Razbijanje zabluda o pivu

Egipatska legenda kaže da je Oziris pronašao pivo. Oziris je bog plodnosti, zemlje i vegetacije. Pivo tada nije bilo samo piće nego se smatralo lekom i hranom. Danas postoji dosta zabluda vezanih za pivo, pokušaćemo da razbijemo one najpoznatije.

-Pivo je krivo što imam stomak!

Mleko i pivo imaju sličnu energetsku vrednost, tako da ako niste dobili stomak od mleka, nećete ni od piva. Problem, u ovom slučaju višak masnih naslaga na stomaku, nastaje od preteranog unosa hrane. Ovde ćemo na pivo gledati kao na hranu, jer se i u srednjem veku na pivo gledalo baš tako zbog nutritivne vrednosti. Ako se ne preteruje u konzumiranju piva, što podrazumeva pivo do dva dnevno, sigurni smo da nećete imati problema sa „pivskim stomakom“ ili gojaznošću.   

-Najbolje osveženje u vrelim danima je hladno pivo!

Na plus trideset i pet najviše nam prija debela hladovina i što više tečnosti. Veliki broj nas osveženje traži u hladnom pivu ne razmišljajući da alkohol dodatno dehidrira već dehidrirano telo zbog vrućine. S obzirom da pivo ima malo alkohola i ovde je ključna količina popijenog piva. Pivo ili dva će pomoći da se rashladimo, ali ako popijemo više napravićemo štetu svom organizmu.

-Pivo je zdravo!

Pivo sadrži esencijalne vitamine i minerale i širok spektar biološki aktivnih komponenti poreklom iz biljaka. Ne sadrži masti i ima malo proteina, a dobro je poznato da je bogato vitaminom B, s tim da se mora imati na umu da je alkohol „kradljivac„ vitamina. Pivo ima dobar odnos natrijuma i kalijuma tako da je dobro za prevenciju povišenog pritiska. Više od 90% piva je voda, te se pivo može svrstati u poželjne tečnosti za hidrataciju tela, ali ne može zameniti vodu. Jača kosti, smanjuje stvaranje kamena u bubrezima, smanjuje rizik od dijabetesa i još mnogo toga, ali ključna reče je UMERENO! Samo umeren unos piva doneće blagodeti, preterano konzumiranje piva ima štetne posledice na organizam.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

PILSNER PIVA

Pilsner pivo se pravi od neutralne ili vode sa visokom Ph vrednošću. Često je zlatkaste boje, blago suvog i gorkog

Restoran Sakura

Restoran Sakura, nalazi se u beogradskoj Beton hali sa pogledom na ušće reka Save i Dunav. Ovaj restoran nudi jedan

Organizam proizvodi pivo

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike