoran Mladost nalazi se u Pančevu, u ulici Novoseljanski put na broju 2. Restoran Mladost je moderno uređen restoran, svedenog dizajna, s dozom umerene elegancije.

Restoran Bon Appetit

Restoran Bon Appetit je otvorio svoja vrata ljubiteljima ukusne domaće kuhinje 2011. godine. Restoran Bon Appetit se nalazi u samom

Kućno pivarstvo – Sladovi

Prilikom proizvodnje piva postoje dve glavne vrste slada na koje bi trebali da obratite pažnju: osnovni sladovi i specijalni sladovi.

Barbecue fest

Barbecue fest

Mesto održavanja: Beograd, Surčin, Nauticko selo “Biser” Boljevci Datum održavanja: 16 i 17. 06. 2018. Edukativni program: • Weber Gril

OTKRIJTE Ukus koji vraća uspomene

Svako od nas seća se one čuvene roditeljske rečenice “Doći ćeš ti u moje godine…”. Na putu do tih čuvenih, nebrojeno puta pomenutih godina, prošli

PREMIUM PIVO Najbolja od najboljih

Prema mišljenju svetskih industrijskih kompanija, glavno obeležje premium piva leži u dodatnoj vrednosti ukusa i arome. Drugim rečima, premium se po kvalitetu razlikuje od uobičajenih