VEČITA DILEMA: Da li mešanje piva prouzrokuje mamurluk

Odgovori na ovo pitanje su često oprečni i podrazumevaju više faktora

Postoji dve grupe ljubitelja piva – oni koji vole da mešaju stilove piva i oni koji uživaju isključivo u jednom stilu. Ako je verovati statistikama, prva grupa je mnogo manja iz prostog razloga, jer većinu konzumenata plaši ideje mešanja piva. A mešanje piva ih plaši baš zbog toga jer veruju da ovaj vid konzumacije vodi ka sigurnom mamurluku. Međutim nije sve crno – belo. Odgovori su često kontradiktorni, odnosno istina je da samokontrola u pijenju piva ima veliki uticaj na ovaj fenomen.

Ukoliko prvo konzumirate piva lakših stilova vaš organizam će se navići na nizak procenat alkohola, te ukoliko ga nakon toga „šokirate“ sa stilovima koji imaju veliki procenat alkohola, telo neće uspeti da apsorbuje i na vreme preradi veću količinu alkohola na adekvatan način. Zbog ovoga efekta osećateće se kao da popijena piva nemaju uticaj na vas, te ćete popiti još nekoliko piva. Upravo na ovaj način vaš organizam će fiziološki biti iznenađen, a vi nećete shvatiti da ste uneli preveliku količinu piva. Nakon toga slede muke, povraćanje i ostali znaci preterane konzumacije, a ukoliko niste uneli dovoljnu količinu vode, sutra vas čeka neverovatan mamurluk.

Međutim ovo se može izbeći na lak način. Uslov je da se prvo opredelite za pijenje piva sa većim procentom alkohola i vaše telo će se aklimatizovati na veću količinu alkohola. Nakon ovoga, brže ćete osetiti dejstvo alkohola, te ćete moći bolje da procenite da li ste raspoloženi za još jedno pivo ili ne. Vrlo bitno je navesti da naše telo nije savršena mašina. Upravo iz tog razloga važno je da budete pametni i da tokom uživanja u pivu sami procenite kada je dosta, kako sutradan ne bi došlo do mamurluka.

Za kraj bi naveli da i ako ste se odlučili za mešanje stilova piva, redosled konzumacije stilova igra presudnu ulogu kada se radi o mamurluku. Takođe, bitno je da konzumirate adekvatnu količinu tečnosti kako bi sprečili sutradašnji mamurluk. Uvek imajte na umu da morate odrediti sebi granicu kako ne bi došlo do bespotrebnog preterivanja i naknadnih zdravstvenih tegoba.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

MERAK JE PITI MERAK

Merak je pasterizovano, svetlo, autentično srpsko pivo koje predstavlja deo uživanja u životu i nama najvažnijim stvarima. Merak s ponosom

Pivska scena Srbije

Još uvek smo na početku nove godine i statističari raznih profila i dalje obrađuju podatke za 2018. godinu, tako da

Salon 5

Njihova jela se pripremaju sa delikatnom pažnjom, posebno posvećenom na detalje, pažljivo nijansirana u rukama majstora čija se spretnost na

Restoran Time Out

Zar ne mislite da je hrana ukusnija ukoliko ručate na nekom mestu koje ostavlja bez daha? Beogradski restoran Time Out

Faro

FARO je novi projekat restorana Fish & Zeleniš, sa autentičnim fine-local-creative konceptom, odnosno sinergijom biodinamičnog povrća i voća, sveže ribe,

Restoran Kombinat

Sam centar Novog Sada, bezlična zgrada u kojoj su NS Bazar i bioskop na svom kraju dobija potpuno novu dimenziju

VODA, dragoceni resurs u industriji piva

Kompanija HEINEKEN Srbija je tokom poslednje decenije smanjila potrošnju vode u okviru svojih procesa proizvodnje piva za 75% i iz godine u godinu nastoji da ovaj trend održi.