DVE VELIKE ZABLUDE: Razbijamo mitove o pivu

Pivo kao najprodavanije i najpopularnije alkoholno piće na svetu, podložno je raznim poluistinama i neistinama, a koje ga prate i kreiraju urbane mitove

Za pivo koje je najprodavanije piće širom kugle zemljaske vezane su razne predrasude i neistine. Najčešća predrasuda koja se uglavnom vezuje za pivo jeste da se ovo piće smatra proizvodom od kojeg se goji i koji uzrokuje pivski stomak. Druga najčešća zabluda je da po pivu plivaju pacovi .

Pivski stomak

Jedna od najvećih i najčešćih zabluda u vezi sa pivom jeste ono da goji, kao i da je  glavni krivac za veliki okrugli stomak, poznat i pod nazivom pivski stomak.

Da bi smo opovrgli ovakvu tvrdnju dovoljno je da pogledamo hemijski sastav piva. Sadrži vodu u iznosu od 93 do 97 odsto, alkohol od 3-5 odsto,  ugljene hidrate (pretežno teško razgradljive oligosaharide) od jedan do tri odsto, proteine 0,03-0,1 odsto, ugljen-dioksid od 0,35-0,5 procenta.  

Znači voda je glavni sastojak piva, a njegovoj energetskoj vrednosti najviše doprinosi alkohol. Imajući u vidu da se alkohol metaboliše jedino u jetri i da energiju dobijenu njegovim razlaganjem, organizam ne može da koristi za rad ili rast. Ova energija se oslobađa jedino u obliku toplote, a to je i razlog zašto se čovek zgreje nakon čašice žestokog pića.

Dakle, jasno je da konzumiranjem piva nećete nabaciti kilograme.

U proizvodnji piva je uobičajeno videti glodare

Zabluda koja je najverovatnije nastala zbog lovačkih priča  ljubitelja dobre kapljice. Proizvodnja piva zahteva skroz zatvoren sistem, pošto je kiseonik najveći neprijatelj ovog pića. Isto tako traži  besprekorne higijenske uslove.

Činjenica da je u proizvodnji piva sve savršeno čisto i blistavo, od pločica do sudova tako da je ovo još jedna velika neistina.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

OUR PUB

U samom centru Beograda nalazi se pub uređen u stilu čeških pivnica.OUR PUB otvorio je svoja vrata 12.oktobra 2017. godine

Restoran Zavičaj

Lanac restorana „Zavičaj“ nastao je kao ogranak Hotela „Kneževina“. „Kneževina“ je centrala njihovog ugostiteljstva, sa visokim kvalitetom usluge, koja vodi

Restoran Abraham

Restoran Abraham nalazi se na Paliću, na glavnom drumu koji izlazi na auto – put. Ponuda restorana Abraham svodi se na tradicionalne mađarske specijalitete, te na jela koja se jedu kašikom.

PAMETNO KUPITE Paulaner Dunkel

Paulaner Dunkel je moćno pivo, slično vinu, samo ukusnije i sa umerenim procentom alkohola. Ako volite moćne ukuse, Paulaner Dunkel je pivo za vas.

SAVET Zalivajte sobno bilje pivom

Da li ste znali da sobno bilje bolje raste ako ga zalivate pivom jednom u deset dana – Zato zalivajte sobno bilje pivom i uvek će biti u dobroj kondiciji.