PIVO I ISTORIJA – Ko je prvi napravio pivo

pivo i istorija

Pivo je sasvim sigurno jedno od najstarijih alkoholnih pića, koje se konzumiralo čak i u drevnom Egiptu

Istoričari pretpostavljaju da je od svih alkoholnih pića, pivo jedno od najstarijih na planeti. Takođe nakon vode i čaja, ono je treće najpopularnije piće na svetu.

Pivo je sasvim sigurno i jedno od najstarijih alkoholnih pića, koje se konzumiralo čak i u drevnom Egiptu.

Pivo u Egiptu

A da se nije pilo samo u Egiptu kazuju i rani arheološki nalazi i dokazi gde je otkrivena prva fermentacija piva. Naime, nađeni su u veoma stari ostaci piva sa konzistencijom kaše. Reč je o pivu koje se pilo za vreme ritualne gozbe pre 13.000 godina, a pio ga je nomadski narod Natufijans u pećini Rakefet koja je u sastavu planina Carmel u Izraelu.

Pivo u Turskoj

Još jedan podatak koji smo našli pokazuje na to da je jedno od prvih piva proizvedeno u Gobekli Tepeu, regiji neolitskog svetilišta, na brdu jugoistočne Anadolije u Turskoj. Ovo arheološko nalazište nalazi se na samo 95 kilometara od reke Eufrat. Valja istaći da vreme neolitskog doba nije korišćen process proizvodnje keramike. Zvuči neverovatno, ali ovo govori kako je pivo prvi put zvanično proizvedeno pre nekih 8500 godina pre nove ere.

Pivo i Sumeri

Sem toga, prvi sačuvani pisani tragovi o pripremanju i pravljenju piva pronađeni su na sačuvanim glinenim pločicama. Ovi tragovi dovode nas do pivara koje su Sumeri pokrenuli čak 6000 godina pre nove ere.

Pivo i Kelti

Još jedan zanimljiv podatak je i da su ljudi iz praistorijskog perioda pivo smatrali jelom, a proizvodili su ga pivski majstori Germani, Skiti, Kelti i Sloveni.

Pivo i istorijski lokaliteti

I za kraj ovog kratkog istorijskog pregleda, treba reći da je pivo nastalo sa prvim poznatim ljudskim civilizacijama. Prema do sada poznatim podacima pivo su u svojim kućama proizvodili i Vavilonci, i to čak pre 7000 godina pre nove ere.

Kada je reč o istorijskim lokalitetima, najpoznatije regije sveta gde se pivo prvo počelo proizvoditi su Mesopotamija, Egipat i Jermenija.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1