Pančevo – dom Vajfert pivare

Pančevo – dom prve pivare na Balkanu

1722. godine Pančevo je postalo prvo sedište proizvodnje piva na Balkanu. Pivaru je držao gospodin Abraham Kepiš. Godine 1737. u toku rata između Austro-Ugarske i Turske pivara je bila teže ostećena ali je i dalje nastavila rad punim kapacitetom, koji je iznosio oko 3500 flaša piva na dnevnom nivou. Gospodin Vajfert je preuzeo vodstvo nad pivarom negde sredinom 19. veka. Njegova porodica je bila vlasnik pivare sve do kraja Drugog svetskog rata. 1948. godine zgrada je proglašena za spomenik kulture, a 1991. za kulturno dobro velikog značaja. Nažalost zgrada je izgorela u požaru 2005. godine. 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Evo zašto volimo pivo

Korišćenjem ovih saveta osiguraćete sebi najbolji užitak u vašem omiljenom piću Pivo, većini ljudi je pivo omiljeno piće. Statistika govori

Međunarodni dan piva

Od 2007. godine prvi petak u avgustu se obeležava kao Međunarodni dan piva.  Prvobitno manifestacija lokalnog karaktera, i to u

Lager i Ale: Razlika je u stilu

Šta je bitno da znate u razlikama Lager i Ale – najpopularnija pivska stila – šta ih spaja, šta ih razdvaja, ali i šta ih čini toliko različitim.

PIVO UMESTO VODE?

U Sjedinjenim Državama troši se tri puta više piva nego vode, a prodaja ovog pića u SAD godišnje iznosi više od 100 milijardi dolara.

Restoran Franš

Franš, to je simbolički korzo Beograda, prvorazredno mesto društvenog života, to je mesto na kome se pokazuje nova garderoba, sklapaju

Ovo sigurno niste znali

Prve pivske konzerve Prva piva u konzervama pojavila su se 1935. godine. Pivopije više nisu išle u pivske konobe, a

NOVOGODIŠNJA TRPEZA Tradicionalna domaća jela

Bez obzira što smo preplavljeni novogodišnjim predlozima jela i njihovim jednostavnim ili možda manje jednostavnim načinima pripreme, ipak će najveći broj domaćinstava u Srbiji za

Beer Style magazin – br. 23 –

Online izdanje Beer Style magazin br. 23. Pogledajte najnovije trendove, recenzije, savete i predloge za uparivanje hrane i piva.