MOGUĆE JE: Pivom protiv virusa

Mnoge medicinske studije pokazale su kako sastav piva preventivno deluje na mnoge bolesti, viruse i bakterije

Imuni sistem je čuvar zdravlja, a radi svakog dana, sata, minuta i sekunde. Međutim, u određenom delu godine u vazduhu se povećava količina bacila, pa imuni sistem ne može uvek da se odbrani sam. Tada mu je potrebna naša pomoć u borbi protiv prehlade, virusa, gripa i sada Covid-19.

Kako starimo, snaga imunološkog sistema opada, te je organizam podložniji infekcijama i zato moramo da pazimo kako se hranimo i šta pijemo. Kako bi organizam bio snažan i spreman da se izbori sa infekcijama i bakterijama, potrebno je održavati i negovati ga. Podrazumeva se pravilna ishrana, miran san i vežbanje, a valjalo bi izbegavati i stresne situacije. Sa zdravstvenog i nutritivnog aspekta umereno konzumiranje piva je preporučljivo za podizanje imuniteta.

Mnoge medicinske studije pokazale su kako sastav piva preventivno deluje na mnoge bolesti, ima i diuretsko delovanje, a sadrži i visoku koncentraciju antioksidansa. Pivo ima i umirujuće dejstvo, te ne treba da čudi što se mnogima nakon jedne čaše piva spava. Dobra vest je što ovo najstarije piće na svetu koje je pronašao Oziris, smanjuje nivo stresa, napetosti, agresije – tri ključna elementa koji utiču na slabljenje imunog sistema.

I leukociti igraju važnu ulogu za pravilan rad imuniteta, a zaduženi su da u organizmu uoče mikrobe koji izazivaju zdravstvene probleme. Za podizanje leukocita postoji narodni lek. Uzmite tamno pivo i masno kiselo mleko, stavite tri kašike kiselog mleka u čašu piva, promešajte i pijte jednom dnevno.

Najpopularnije alkoholno piće na svetu je penušavi osvežavajući napitak sa karakterističnom aromom i gorkim ukusom. Sadrži malu količinu etil-alkohola i zasićeno je ugljen dioksidom, dobar je emulgator hrane, pospešuje apetit, a njegov ekstrat se lako apsorbuje. Zato ono staje “rame uz rame” sa zdravim namirnicama gorkastog ukusa, poput maslinovog ulja, blitve, spanaća i rukole. Ono je odličan izvor vitamina, posebno B, ali i mineral – kalcijuma, magnezijuma i selena, koji štite od sezonskih bolesti, jer  sadrže brojne antioksidanse koji jačaju imuni sistem.  

Ne zovu ga bez razloga tečni hleb, pošto ima mnoštvo vitamina iz grupe B (B1, B6, B2, B12). Poznato je da je vitamin B i antistres vitamin. Vitamin B1 je neophodan za pravilan raspored unetih elemenata iz hrane i pića poput masti, šećera i ugljenih hidrata. Unosom vitamina B6 kroz manje količine piva “naučićete” svoje telo da odgovori na napade virusa i bakterija i da tako spreči nastanak oboljenja. Istraživanja pokazuju da ljudi koji konzumiraju pivo imaju u organizmu 30 odsto više vitamina B od onih koji ga ne piju.

Pivo u manjoj količini sadrži i vitamine A, C, D, E koji su takođe odlični za podizanje imuniteta.

Vitamin C najpoznatiji je kada je reč o podizanju imuniteta, jer  pospešuje pravilan rad organizma i vraća izgubljenu energiju. Lekari ga smatraju i važnim nutrijentom, jer stvara antioksdanse koji brane telo usled infekcije. Najomiljenije piće na svetu sadrži i vitamin D, a dokazano je da on garantovano jača imunitet i stimuliše produkciju ćelija koje su zadužene za odbranu tela od bolesti. Ključan je i za regulaciju i čvrstinu kostiju, što opet potvrđuje kako  umerena konzumacija piva ima mnoštvo dobrih strana za ljudski organizam.

Neizostavni hmelj jedan je od osnovnih sastojaka piva, bogat je izvor humola, snažnih protivupalnih jedinjenja koji zaustavljaju enzime odgovorne za pokretanje upalnih procesa.

Dok pijete pivo, zahvaljujući ječmu, unosite u organizam i visok nivo minerala poput magnezijuma, selena, bakra, hroma, cinka i kalcijuma.  Pozitivno dejstvo cinka nije toliko poznato, ali lekari ističu da bi bez njega ljudski organizam bio u potpunom kolapsu. Selen pomaže kod infekcija respiratornog sistema izazvanih jakim kašljem i suvim grlom. S toga nije čudo, što se od piva pravi sirup za umirenje kašlja, njega   smeju da koriste i deca, ali njima se daje samo kašičica dnevno.

Sada kad smo vam dali jake argumenate zašto je važno da pijete pivo, pozovite društvo, naručite “flašu zdravlja”, pijte umereno i sa užitkom, jer samo jedna flaša ovog dragocenog alkoholnog pića obezbediće sve dragocene vitamine i minerale koji su potrebni za dobar imunološki sistem.   

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1