Dan Svetog Patrika poznat je po tome što se tog dana više nego ostalih dana jede i pije. Ovaj praznik obeležava njegovu smrt i dolazak hiršćanstva u Irsku. Na ovaj dan u prošlosti ljudi su se okupljali u crkvama i održavali (skromne) pordične ručkove. Od tada su se stvaril malo promenule, danas na ovaj dan prekida se dvadesetčetvoročasovni (strogi) post i počinje u najmanju ruku prejedanje i napijanje. Veliki obroci se uglavnom sastoje od Irskih tradicionalnih jela i dosta piva. Mnogi slave ovaj dan ispijajući ikonično Irsko Guinness pivo. Veliko pivo napravljeno od prženog ječma, hmelja, kvasca i vode. „Crna tečnost“ kako ga nazivaju Irci, postoji od 1759. kada je Arthur Guinness izgradio svoju pivaru i od tada ljudi uživaju u ovom pivu. Poznato po svojoj tamnoj boji, kremastoj peni i karakterističnom karamel ukusu, ne postoji bolji način da se slavin Dan Svetog Patrika nego uz ovaj najikoničniji Irski proizvod. Ako želite da promenite monotoniju i malo da eksperimentišete, evo par saveta kako da služite ovo tamno, kremasto pivo.
• Wild Oscar
Za ovaj jednostavan koktel vam je potrebno samo 5 minuta, ovo je moderan način pravljenja Old Fashion koktela.
Sastojci:
45 ml burbona
30 ml Guinness piva
15 ml sirupa (šerbet)
Uz malo leda, sa koricom pomorandže ili limetom ovo je vrlo ukusno piće (sa kojim ne treba preterivati).
• Parts Unknown
Ovaj koktel je kombinacija tradicionalnog koktela od Guinness-a i malo tropskog Tiki-stila koktela. Kombinacijom tamnog piva sa likerom od crnih ribizli balansira se gorčina.
Sastojci:
45 ml ruma
15 ml limunovog soka
25 ml likera od ribizli
10 ml orgeat sirupa (sirup od badema, šećera i ružine vode)
45 ml Guinness piva
Uz dosta leda i limetu kao ukras, ovo je nešto potpuno novo i egzotično. Naravno malo upozorenje – ne treba preterivati u koktelima.
Uživajte!