Optimalna dnevna količina piva

Ne mogu da ne primetim da kada neka dama uzme u ruke naš magazin, kome je pun naziv – Beer Style, specijalizovani magazin za kulturu konzumiranja piva, obavezno se nasmeje na deo naziva „za kulturu konzumiranja piva“. Nisam primetila da se muški deo čitalaca nasmeje na ove reči, ali sledećim tekstom dokazujemo da je kultura konzumiranja piva i te kako značajna i od koristi našem organizmu i zdravlju.

Odavno je poznat pozitivni uticaj piva na organizam. Dugo se istraživalo koja je to količina optimalna ( ni premala , a ni prevelika da dovere do pijanstva i kontraefekata). Zaključak je da za muškarca optimalna količina pića iznosi 1-3 pića na dan, tako da se pod jednim pićem podrazumeva čaša od 0,25l sa jačinom od 4,5 % alkohola. Dokazano je da umereno konzumiranje piva ima uticaj na dužinu života. Pivo smanjuje rizik od nastanka kamenja u bubregu, opušta i poboljšava raspoloženje i još mnogo toga. Istraživanja su se proširila i istraživači su dobili neke interesantne dokaze koji se tiču uticaja piva na gene. Telomeri su delovi hromozoma i njihovo skraćivanje utiče na starenje organizma, razvoj karcinoma i sl. Istraživanje koje su sproveli je dovelo do zaključka da konzumiranjem piva krajevi telomera se produžavaju. Istraživanje je vršeno 14 godina na 1700 osoba. Istraživači su otkrili da ljudi koji su umereno pili pivo (tačnije pića sa malim procentom aklohola – 5-7%, a tu spada i vino) su imali 18% manji rizik od prerane smrti. Čak su otkrili i to da umereno konzumiranje piva više doprinosi riziku od prerane smrti nego svakodnevno vežbanje, koje smanjuje rizik od preprane smrti za 11%.

Lepe vesti, kao i informacije vezane za pivo, pivare, novitete, dešavanja možete naći na www.beerstyle.rs, baš zato naš magazin u svom nazivu ima „za kulturu konzumiranja piva“.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Mezestoran Dvorište

Skriven od gradske vreve, lociran u Svetogorskoj 46, izložen svežim povetarcima sa Krita, Jadrana, Andaluzije i Bliskog Istoka donosi u

Dolazi vreme radlera

Kada je jedno piće okruženo legendama, manje ili više neproverenim pričama, ponekad čak i kontraverzama, lako je zaključiti da se

Beer Style magazin – br. 31 –

Činjenica je da pivare, pre svega one velike, rade na granici rentabilnosti ili čak ispod te granice i da svesno iz svojih zaliha podmiruju objektivan trošak u poslovanju