Zanimljivosti o pivu

– Stiven Potrisno iz Pensilvanije, USA, je popijo litru piva za 1.9 sekundi i drži svetski rekord u brzini ispijanja piva poslednjih 40 godina. Što mu je donelo titulu „World Beer Chugging Champion“ od starne Ginisove knjige rekorda.

– Verovali ili ne ali pena na pivu vam može reći štošta o pivu. Kao takva, pena je veoma bitan sastojak svakog piva. Pena se stvara na jedan kompikovan hemijski način. Komplikovanim reakcijama ugljen-dioksida. Ako sipate pivo, a ono nema pene na vrhu to može da bude pokazatelj par zabrinjavajućih okolnosti. Jedna od tih okolnosti jeste da je pivo izlapelo, dok sa druge strane može biti da je pivo prosto lošeg kvaliteta. Nikako nemojte sklanjati penu sa vrha jer to može izazvati nadimanje želudca.

– U davna vremena, kada termometar nije postojao, pivari su morali da se snađu. Temeratura je važna u momentu ubacivanja kvasca, jer kvasac neće da raste ako „mu je hladno“, a pak ako bi bilo previše toplo kvasac bi „uginuo“. Pivari su prstom i to palcem određivali potrebnu temperaturu tj. pravi momenat kada treba ubaciti kvasce. Štos je bio u tome što su samo pravi pivari znali pravu temperaturu i ti koji su je znali bili su više cenjeni nego ostali.

– Stari Vavilonci su bili jedna od prvih civilizacija koja je proizvodila pivo, i to su ozbiljno radili bez ikakvog zabušavanja. Oni su bili toliko ozbiljni da su radnike koji su zabušavali u procesu proizvodnje piva često kažnjavali na surove načine. A oni koji su napravili loše pivo su bili udavljeni u istom. Može se slobodno reći da su imali dosta visoke standarde u proizvodnji piva.
 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Sunset

Restoran Sunsetotvoren je pre više od dve decenije u Beogradu. Od skromnih početaka, pa do današnjeg izdanja, prešao je put

Restoran Bajaderica

Nadomak uvek bučnog i užurbanog Beograda postoji mirno mesto gde se može dobro jesti, naravno i popiti kvalitetno piće, opustiti,

Pepper pizza bar

Pepper Bar iz Novog Sada otvoren je 2014.  godine, prvenstveno kao koktel bar, a godinu dana kasnije nakon otvaranja kuhinje

Restoran Modena

Sa pogledom na centralni gradski trg, kafe picerija Modena će vas ušuškati u svom prijatnom i modernom ambijentu i zaustaviti

PIVO: Zdrav život i pivo

Istraživali smo priče o zdravstvenim benefitima piva na naš organizam, te pokušali da otkrijemo ima li tu istine Ljudi širom

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.