PŠENIČNA PIVA

Pšenična piva, iliti weizeni, su veoma lagana, lako se piju i imaju nešto malo kiseline i veoma malo aftertaste-a. Pšenica pruža pivu mekoću i zbog nje je često mutno. Pšenično pivo je pivo gornjeg vrenja koje se proizvodi u Bavarskoj. Ovo pivo u svom sladu ima bar 60% pšenice za razliku od piva koje ima 100% ječmenog slada. Iako se u početku nije zvalo belo pivo nego samo pšenično pivo, u 18. veku se javlja taj izraz, belo pivo – Weissbier, kako bi naglasili razliku od ostalog piva koje se tada pravilo i koje je bilo tamnije, tzv. Braunbier. Iako tada nije bilo neophodno da pivo bude pšenično, nego je moglo biti i lager sa ječmom, pivo je moralo biti svetlo da bi se zvalo Weissbier. Danas se pak, pod Weissbier podrazumijevaju samo pšenična piva. Weissbier piva se piju iz visokih 0,5L čaša, koje su u sredini uske a gore se šire kako bi držale penu.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivo služi Evropi

Na nedavno održanom skupu „Pivo služi Evropi“, koji osmu godinu za redom organizuje Udruženje pivara Evrope (The Brewers of Europe),Pjer-Olivijer

PIVO I PILETINA – Macchiato Fax

Novosadski cafe restoran Macchiato Fax otvoren je pre sedam godina na uglu ulica Stevana Musića i Bulevara cara Lazara i ima prelep pogled na park i novosadski Univerzitet.

BEER STYLE MAGAZIN RECENZIJA Sabro Vienna

Sabro Vienna pivo nastalo je u čast jubilarne pete godine postojanja Crow Brewery i ono spada u SMASH piva, odnosno piva nastala upotrebom jedne vrste slada i jedne vrste hmelja.