Razbijanje zabluda o pivu

Egipatska legenda kaže da je Oziris pronašao pivo. Oziris je bog plodnosti, zemlje i vegetacije. Pivo tada nije bilo samo piće nego se smatralo lekom i hranom. Danas postoji dosta zabluda vezanih za pivo, pokušaćemo da razbijemo one najpoznatije.

-Pivo je krivo što imam stomak!

Mleko i pivo imaju sličnu energetsku vrednost, tako da ako niste dobili stomak od mleka, nećete ni od piva. Problem, u ovom slučaju višak masnih naslaga na stomaku, nastaje od preteranog unosa hrane. Ovde ćemo na pivo gledati kao na hranu, jer se i u srednjem veku na pivo gledalo baš tako zbog nutritivne vrednosti. Ako se ne preteruje u konzumiranju piva, što podrazumeva pivo do dva dnevno, sigurni smo da nećete imati problema sa „pivskim stomakom“ ili gojaznošću.   

-Najbolje osveženje u vrelim danima je hladno pivo!

Na plus trideset i pet najviše nam prija debela hladovina i što više tečnosti. Veliki broj nas osveženje traži u hladnom pivu ne razmišljajući da alkohol dodatno dehidrira već dehidrirano telo zbog vrućine. S obzirom da pivo ima malo alkohola i ovde je ključna količina popijenog piva. Pivo ili dva će pomoći da se rashladimo, ali ako popijemo više napravićemo štetu svom organizmu.

-Pivo je zdravo!

Pivo sadrži esencijalne vitamine i minerale i širok spektar biološki aktivnih komponenti poreklom iz biljaka. Ne sadrži masti i ima malo proteina, a dobro je poznato da je bogato vitaminom B, s tim da se mora imati na umu da je alkohol „kradljivac„ vitamina. Pivo ima dobar odnos natrijuma i kalijuma tako da je dobro za prevenciju povišenog pritiska. Više od 90% piva je voda, te se pivo može svrstati u poželjne tečnosti za hidrataciju tela, ali ne može zameniti vodu. Jača kosti, smanjuje stvaranje kamena u bubrezima, smanjuje rizik od dijabetesa i još mnogo toga, ali ključna reče je UMERENO! Samo umeren unos piva doneće blagodeti, preterano konzumiranje piva ima štetne posledice na organizam.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Organska piva

Teško dostupni sastojci za proizvodnju organskog piva glavni su krivac što se ovo pivo retko i teško može naći na

Kako izbeći pivski stomak

Najbitnije pravilo kako da se ne ugojite: Kada pijete jedite proteine, a ne masti. Da bismo objasnili ovo pravilo, počnimo

133 godine staro, a pitko

Zaposleni u fabrici Carlsberg u Kopenhagenu čistili su podrum ove pivare, kada su pronašli neotvorenu bocu koja stoji tu čak

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja