PIVSKI VODIČ: Da li znate koje vam pivo najviše odgovara

Danas se na tržištu nalazi ogroman broj različitih stilova i podstilova piva, te je velik problem odabrati pravo, a koje odgovara našem afinitetu

Svako od nas poseduje sopstveni ukus koji se često razlikuje od ukusa drugih. Ovo je evolucijska odlika i kao takva je dobra, jer da nije tako svet bi predstavljao jedno mnogo dosadno mesto.

Na prvi pogled, svet piva se čini prost i jednoličan, ali tek kada malo bolje „zagrebemo“ u njega dolazimo do otkrića kako je on ustvari vrlo raznolik i pun manjih, ali i većih varijacija. Dosta je tu različitih stilova, podstilova i proizvođača, te je zato ponekad teško doći do pravog piva. Ovo posebno važi za pivopije koje se tek upuštaju u svet kraft piva. Upravo njima i sama pomisao na toliko velik broj proizvođača i različitih vrsta piva može da bude previše. Iz tog razloga, danas smo odlučili da sastavimo adekvatan vodič koji će vam pomoći da pronađete pivski stil koji odgovara baš vašem ukusu.

Volite lagane ukuse

Ako spadate u one koji vole piva koja se ne ističu po ukusu, te predhodno niste imali iskustva sa zanatskim pivima, ovo su najbolja piva, jer su sveža i lagana. U ovu grupu spadaju pre svega lageri, koji su fino gazirani, a prati ih svež završetak. Obično su to „letnja“ piva koja poseduju nizak procenat alkohola, te koja privlače konzumente svojim laganim telom i osvežavajućim ukusom.

Ljubitelj ste jačih ukusa

Ako uživate u začinjenim jelima i volite jake ukuse, gorka piva sa puno hmelja predstavljaju odličan izbor za vas. To su pre svega IPA i neki podstilovi IPA. Tokom konzumiranja ovih piva primetićete da ona mogu ljudima da se baš dopadnu ili da za njih govore da su loša. Hmelj je vrlo specifična biljka i njegove arome, ali i njegov ukus čine pivske stilove sa dosta dodatog hmelja vrlo karakterističnim.

Spadate u grupu hedonista

Ukoliko spadate među one koji vole lepo i uživaju u istinskom hedonizmu za vas su kao stvorena tamna piva, odnosno stout ili porter. Tamna piva, posebno ona kvalitetnija, su najčešće propraćena dubokim ukusima kafe i čokolade. Uglavnom je reč o jačim pivima koja predstavljaju odličan izbor tokom hladnih zimskih dana.

Volite slatkiše

Ako volite da uživate u slatkastim ukusim, onda su piva sa dosta dodatog slada pravi izbor za vas. Ovu grupu piva najbolje reprezentuju pšenična piva i to belgijski stilovi i podstilovi. Paleta ukusa kod ovih piva ume da se kreće od sladunjave do kombinacije dubokih nota koštunjavih plodova, karamela, toffee, ali i tamnog sušenog voća.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1