PŠENIČNA PIVA

Pšenična piva, iliti weizeni, su veoma lagana, lako se piju i imaju nešto malo kiseline i veoma malo aftertaste-a. Pšenica pruža pivu mekoću i zbog nje je često mutno. Pšenično pivo je pivo gornjeg vrenja koje se proizvodi u Bavarskoj. Ovo pivo u svom sladu ima bar 60% pšenice za razliku od piva koje ima 100% ječmenog slada. Iako se u početku nije zvalo belo pivo nego samo pšenično pivo, u 18. veku se javlja taj izraz, belo pivo – Weissbier, kako bi naglasili razliku od ostalog piva koje se tada pravilo i koje je bilo tamnije, tzv. Braunbier. Iako tada nije bilo neophodno da pivo bude pšenično, nego je moglo biti i lager sa ječmom, pivo je moralo biti svetlo da bi se zvalo Weissbier. Danas se pak, pod Weissbier podrazumijevaju samo pšenična piva. Weissbier piva se piju iz visokih 0,5L čaša, koje su u sredini uske a gore se šire kako bi držale penu.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Organizam proizvodi pivo

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

konstantin pivo kompas pivara

PIVO IZ PIVARE KOMPAS – Konstantin

Inspirisani životom čuvenog rimskog imperatora Konstantina Velikog, pivski majstori iz pivare Kompas, napravili su ovaj  Pale ale, koristeći Samit hmelj i nemački slad.

Restoran Bela Reka

Nekad se znalo za svako jelo – dobar recept, sveži lokalni sastojci, spremljeni s mnogo ljubavi. U nacionalnom restoranu Bela

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike