Uz određena predzanja i smernice, moguće je gubiti kile i uživati u pivu
Kombinacija piva i dijete većini ljudi zvuči nezamislivo. Svi smo mnogo puta čuli priču da pivo, odnosno alkohol, nema nikakvog mesta u dijeti, te da se unosom piva proces gubitka kila samo otežava. Ova priča potiče od činjenice da je alkohol sačinjen od praznih kalorija. Ovakav tip kalorija sa sobom ne nosi nikakvu vrednost, niti korist, i ovakve kalorije najčešće završavaju u vidu masnih naslaga. Ali uz adekvatno znanje moguće je gubiti kile i uživati u pivu. Međutim, pre nego što pristupite konzumiranju piva uz dijetu, morate znati na koji način alkohol utiče na naš metabolizam.
Uticaj alkohola na metabolizam
Bez obzira na mnoga blagotvorna dejstva piva, ono sadrži i alkohol, a alkohol je toksin i on ima sposobnost da drastično uspori naš metabolizam. Nakon konzumacije piva, naše telo ulaže dosta energije kako bi se rešilo alkohola. Sva ta dodatna energija mora od nekud da potekne, te telo usporava metabolizam kako bi se na efikasniji način rešilo alkohola. Usporen proces varenja hrane kao rezultat daje dodatne masne naslage. Pored ovoga, pivo vas često čini gladnim i na taj način samo doprinosi ovom problemu.
Kako izbeći ovaj problem
Rešenje ovog problema nije jednostavno. Postoji nekoliko faktora koji se moraju poklopiti kako bi vaše telo uspelo da preradi pivo, odnosno alkohol u njemu, na efikasan način. Prva ključna stvar je da ne preterujete sa konzumacijom piva, jer uz manje piva manje su šanse da dođe do usporavanja metabolizma.
Osim ovoga, trebali bi da praktikujete unos proteina i povrća pre pijenja piva. Na ovaj način pružate telu hranu koju može brzo da svari, a samim tim, iako vam se uspori metabolizam, šteta neće biti preterano velika.
Budite aktivni
Na samom kraju bitno je da budete aktivni. Šetnja, vožnja bicikla, ili trčanje, odnosno svaka fizička aktivnost ubrzava vaš metabolizam i pomaže pri varenju hrane. Naručitu korist možete dobiti od blagih, ali dugih rekreacija, poput brzog šetanja. Istraživanja su pokazala da masne naslage najpovoljnije podležu oksidaciji kada je otkucaj srca između 115 i 130 bpm.