PŠENIČNA PIVA

Pšenična piva, iliti weizeni, su veoma lagana, lako se piju i imaju nešto malo kiseline i veoma malo aftertaste-a. Pšenica pruža pivu mekoću i zbog nje je često mutno. Pšenično pivo je pivo gornjeg vrenja koje se proizvodi u Bavarskoj. Ovo pivo u svom sladu ima bar 60% pšenice za razliku od piva koje ima 100% ječmenog slada. Iako se u početku nije zvalo belo pivo nego samo pšenično pivo, u 18. veku se javlja taj izraz, belo pivo – Weissbier, kako bi naglasili razliku od ostalog piva koje se tada pravilo i koje je bilo tamnije, tzv. Braunbier. Iako tada nije bilo neophodno da pivo bude pšenično, nego je moglo biti i lager sa ječmom, pivo je moralo biti svetlo da bi se zvalo Weissbier. Danas se pak, pod Weissbier podrazumijevaju samo pšenična piva. Weissbier piva se piju iz visokih 0,5L čaša, koje su u sredini uske a gore se šire kako bi držale penu.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

inke

Inke i pivo

Stari narod Inka je takođe znao za pivo i proizvodio ga je, ali na jedan malo „drugačiji“ način za današnje

Jako pivo - Utopija

Jako pivo – Utopija

Pivo koje je bilo toliko „snažno“ da je zabranjeno širom Amerike vraća se na tržište na svoj deseti rođendan. Opisano,

Restoran Piazza dei Fiori

Restoran Piazza dei Fiori je smešten u samom srcu grada na Cvetnom trgu, u oazi mira i zelenila. Relaksirajuća atmosfera

Pivara Dogma

Uz tri piva koja su uvek u ponudi, Hoptopod, Svetionik i Albino, proizvode i sezonska piva, a neumorni su i

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja