Zanimljivosti o pivu

– Stiven Potrisno iz Pensilvanije, USA, je popijo litru piva za 1.9 sekundi i drži svetski rekord u brzini ispijanja piva poslednjih 40 godina. Što mu je donelo titulu „World Beer Chugging Champion“ od starne Ginisove knjige rekorda.

– Verovali ili ne ali pena na pivu vam može reći štošta o pivu. Kao takva, pena je veoma bitan sastojak svakog piva. Pena se stvara na jedan kompikovan hemijski način. Komplikovanim reakcijama ugljen-dioksida. Ako sipate pivo, a ono nema pene na vrhu to može da bude pokazatelj par zabrinjavajućih okolnosti. Jedna od tih okolnosti jeste da je pivo izlapelo, dok sa druge strane može biti da je pivo prosto lošeg kvaliteta. Nikako nemojte sklanjati penu sa vrha jer to može izazvati nadimanje želudca.

– U davna vremena, kada termometar nije postojao, pivari su morali da se snađu. Temeratura je važna u momentu ubacivanja kvasca, jer kvasac neće da raste ako „mu je hladno“, a pak ako bi bilo previše toplo kvasac bi „uginuo“. Pivari su prstom i to palcem određivali potrebnu temperaturu tj. pravi momenat kada treba ubaciti kvasce. Štos je bio u tome što su samo pravi pivari znali pravu temperaturu i ti koji su je znali bili su više cenjeni nego ostali.

– Stari Vavilonci su bili jedna od prvih civilizacija koja je proizvodila pivo, i to su ozbiljno radili bez ikakvog zabušavanja. Oni su bili toliko ozbiljni da su radnike koji su zabušavali u procesu proizvodnje piva često kažnjavali na surove načine. A oni koji su napravili loše pivo su bili udavljeni u istom. Može se slobodno reći da su imali dosta visoke standarde u proizvodnji piva.
 

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Greške se dešavaju

Ovo su samo neke sitnice na koje bi svaki pivar trebao da obrati pažnju Proizvodnja piva je jedan dug i

Steakhouse Toro Grill

Steakhouse Toro Grill je jedino mesto u Srbiji gde možete osetiti ukus prvoklasnog škotskog goveđeg mesa. U prefinjenom, intimnom ambijentu

Restoran Na ćošku

Restoran Na ćošku je restoran moderne internacionalne kuhinje, a koji se nalazi na ćošku. Na lokaciji sa respektabilnom ugostiteljskom tradicijom,

PIVO IZ VINČE

Tim sačinjen od naših arheologa iz Amerike, dokazao je da su Vinčanci još pre 7.000 godina proizvodili i pili pivo.

Pivara Premier

U svet kraft pivarstva su ušli prateći svetske trendove, sa željom da tržištu ponude svoju verziju kvalitetnog piva   Pivara

Beer Style magazin – br. 31 –

Činjenica je da pivare, pre svega one velike, rade na granici rentabilnosti ili čak ispod te granice i da svesno iz svojih zaliha podmiruju objektivan trošak u poslovanju