Kolike su šanse da postanem alkoholičar

Neke stvari, koje su do pre par godina bile nezamislive, sada su vrlo moguće. Proverom urina i krvi može se doći do frapantnih zaključaka vezano za zdravlje, dugovečnost, hronične bolesti i sl. Neka nova istraživanja pokazala su da se iz kose može saznati da li neko ima predispoziciju da postane alkoholičar. Belgijska studija tvrdi da ljudi koji su zavisni od alkohola imaju veću verovatnoću da imaju dva specifična jedinjenja u svojoj kosi. Kada telo razloži alkohol ove supstance se proizvedu i čuvaju u kosi. Istraživači smatraju da je lakše iz kose dijagnostifikovati alkoholizam nego iz krvi i urina, kako se do sada radilo. Kao prvo, lakše je doći do kose, nego do krvi ili urina potencijalnog alkoholičara, a i čuvanje i transport su jednostavniji. Istraživanje je vršeno na 40 ljudi koji su se lečili od alkoholizma. Ustanovljeno je da ovi ljudi imaju visoke nivoe etil glukuronida i etil sulfata u svojoj kosi. Istraživači će nastaviti sa svojim radom, kako bi se procenat obolelih smanjio. Alkoholizam je ozbiljan problem i recimo da za godinu dana u Velikoj Britaniji umre više od 8.000 ljudi. U Srbiji, u neku ruku na sreću, nema tačnih podataka, ili bar mi nismo došli do tih podataka, o broju alkoholičara, ali se smatra da je svaka šesta osoba alkoholičar. Mladi pre punoletstva probaju pa čak i piju alkohol. Sve veći je broj i žena alkoholičara, što ranije nije bio slučaj.

Umereno konzumiranje alkohola podrazumeva za muškarce 1-3 pića dnevno. Žene su osetljivije na alkohol, pa se njima savetuje da piju manje od muškaraca: 1 do 2 pića dnevno. Pod "jedno piće" podrazumeva se čaša od 0,25 litara piva, sa jačinom od otprilike 4,5 volumnih procenata alkohola (skraćeno %vol). Sve preko ove mere nije dobro tj. štetno je za organizam.
 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Balkon

Restoran Balkon spada u red beogradskih restorana koji se bave konceptom visoke Italijanske kuhinje i nalazi u Balkanskoj ulici. Meni

Restoran Enso

Enso je jedan od najboljih restorana moderne kuhinje u Beogradu. Ovaj restoran se posvetio stvaranju gastronomskih remek dela uz kombinacije

Lako i jednostavno

Ako za vikend planirate da odgledate neku utakmicu ili samo da se okupite sa prijateljima kod kuće ovo je pravi

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.