Pivara Kabinet – pionir srpskog kraft pivarstva

Prva srpska craft pivara, počela sa radom 2014. godine sa tri različita stila piva, od njihovog skromnog početka pa do sada napravili su 50 različitih stilova piva i to nije kraj, u planu imaju još mnogo toga. Proizvode svoje pivo u podnožju Kosmaja, a sebe smatraju elitom kraft pivarstva. U konstantnoj su potrazi za novim i neobičnim ukusima i želja im je da nam ponude craft pivo od biranih i kvalitetnih sastojaka.

Na pitanje kako bi opisali svoja piva, oni su odgovorili – „Želimo da vas naše pivo osveži, malo iznenadi, prodrma, nasmeje, inspiriše, možda podseti na neki put, a najbitnije stvori nova i nezaboravna iskustva.“

Pivara Kabinet je jedna od najuspešnijih domaćih craft pivara, a ovo su samo neke od nagrada kojima se ova pivara posebno ponosi:

·       SuperNova – prva IPA Srbije

·       Vertigo- Top 50 pilsnera na svetu u 2016. godini

·       Kolaboracija 02 – Top 50 stauta na svetu 2016., 2017. i 2018. godine

·       Pactivity – Grandprix za najbolje pakovanje 2014./15. godine

·       Regpack za najbolju seriju etiketa u regionu 2016. godini

·       Najbolja pivara i pivo Srbije 2014., 2016. i 2017. godine

·       Najbolje iz Srbije – Startap 2016. godine

·       Kandidat za EU Preduzetnika 2016. godine

Kada je reč o pivima pivare Kabinet, ovo su neka koja morate da probate:

Single Hop Citra

Alkohol: 5,4%

Nežnog i cvetnog ukusa, unosi svežinu citrusa u ove tople letnje dane. Za izradu ovog piva koristi se američka sorta hmelja imenom Citra što ovom pivu daje jedinstven, tropski ukus.

Kolaboracija 02

Alkohol: 10%

Radi se o karamel stoutu, a za proizvodnju su korišćena specijalna burad iz manastira Kovilj u kojima se pre ovog piva nalazila jabukovača (rakija od jabuka). Pivo je odležavalo šest meseci u ovim buradima, što mu daje karakteristične arome.

Vertigo

Alkohol: 4,3%

Nesvakidašnji Pilsner koji je kreiran ukrštanjem više stilova kako bi krajnji rezultat bio pivo posebnog karaktera. Svakako je aromatičnije nego što bi se očekivalo od Pilsnera, jer je korišćena vrlo specifična kombinacija hmeljeva. Pored osvežavajućih nota citrusa i mandarine, primetan je i fini sloj medne strukture. Laganije telo je skladno zaokruženo pomenutim aromama i ukusom koji donosi klasični Pilsner.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivara Dogma

Uz tri piva koja su uvek u ponudi, Hoptopod, Svetionik i Albino, proizvode i sezonska piva, a neumorni su i

Roštilj zaliven tamnim pivom

Reč roštilj asocira nas, prvenstveno, na meso, ali je, promenom načina razmišljanja i sklonosti, i povrće steklo svoj ravnopravni status

Zanimljiva pivo(logija)

Gospodin Heineken je bio u procesu dizajniranja flaša za njegovo pivo kada mu je pala na pamet brilijantna ideja –

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.