Kolike su šanse da postanem alkoholičar

Neke stvari, koje su do pre par godina bile nezamislive, sada su vrlo moguće. Proverom urina i krvi može se doći do frapantnih zaključaka vezano za zdravlje, dugovečnost, hronične bolesti i sl. Neka nova istraživanja pokazala su da se iz kose može saznati da li neko ima predispoziciju da postane alkoholičar. Belgijska studija tvrdi da ljudi koji su zavisni od alkohola imaju veću verovatnoću da imaju dva specifična jedinjenja u svojoj kosi. Kada telo razloži alkohol ove supstance se proizvedu i čuvaju u kosi. Istraživači smatraju da je lakše iz kose dijagnostifikovati alkoholizam nego iz krvi i urina, kako se do sada radilo. Kao prvo, lakše je doći do kose, nego do krvi ili urina potencijalnog alkoholičara, a i čuvanje i transport su jednostavniji. Istraživanje je vršeno na 40 ljudi koji su se lečili od alkoholizma. Ustanovljeno je da ovi ljudi imaju visoke nivoe etil glukuronida i etil sulfata u svojoj kosi. Istraživači će nastaviti sa svojim radom, kako bi se procenat obolelih smanjio. Alkoholizam je ozbiljan problem i recimo da za godinu dana u Velikoj Britaniji umre više od 8.000 ljudi. U Srbiji, u neku ruku na sreću, nema tačnih podataka, ili bar mi nismo došli do tih podataka, o broju alkoholičara, ali se smatra da je svaka šesta osoba alkoholičar. Mladi pre punoletstva probaju pa čak i piju alkohol. Sve veći je broj i žena alkoholičara, što ranije nije bio slučaj.

Umereno konzumiranje alkohola podrazumeva za muškarce 1-3 pića dnevno. Žene su osetljivije na alkohol, pa se njima savetuje da piju manje od muškaraca: 1 do 2 pića dnevno. Pod "jedno piće" podrazumeva se čaša od 0,25 litara piva, sa jačinom od otprilike 4,5 volumnih procenata alkohola (skraćeno %vol). Sve preko ove mere nije dobro tj. štetno je za organizam.
 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Macchiato kuća

Dobro došli u Macchiato kuću, restoran koji nosi umetnost sa potpisom od 1995. godine, kuću koja predstavlja spoj tradicije i

Lager

Ime ove vrste piva potiče od Nemačke reči “lagern” što žanči “čuvati”. To nam govori o metodi čuvanja ovog piva

Restoran Amphora

Amphora je otmen i prijatan à la carte restoran u kom možete uživati u internacionalnim jelima i specijalitetima od sveže

KAKO NAPRAVITI PIVARU Od trnja do zvezda

Valjevska pivara je jedna od retkih pivara koja je ostala u domaćem vlasništvu i to zahvaljujući domaćoj pameti Industrijske pivare koje posluju kod nas imaju

APATINSKA PIVARA Ozelenjava Beograd

Apatinska pivara pokazala je još jednom svoju društvenu odgovornost i pomogla u ozelenjavanju srpske prestonice   Početkom juna na Novom Beogradu, raskošna stabla kanadskog javora,

OTKRIJTE Ukus koji vraća uspomene

Svako od nas seća se one čuvene roditeljske rečenice “Doći ćeš ti u moje godine…”. Na putu do tih čuvenih, nebrojeno puta pomenutih godina, prošli