KRAFT PIVO: Ovo morate probati

Zaboravljeni stilovi piva se vraćaju na velika vrata i stiču planetarnu popularnost

Ako malo dublje zagrebete u svet kraft piva, on ume biti itekako interesantno mesto. Na početku ćete biti očarani nizom različitih stilova piva, njihovim varijacijama i podstilovima. Međutim, ukoliko odlučite malo ozbiljnije da istražujete ovaj svet, upoznaćete i mnoštvo čudnih stilova. Ovi stilovi uglavnom su bili popularni u nekim momentima naše istorije.

Stilovi poput Sahti-a ili Gruit-a, o kojima smo već pisali, su savršen primer pivskih stilova koje je današnja tehnologija nadmašila, te se oni danas proizvode, ali u mnogo manjim količinama nego što to beše tokom njihovog vrhunca. Pored ovih stilova, istorija je puna zaboravljenih piva, a ovo su samo neka od njih.

 

Oyster stout

Za Oyster stout se veruje da je prvi put nastao na Novom Zelandu, a tokom 1930-ih ovaj stil je „emigrirao“ za Veliku Britaniju. Reč je o stilu koji se javlja kao rezultat kombinacije stout-a i ostriga, a on je bio popularan među mornarima i lučkim radnicima krajem 19. i početkom 20. veka. Ukus Oyster stout-a se upoređuje sa standardnim stout-om uz postojanje blagih, ali intenzivnih aroma koje podsećaju na more i morske plodove.

 

Crna IPA

Crna IPA, ili kako je još nazivaju American black ale, predstavlja varijaciju standardnog IPA stila. Reč je o stilu koji podseća na kombinaciju IPA i stout-a, uz sladast ukus koji je propraćen notama toffee ili karamele. Ova piva se prave kombinovanjem slada i hmelja u procesu pripreme, kako bi krajnji rezultat predstavljao izuzetno zahmeljeno, jako i tamno pivo.

 

Wild ales

Wild ales je stil koji vuče svoje korene iz Amerike. Reč je interesantntnim, ali i dosta skupim pivima, a koja su rezultat spontane fermentacije dodatih divljih kvasaca. Od ovih piva možete očekivati kiselkast ukus, koji je uslovljen intenzivnim voćnim aromama koje uspevaju da izbalansiraju celokupni ukus. Ovaj stil je odličan izbor za ljubitelje i piva i vina, jer neverovatno podseća na njihovu kombinaciju

Podelite članak

PROČITAJTE I:

PIVO OD 700 FUNTI

Najskuplje pivo na svetu retko je dostupno kod nas. Ako vam neko ponudi da kupite i naravno popijete jedno Vieille Bon Secours pivo, budite oprezni.

Supermarket Deli

Dobar zalogaj u laganoj i prijateljskoj atmosferi je nekad potrebniji više od svega. Ideja Supermarket Deli je da doživite prijatno

UVOZNA PIVA NIŽE CENE Korektna i jeftina piva

Kada govorimo o pivima nižeg cenovnog ranga valjalo bi napomenuti da je njihov kvalitet usklađen sa cenom, ali i da se u mnogim slučajevima odabirom ovih piva konzumenti prijatno iznenade.

UVOZNA PIVA VIŠE CENE Piva za one dubljeg džepa

Potrošači u Srbije vole da probaju sve što je novo i lako se prilagođavaju na dobar kvalitet, a ukoliko su bolje platežne moći, najčešće biraju piva iz Nemačke, Češke, Francuske, Meksika, Belgije, Irske, Holandije.

BANJALUČKA PIVARA Najprepoznatljiviji brend Banjaluke

Zahvaljujući tradiciji dugoj više od 150 godina i beskompromisnom kvalitetu, koji je utkan u DNK kompanije, Banjalučka pivara odavno je prešla granice regiona i postala najprepoznatljiviji brend iz Banjaluke.

pretplata