Kolike su šanse da postanem alkoholičar

Neke stvari, koje su do pre par godina bile nezamislive, sada su vrlo moguće. Proverom urina i krvi može se doći do frapantnih zaključaka vezano za zdravlje, dugovečnost, hronične bolesti i sl. Neka nova istraživanja pokazala su da se iz kose može saznati da li neko ima predispoziciju da postane alkoholičar. Belgijska studija tvrdi da ljudi koji su zavisni od alkohola imaju veću verovatnoću da imaju dva specifična jedinjenja u svojoj kosi. Kada telo razloži alkohol ove supstance se proizvedu i čuvaju u kosi. Istraživači smatraju da je lakše iz kose dijagnostifikovati alkoholizam nego iz krvi i urina, kako se do sada radilo. Kao prvo, lakše je doći do kose, nego do krvi ili urina potencijalnog alkoholičara, a i čuvanje i transport su jednostavniji. Istraživanje je vršeno na 40 ljudi koji su se lečili od alkoholizma. Ustanovljeno je da ovi ljudi imaju visoke nivoe etil glukuronida i etil sulfata u svojoj kosi. Istraživači će nastaviti sa svojim radom, kako bi se procenat obolelih smanjio. Alkoholizam je ozbiljan problem i recimo da za godinu dana u Velikoj Britaniji umre više od 8.000 ljudi. U Srbiji, u neku ruku na sreću, nema tačnih podataka, ili bar mi nismo došli do tih podataka, o broju alkoholičara, ali se smatra da je svaka šesta osoba alkoholičar. Mladi pre punoletstva probaju pa čak i piju alkohol. Sve veći je broj i žena alkoholičara, što ranije nije bio slučaj.

Umereno konzumiranje alkohola podrazumeva za muškarce 1-3 pića dnevno. Žene su osetljivije na alkohol, pa se njima savetuje da piju manje od muškaraca: 1 do 2 pića dnevno. Pod "jedno piće" podrazumeva se čaša od 0,25 litara piva, sa jačinom od otprilike 4,5 volumnih procenata alkohola (skraćeno %vol). Sve preko ove mere nije dobro tj. štetno je za organizam.
 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Reinheitsgebot i tačka

Najpoznatija i originalna verzija ovog Zakona prvi put je primenjena 1516. godine u Bavarskoj Nemci ozbiljno shvataju svoje pivo. Po

Pivnica Brkina Marina

Sjajan ambijent, hrana savršena, usluga na visokom nivou – jednom rečju mesto koje je nedostajalo Novom Sadu! Pored hrane i

STOUT I PORTER PIVA

Postoji malo razlike između porter i stout piva. Porter je tamne boje, ima voćkasto-suv ukus i pravi se gornjom fermentacijom.

Želite li da imate gustu kosu

Pivo sadrži pregršt vitamina B, šećera i antioksidanata koji vašoj kosi daju zdravu teksturu Kako vreme prolazi, šamponi i regeneratori

VALJEVSKA PIVARA 160 godina tradicije

VALJEVSKA PIVARA 160 godina tradicije

Valjevska pivara je pivara sa dugom tradicijom, odnosno osnovana je 1870. godine i interesantno je da nije prekidala proizvodnju piva čak ni u ratnim vremenima.

NOVOGODIŠNJA TRPEZA Tradicionalna domaća jela

Bez obzira što smo preplavljeni novogodišnjim predlozima jela i njihovim jednostavnim ili možda manje jednostavnim načinima pripreme, ipak će najveći broj domaćinstava u Srbiji za

Beer Style magazin – br. 23 –

Online izdanje Beer Style magazin br. 23. Pogledajte najnovije trendove, recenzije, savete i predloge za uparivanje hrane i piva.