LAMBIC – PIVO SA UKUSOM TREŠNJE I MALINE

Belgijanci su naročito ponosni na svoju pivsku tradiciju, čija istorija datira do početka 11. veka, a diče se i jedinstvenim pivom Lambic. Lambic je pšenično pivo, odlikuje se mirnoćom, nema puno ugljen dioksida, a ukusom podseća na šeri i na trpku jabukovaču. Najraširenija vrsta ovog piva zove se Gueuze. Lambic piva imaju različitu aromu, a ona može biti rezultat nusproizvoda vrenja, ili dodatog voća. Nusproizvod vrenja je tako aroma rabarbare, a od voća Lambicu se dodaju trešnje (Kriek Lambic) ili maline (Framboise Lambic). Ova piva odležavaju jednu do pet godina, a imaju 5-6 posto alkohola. Lambic se proizvodi u malim specijaliziranim pivarama, a poznatije među njima su Boon, Cantillon, De Troch, Girardin, Timmermans, Belle-Vue, StLouis.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Druga priča

Restoran Druga priča nalazi se na reci Dunav, na samom Zemunskom keju, između restorana Žabar i Keops. Okružen zelenilom i

crno pivo

PREPORUKA – Crno pivo

Crno pivo je naša preporuka za danas – ono ima karakterističan ukus i dosta je prefinjenije u odnosu na svetli lager.

Marlena kuva pivo

U sklopu radionice "Napravi svoje pivo", koju organizuje Pab Tavan, u subotu 22.09.2018. godine Marlena kuva pivo. Radionica počinje u

Kada dodati voće u pivo

Tokom primarne ili sekundarna fermentacija? Da li da voće bude celo, možda pasirano ili pak isečeno? Koliko dugo da držim

AKTUELNO: Pivo i dobar san

Ukoliko poštujete ove savete bićete opušteniji i lakše ćete zaspati, posebno ako patite od nesanice Poznata izreka „popij jedno pivce

OTKRIJTE Ukus koji vraća uspomene

Svako od nas seća se one čuvene roditeljske rečenice “Doći ćeš ti u moje godine…”. Na putu do tih čuvenih, nebrojeno puta pomenutih godina, prošli

PREMIUM PIVO Najbolja od najboljih

Prema mišljenju svetskih industrijskih kompanija, glavno obeležje premium piva leži u dodatnoj vrednosti ukusa i arome. Drugim rečima, premium se po kvalitetu razlikuje od uobičajenih