DA LI PIVO POBOLJŠAVA ZDRAVLJE: Ponekad da, ponekad ne

Mnogo se piše o benefitima piva na naš organizam, ali da li je to istina ili marketinški trik proizvođača piva

Za sve registrovane i neregistrovane ljubitelje piva, simpatizere i sporadične pivopije predstavljamo dobrobiti ovog pića na ljudski organizam. Pivo se od davnina koristilo kao lek i kao hrana, a naučnici su prilikom mnogobrojnih istraživanja zaključili da umereno pijenje tečnog hleba pozitivno utiče na zdravlje.Čaša do dve, pomoći će vam da prebrodite manji zdravstveni problemi, a ove preporuke odnose se isključivo na zdrave, odrasle osobe. Prekomerna upotrebaalkohola izaziva brojne zdravstvene probleme gde najčešće stradaju srce i jetra.Svakodnevno opijanje ima negativan uticaj i na porodicu. Zato treba pažljivo slati poruku o povoljnim učincima alkohola na zdravlje čoveka. Zdravim odraslim osobama preporučuje se da popiju do tri piva i ne svaki dan. Pojedini ne bi smeli ni umereno da piju, a u toj kategoriji su trudnice, profesionalni i ostali vozači, radnici na gradilištu.  

Ipak, odlične vesti imamo za sve ljubitelje piva. Naučno je dokazano kako ono pomaže u otklanjanju manjih tegoba, a spisak bolesti koje “leči” poprilično je  dugačak. Njegovim umerenim konzumiranjem smanjuje se rizik od srčanih oboljenja, pošto vlakna koja sadrži pomažu snižavanje lošeg, a povećavaju nivo dobrog holesterola. Poznato je da pivo odlično utiče na rad bubrega, jer sadrži visok procenat vode, a na taj način se otrovi lakše i izbacuju. Smanjuje se i mogućnost dehidracije koja je  glavni uzročnik nastanka kamena u bubregu. Pivopije imaju manje šanse da dobiju čir na želucu, jer njegovom konzumacijom sprečavaju rast bakterija koje su odgovorne za bolest. Ono poboljšava i apetit, dok hmelj čini probavu efikasnijom, a povoljno deluje i na kosti.

U istraživanje Tafts univerziteta zaključeno je da su ispitanici koji su pili jedno do dva piva dnevno, imali za 4,5 odsto veću gustinu kostiju u odnosu na one koji ga nisu konzumirali.  

Pivo ima i antikancerogeno dejstvo, poštu je otkriveno da sadrži stotine biološki aktivnih komponenti koje povoljno utiču na zdravlje.

Najviše nade se polaže u fitohemikaliju ksantohumol, gorku materiju koju sadrži i pivo, a dokazano je da ima antikancerogeno delovanje. Naime, stručnjaci nemačkog Centra za istraživanje raka u Hajdelbergu otkrili su da pivo sadrži vrlo moćne molekule koje štite od kancera dojke i prostate. Supstanca koja je pronađena u hmelju blokira pojačano dejstvo testosterona i estrogena što dovodi do manjeg rizika oboljevanja. U istoj studiji otkiveno je da pivo pomaže u blokiranju proteina PSA koji podstiče širenje raka prostate.

Kada je reč o sastavu piva, čak 90 odsto čini ga voda. Pravi se od vode, žitarica, hmelja i kvasca. Sve su to prirodni sastojci koji doprinose zdravoj i uravnoteženoj ishrani. Zbog toga umereno pijenje može da snabde organizam mnogim esencijalnim vitaminima i mineralima. Pivo sadrži masti, ima nizak procenat proteina, a ugljeni hidrati uglavnom potiču iz ječma.

Pivopije često pravdaju svoju ljubav prema pivu, ističući kako na taj način unose važne vitamine B grupe. To je delimično tačno, jer kvasac koji je odgovoran za vrenje proizvodi vitamine B grupe. Međutim, preterana upotreba alkohola uzrokovaće nedostatak vitamina u organizmu, posebno onog B1.

Pivo sadrži i minerale, a njihova količina zavisi od porekla sirovina, metode pripreme i proizvodnog procesa.  Sastav zemljišta na kojem se ječam i hmelj uzgajaju, kao i vremenski uslovi igraju veoma važnu ulogu u mineralnom sastavu piva. Prisustvo minerala poput hroma, gvožđa, silicijuma, bakra i kalijuma svakako se smatraju povoljnim svojstvom za ljudski organizam. Natrijum i kalijum odlični su za ravnotežu tečnosti u organizmu, što pozitivno utiče u prevenciji kod povišenog krvnog pritiska. Najomiljenije alkoholno piće na svetu u svom sastavu sadrži i polifenolim koji štiti kardiovaskularni sistem i ima antioksidantno delovanje.

Zato svaki put kada popijete čašu piva, znajte da unosite veliki izvor minerala i vitamina u organizam, ali ukoliko preterujete, pivo kao i svako drugo alkoholno piće može imati više štete nego koristi.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Skver 44

Skver 44 je savremeni koncept koji podrazumeva neformalne obroke u opuštenoj atmosferi. Gosti su dobrodošli tokom celog dana. Možete uživati

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja