Razbijanje zabluda o pivu

Egipatska legenda kaže da je Oziris pronašao pivo. Oziris je bog plodnosti, zemlje i vegetacije. Pivo tada nije bilo samo piće nego se smatralo lekom i hranom. Danas postoji dosta zabluda vezanih za pivo, pokušaćemo da razbijemo one najpoznatije.

-Pivo je krivo što imam stomak!

Mleko i pivo imaju sličnu energetsku vrednost, tako da ako niste dobili stomak od mleka, nećete ni od piva. Problem, u ovom slučaju višak masnih naslaga na stomaku, nastaje od preteranog unosa hrane. Ovde ćemo na pivo gledati kao na hranu, jer se i u srednjem veku na pivo gledalo baš tako zbog nutritivne vrednosti. Ako se ne preteruje u konzumiranju piva, što podrazumeva pivo do dva dnevno, sigurni smo da nećete imati problema sa „pivskim stomakom“ ili gojaznošću.   

-Najbolje osveženje u vrelim danima je hladno pivo!

Na plus trideset i pet najviše nam prija debela hladovina i što više tečnosti. Veliki broj nas osveženje traži u hladnom pivu ne razmišljajući da alkohol dodatno dehidrira već dehidrirano telo zbog vrućine. S obzirom da pivo ima malo alkohola i ovde je ključna količina popijenog piva. Pivo ili dva će pomoći da se rashladimo, ali ako popijemo više napravićemo štetu svom organizmu.

-Pivo je zdravo!

Pivo sadrži esencijalne vitamine i minerale i širok spektar biološki aktivnih komponenti poreklom iz biljaka. Ne sadrži masti i ima malo proteina, a dobro je poznato da je bogato vitaminom B, s tim da se mora imati na umu da je alkohol „kradljivac„ vitamina. Pivo ima dobar odnos natrijuma i kalijuma tako da je dobro za prevenciju povišenog pritiska. Više od 90% piva je voda, te se pivo može svrstati u poželjne tečnosti za hidrataciju tela, ali ne može zameniti vodu. Jača kosti, smanjuje stvaranje kamena u bubrezima, smanjuje rizik od dijabetesa i još mnogo toga, ali ključna reče je UMERENO! Samo umeren unos piva doneće blagodeti, preterano konzumiranje piva ima štetne posledice na organizam.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Amerika žedna kraft piva

Česi popiju najviše piva po glavi stanovnika, Kinezi ga najviše proizvode, Nemci imaju najveći pivski festival, a Belgijanci, po mnogima,

Restoran Marukoshi

Japan ima veliki izbor raznovrsnih jela i potpuno je pogrešno povezivati japansku gastronomiju samo sa sušijem. Upravo ovo je bila

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.