DVE VELIKE ZABLUDE: Razbijamo mitove o pivu

Pivo kao najprodavanije i najpopularnije alkoholno piće na svetu, podložno je raznim poluistinama i neistinama, a koje ga prate i kreiraju urbane mitove

Za pivo koje je najprodavanije piće širom kugle zemljaske vezane su razne predrasude i neistine. Najčešća predrasuda koja se uglavnom vezuje za pivo jeste da se ovo piće smatra proizvodom od kojeg se goji i koji uzrokuje pivski stomak. Druga najčešća zabluda je da po pivu plivaju pacovi .

Pivski stomak

Jedna od najvećih i najčešćih zabluda u vezi sa pivom jeste ono da goji, kao i da je  glavni krivac za veliki okrugli stomak, poznat i pod nazivom pivski stomak.

Da bi smo opovrgli ovakvu tvrdnju dovoljno je da pogledamo hemijski sastav piva. Sadrži vodu u iznosu od 93 do 97 odsto, alkohol od 3-5 odsto,  ugljene hidrate (pretežno teško razgradljive oligosaharide) od jedan do tri odsto, proteine 0,03-0,1 odsto, ugljen-dioksid od 0,35-0,5 procenta.  

Znači voda je glavni sastojak piva, a njegovoj energetskoj vrednosti najviše doprinosi alkohol. Imajući u vidu da se alkohol metaboliše jedino u jetri i da energiju dobijenu njegovim razlaganjem, organizam ne može da koristi za rad ili rast. Ova energija se oslobađa jedino u obliku toplote, a to je i razlog zašto se čovek zgreje nakon čašice žestokog pića.

Dakle, jasno je da konzumiranjem piva nećete nabaciti kilograme.

U proizvodnji piva je uobičajeno videti glodare

Zabluda koja je najverovatnije nastala zbog lovačkih priča  ljubitelja dobre kapljice. Proizvodnja piva zahteva skroz zatvoren sistem, pošto je kiseonik najveći neprijatelj ovog pića. Isto tako traži  besprekorne higijenske uslove.

Činjenica da je u proizvodnji piva sve savršeno čisto i blistavo, od pločica do sudova tako da je ovo još jedna velika neistina.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Zlatno burence

Zlatno burence je beogradski restoran koji na scenu donosi prave ukuse srpske tradicionalne kuhinje. Od roštilja na ćumuru, preko kuvanih

Kraft pivarstvo u Srbiji

U svet kraft pivarstva se ulazi iz emocije, preduzimljivosti, istraživačkog duha. Kada se stvari razviju, preleže dečije bolesti, hobi polako

OUR PUB

U samom centru Beograda nalazi se pub uređen u stilu čeških pivnica.OUR PUB otvorio je svoja vrata 12.oktobra 2017. godine

Gradska pivnica

Gradska pivnica u Novom Sadu počela je sa radom 2017. godine, skoro 270 godina posle osnivanja prvog javnog okupljališta ljubitelja

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja