DA LI PIVO POBOLJŠAVA ZDRAVLJE: Ponekad da, ponekad ne

Mnogo se piše o benefitima piva na naš organizam, ali da li je to istina ili marketinški trik proizvođača piva

Za sve registrovane i neregistrovane ljubitelje piva, simpatizere i sporadične pivopije predstavljamo dobrobiti ovog pića na ljudski organizam. Pivo se od davnina koristilo kao lek i kao hrana, a naučnici su prilikom mnogobrojnih istraživanja zaključili da umereno pijenje tečnog hleba pozitivno utiče na zdravlje.Čaša do dve, pomoći će vam da prebrodite manji zdravstveni problemi, a ove preporuke odnose se isključivo na zdrave, odrasle osobe. Prekomerna upotrebaalkohola izaziva brojne zdravstvene probleme gde najčešće stradaju srce i jetra.Svakodnevno opijanje ima negativan uticaj i na porodicu. Zato treba pažljivo slati poruku o povoljnim učincima alkohola na zdravlje čoveka. Zdravim odraslim osobama preporučuje se da popiju do tri piva i ne svaki dan. Pojedini ne bi smeli ni umereno da piju, a u toj kategoriji su trudnice, profesionalni i ostali vozači, radnici na gradilištu.  

Ipak, odlične vesti imamo za sve ljubitelje piva. Naučno je dokazano kako ono pomaže u otklanjanju manjih tegoba, a spisak bolesti koje “leči” poprilično je  dugačak. Njegovim umerenim konzumiranjem smanjuje se rizik od srčanih oboljenja, pošto vlakna koja sadrži pomažu snižavanje lošeg, a povećavaju nivo dobrog holesterola. Poznato je da pivo odlično utiče na rad bubrega, jer sadrži visok procenat vode, a na taj način se otrovi lakše i izbacuju. Smanjuje se i mogućnost dehidracije koja je  glavni uzročnik nastanka kamena u bubregu. Pivopije imaju manje šanse da dobiju čir na želucu, jer njegovom konzumacijom sprečavaju rast bakterija koje su odgovorne za bolest. Ono poboljšava i apetit, dok hmelj čini probavu efikasnijom, a povoljno deluje i na kosti.

U istraživanje Tafts univerziteta zaključeno je da su ispitanici koji su pili jedno do dva piva dnevno, imali za 4,5 odsto veću gustinu kostiju u odnosu na one koji ga nisu konzumirali.  

Pivo ima i antikancerogeno dejstvo, poštu je otkriveno da sadrži stotine biološki aktivnih komponenti koje povoljno utiču na zdravlje.

Najviše nade se polaže u fitohemikaliju ksantohumol, gorku materiju koju sadrži i pivo, a dokazano je da ima antikancerogeno delovanje. Naime, stručnjaci nemačkog Centra za istraživanje raka u Hajdelbergu otkrili su da pivo sadrži vrlo moćne molekule koje štite od kancera dojke i prostate. Supstanca koja je pronađena u hmelju blokira pojačano dejstvo testosterona i estrogena što dovodi do manjeg rizika oboljevanja. U istoj studiji otkiveno je da pivo pomaže u blokiranju proteina PSA koji podstiče širenje raka prostate.

Kada je reč o sastavu piva, čak 90 odsto čini ga voda. Pravi se od vode, žitarica, hmelja i kvasca. Sve su to prirodni sastojci koji doprinose zdravoj i uravnoteženoj ishrani. Zbog toga umereno pijenje može da snabde organizam mnogim esencijalnim vitaminima i mineralima. Pivo sadrži masti, ima nizak procenat proteina, a ugljeni hidrati uglavnom potiču iz ječma.

Pivopije često pravdaju svoju ljubav prema pivu, ističući kako na taj način unose važne vitamine B grupe. To je delimično tačno, jer kvasac koji je odgovoran za vrenje proizvodi vitamine B grupe. Međutim, preterana upotreba alkohola uzrokovaće nedostatak vitamina u organizmu, posebno onog B1.

Pivo sadrži i minerale, a njihova količina zavisi od porekla sirovina, metode pripreme i proizvodnog procesa.  Sastav zemljišta na kojem se ječam i hmelj uzgajaju, kao i vremenski uslovi igraju veoma važnu ulogu u mineralnom sastavu piva. Prisustvo minerala poput hroma, gvožđa, silicijuma, bakra i kalijuma svakako se smatraju povoljnim svojstvom za ljudski organizam. Natrijum i kalijum odlični su za ravnotežu tečnosti u organizmu, što pozitivno utiče u prevenciji kod povišenog krvnog pritiska. Najomiljenije alkoholno piće na svetu u svom sastavu sadrži i polifenolim koji štiti kardiovaskularni sistem i ima antioksidantno delovanje.

Zato svaki put kada popijete čašu piva, znajte da unosite veliki izvor minerala i vitamina u organizam, ali ukoliko preterujete, pivo kao i svako drugo alkoholno piće može imati više štete nego koristi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1