DVE VELIKE ZABLUDE: Razbijamo mitove o pivu

Pivo kao najprodavanije i najpopularnije alkoholno piće na svetu, podložno je raznim poluistinama i neistinama, a koje ga prate i kreiraju urbane mitove

Za pivo koje je najprodavanije piće širom kugle zemljaske vezane su razne predrasude i neistine. Najčešća predrasuda koja se uglavnom vezuje za pivo jeste da se ovo piće smatra proizvodom od kojeg se goji i koji uzrokuje pivski stomak. Druga najčešća zabluda je da po pivu plivaju pacovi .

Pivski stomak

Jedna od najvećih i najčešćih zabluda u vezi sa pivom jeste ono da goji, kao i da je  glavni krivac za veliki okrugli stomak, poznat i pod nazivom pivski stomak.

Da bi smo opovrgli ovakvu tvrdnju dovoljno je da pogledamo hemijski sastav piva. Sadrži vodu u iznosu od 93 do 97 odsto, alkohol od 3-5 odsto,  ugljene hidrate (pretežno teško razgradljive oligosaharide) od jedan do tri odsto, proteine 0,03-0,1 odsto, ugljen-dioksid od 0,35-0,5 procenta.  

Znači voda je glavni sastojak piva, a njegovoj energetskoj vrednosti najviše doprinosi alkohol. Imajući u vidu da se alkohol metaboliše jedino u jetri i da energiju dobijenu njegovim razlaganjem, organizam ne može da koristi za rad ili rast. Ova energija se oslobađa jedino u obliku toplote, a to je i razlog zašto se čovek zgreje nakon čašice žestokog pića.

Dakle, jasno je da konzumiranjem piva nećete nabaciti kilograme.

U proizvodnji piva je uobičajeno videti glodare

Zabluda koja je najverovatnije nastala zbog lovačkih priča  ljubitelja dobre kapljice. Proizvodnja piva zahteva skroz zatvoren sistem, pošto je kiseonik najveći neprijatelj ovog pića. Isto tako traži  besprekorne higijenske uslove.

Činjenica da je u proizvodnji piva sve savršeno čisto i blistavo, od pločica do sudova tako da je ovo još jedna velika neistina.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Terasa

Restoran Terasa nalazi se na platou Petrovaradinske tvrđave, pored čuvenog sata, odakle se pruža jedinstven pogled na Dunav i Novi

Restoran Šaran

Restoran Šaran predstavlja ugostiteljsku dušu Zemuna, ali i moderan alaski duh Zemuna. Šaran pleni i osvaja svoju publiku, pretoplom atmosferom,

Alergija na pivo

Postoje razne alergijske reakcije koje možete dobiti od piva, a ovo su najčešće Iako je glavni sastojak piva voda, u

pivara gvint

PIVO – Pivara Gvint

Pivara Gvint veoma vodi računa o tome koliko će proizvedeno pivo sadržati hmelja, kvasca i slada.

PIVSKI STILOVI: IPA

India pale ale (IPA) je pivski stil koji ima veliki broj podstilova, a ovo je najbolji srpski predstavnik.

GDE NA DOBRO PIVO – Central Pub

Gde na dobro pivo često je pitanje među pivopijama – Naša preporuka je Central Pub, mesto gde se sluša dobra muzika, jede fina hrana i pije odlično pivo.

EFES DRAFT Točeno pivo u flaši

Efes Draft je pivo po svežini i ukusu najsličnije točenom pivu, odnosno Efes Draft je točeno pivo u flaši koje se proizvodi po identičnoj tehnologiji proizvodnje kao i točeno pivo.