PROBLEMI SA SPAVANJEM: Da li je pivo pogodno rešenje

Evo kako pivo deluje na kvalitet našeg sna

Nakon popijenih nekoliko piva, svako od nas se oseća pospano. To nije ništa čudno jer pivo sadrži alkohol, a alkohol u svojoj osnovnoj formi spada u grupu droga koju nazivamo sedativi. Ova grupa narkotika utiče na naš organizam tako što usporava rad centralnog nervnog sistema i smanjuje pritisak, te nas iz tog razloga nakon konzumacije piva obuzima osećaj sna. Ako imate problema sa snom verovatno vam se čini da pivo predstavlja rešenje vaših problema. Međutim, ovo je daleko od istine.

Iako nas uspavljuje, pivo ne utiče povoljno na kvalitet sna. Dobar san je presudan za naše zdravlje, jer od njega zavisi kako ćete se osećati sutradan. Možete spavati koliko god želite, ali ako je vaš san lošeg kvaliteta onda ćete sutradan verovatno biti loše raspoloženi i bez energije. Osim što ometa kvalitet sna, pivo sprečava vaš organizam da upadne u fazu dubokog sna. Upravo zbog toga vi zapravo više hibernirate nego što se odmarate tokom spavanja pod dejstvom alkohola. Takođe, uticaj alkohola remeti rad vaših disajnih organa, a ovo je pogotovo izraženo ako je vaš organizam u fazi sna. Usporeno disanje može predstavljati veliki problem posebno za osobe koje pate astme ili od neke druge bolesti, koja utiče na disajne organe.

Ali nije sve toliko crno za ljubitelje piva – u pivu možete uživati najkasnije dva sata pre sna (da ono nema uticaj na vaš kvalitet sna), a u nastavku teksta odlučili smo da podelimo nekoliko saveta koji će vam pomoći u rešavanju problema nesanice.

Saveti za dobar san:

– Pre spavanja nemojte konzumirati pivo

– Pobrinite se da je temperatura sobe u kojoj spavate hladnjikava

– Vodite računa o svom zdravlju i bavite se fizičkim aktivnostima – šetnja sat vreme dnevno je dovoljna

– Ako morate da popijete nešto pre spavanja gledajte da to bude neki čaj ili ako baš želite pivo onda se odlučite za bezalkoholnu varijantu

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1