VEČITA DILEMA: Da li mešanje piva prouzrokuje mamurluk

Odgovori na ovo pitanje su često oprečni i podrazumevaju više faktora

Postoji dve grupe ljubitelja piva – oni koji vole da mešaju stilove piva i oni koji uživaju isključivo u jednom stilu. Ako je verovati statistikama, prva grupa je mnogo manja iz prostog razloga, jer većinu konzumenata plaši ideje mešanja piva. A mešanje piva ih plaši baš zbog toga jer veruju da ovaj vid konzumacije vodi ka sigurnom mamurluku. Međutim nije sve crno – belo. Odgovori su često kontradiktorni, odnosno istina je da samokontrola u pijenju piva ima veliki uticaj na ovaj fenomen.

Ukoliko prvo konzumirate piva lakših stilova vaš organizam će se navići na nizak procenat alkohola, te ukoliko ga nakon toga „šokirate“ sa stilovima koji imaju veliki procenat alkohola, telo neće uspeti da apsorbuje i na vreme preradi veću količinu alkohola na adekvatan način. Zbog ovoga efekta osećateće se kao da popijena piva nemaju uticaj na vas, te ćete popiti još nekoliko piva. Upravo na ovaj način vaš organizam će fiziološki biti iznenađen, a vi nećete shvatiti da ste uneli preveliku količinu piva. Nakon toga slede muke, povraćanje i ostali znaci preterane konzumacije, a ukoliko niste uneli dovoljnu količinu vode, sutra vas čeka neverovatan mamurluk.

Međutim ovo se može izbeći na lak način. Uslov je da se prvo opredelite za pijenje piva sa većim procentom alkohola i vaše telo će se aklimatizovati na veću količinu alkohola. Nakon ovoga, brže ćete osetiti dejstvo alkohola, te ćete moći bolje da procenite da li ste raspoloženi za još jedno pivo ili ne. Vrlo bitno je navesti da naše telo nije savršena mašina. Upravo iz tog razloga važno je da budete pametni i da tokom uživanja u pivu sami procenite kada je dosta, kako sutradan ne bi došlo do mamurluka.

Za kraj bi naveli da i ako ste se odlučili za mešanje stilova piva, redosled konzumacije stilova igra presudnu ulogu kada se radi o mamurluku. Takođe, bitno je da konzumirate adekvatnu količinu tečnosti kako bi sprečili sutradašnji mamurluk. Uvek imajte na umu da morate odrediti sebi granicu kako ne bi došlo do bespotrebnog preterivanja i naknadnih zdravstvenih tegoba.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

New Reset

Restoran New Reset u Gospodar Jovanovoj 42, na Dorćolu, u centru beogradske metropole, smešten je u ambijentu kuće iz 1923.

Najljuće pivo na svetu

U cilju pravljenja najpikantnijeg piva na svetu, Twisted Pine-ovo Ghost Face Killa pivo koristi šest različitih vrsta ultra-ljutih paprika, uključujući

PIVO: Zdrav život i pivo

Istraživali smo priče o zdravstvenim benefitima piva na naš organizam, te pokušali da otkrijemo ima li tu istine Ljudi širom

Taverna Piatakia

Grčka muzička konoba „Piatakia“ je mnogo više od klasičnog grčkog restorana. To je grčka destinacija u Beogradu, mesto za dobru