Pivara Kabinet vas savetuje kako da pijete pivo kao profesionalac

Degustacija piva je mnogo više od jednostavnog „otvaranja usta i gutanja“. Da biste u potpunosti razumeli i uživali u pivu koje pijete, postoji niz jednostavnih strategija za primenu, kao i neki opšti saveti i trikovi za maksimalno uživanje u vašem pivu.

Rastavili smo proces degustacije piva u sedam glavnih koraka – sipanje, gledanje, vrtenje, mirisanje, pijenje, probanje i razmišljanje. Evo kako to izgleda u praksi:

Sipanje

Bez obzira da li pijete pivo u limenci, flaširano ili točeno pivo, važno je da ga sipate u čašu. Dok standardna čaša za pivo odnosno krigla može da obavi posao, zaista preporučujemo da izaberete svoje čaše na osnovu piva koje pijete. Ako niste sigurni u kakvu vrstu čaše ćete koristiti, naš Vodič za čaše (nalazi se na web platformi beerstyle.rs) je sjajan izvor informacija.

Gledanje

Jednom kada sipate svoje pivo, dobro ga pogledajte. Zapazite boju kao i veličinu i konzistenciju pene.

Vrtenje čaše

Nežno zavrtite svoju čašu. Neka se pivo „slepi“ sa staklom. Ovo će izvući sve suptilne arome i nijanse piva. Takođe, na ovaj način testirate zadržavanje pene u čaši.

Mirisanje

Odmah nakon vrtenja čaše, uzmite dva oštra, brza njuha, a zatim uzmite normalni njuh. Uzmite poslednji njuh kada otvorite usta. Uverite se da ste u oblasti bez bilo kakvih stranih, nadmoćnih mirisa, jer će to uticati na iskustvo. Uzmite i osetite sve arome. Obratite pažnju na one kojie su snažne, slabe, nisu dovoljno jake, itd. Pokušajte da artikulišete ono što doživljavate.

Pijenje

Sada, trenutak koji ste najviše čekali. Zar nije bolje da probate kada ste malo čekali? Imali ste brojne doživljaje, i sada možete da se prepustite – samo nemojte da ga popijete na eks!

Probajte

Uzmite mali gutljaj i zadržite ga u ustima. Neka pivo ostane u ustima, blago ga jezikom izmešajte po vašim ustima. Dozvolite da vam boravi u ustima dok registrujete ukuse. Izdahnite, oslobađajući vazduh u usta kroz nos, i tada progutajte.

Razmisljnje

Uzmite beleške, razgovarajte sa prijateljima ili samo sedite i razmišljajte o iskustvu. Ovo će vam pomoći da postanete bolji taster piva, pošto ćete postati efikasniji u komunikaciji sa svojim iskustvom. Takođe će poboljšati sve degustacije kojima ćete prisustvovati u budućnosti, jer ćete uskoro razviti veliki dijapazon ukusa za upoređivanje i kontrast.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1