Dva pivska koktela u čast Dana Svetog Patrika

pivski koktel

Dan Svetog Patrika poznat je po tome što se tog dana više nego ostalih dana jede i pije. Ovaj praznik obeležava njegovu smrt i dolazak hiršćanstva u Irsku. Na ovaj dan u prošlosti ljudi su se okupljali u crkvama i održavali (skromne) pordične ručkove. Od tada su se stvaril malo promenule, danas na ovaj dan prekida se dvadesetčetvoročasovni (strogi) post i počinje u najmanju ruku prejedanje i napijanje. Veliki obroci se uglavnom sastoje od Irskih tradicionalnih jela i dosta piva. Mnogi slave ovaj dan ispijajući ikonično Irsko Guinness pivo. Veliko pivo napravljeno od prženog ječma, hmelja, kvasca i vode. „Crna tečnost“ kako ga nazivaju Irci, postoji od 1759. kada je Arthur Guinness izgradio svoju pivaru i od tada ljudi uživaju u ovom pivu. Poznato po svojoj tamnoj boji, kremastoj peni i karakterističnom karamel ukusu, ne postoji bolji način da se slavin Dan Svetog Patrika nego uz ovaj najikoničniji Irski proizvod. Ako želite da promenite monotoniju i malo da eksperimentišete, evo par saveta kako da služite ovo tamno, kremasto pivo.

Wild Oscar
Za ovaj jednostavan koktel vam je potrebno samo 5 minuta, ovo je moderan način pravljenja Old Fashion koktela.
Sastojci:
45 ml burbona
30 ml Guinness piva
15 ml sirupa (šerbet)
Uz malo leda, sa koricom pomorandže ili limetom ovo je vrlo ukusno piće (sa kojim ne treba preterivati).

Parts Unknown
Ovaj koktel je kombinacija tradicionalnog koktela od Guinness-a i malo tropskog Tiki-stila koktela. Kombinacijom tamnog piva sa likerom od crnih ribizli balansira se gorčina.
Sastojci:
45 ml ruma
15 ml limunovog soka
25 ml likera od ribizli
10 ml orgeat sirupa (sirup od badema, šećera i ružine vode)
45 ml Guinness piva
Uz dosta leda i limetu kao ukras, ovo je nešto potpuno novo i egzotično. Naravno malo upozorenje – ne treba preterivati u koktelima.
Uživajte!
 

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Franš

Franš, to je simbolički korzo Beograda, prvorazredno mesto društvenog života, to je mesto na kome se pokazuje nova garderoba, sklapaju

hmelj

Hmelj iz Bačkog Petrovca

Opšte je poznato da jedino sorta hmelja Humulus lupulus, pored Humulus scandens i Humulus yunnanensis iz iste porodice Cannabacea se

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike