Da li ste znali da je pivo i lek

  •  Najstariji poznati recept je za pivo proizvedeno od strane Sumeraca jeste star 4000 godina.
  •  U osamdesetim godinama, Anchor Brewing je ponovo stvorio ovo drevno pivo Sumeraca.
  •  Sumerijski su susedi, Egipćani, izgradili piramide pod uticajem piva. Radnici u Gizi su konzumirali oko četiri litre piva dnevno, kaže Patrick McGovern, biomolekularni arheolog na Univerzitetu u Pensilvaniji.
  •  Pivo (delimično zato što sadrži antimikrobni etanol) bilo je zdraviji napitak od zagađene vode reke Nil.
  •  Etanol, opojno sredstvo u pivu, je moćan antiseptik, ali ne i dobar lek. Optimalan sadržaj alkohola u krvi za ubijanje bakterija bi bio više od 60 procenata. Na žalost, to bi ubilo i konzumenta. (Fatalno trovanje alkoholom se javlja između 0,40 i 0,50 procenata.)
  •  Uzdravlje! Istraživači na Univerzitetu u Zapadnom Ontariju otkrili su da mikronutrienti koji se zovu polifenoli u jednoj flaši piva od 0.35 l stvaraju zaštitne nivoe plazma antioksidanata koji mogu sprečiti bolesti srca.
  •  Ali ako konzumirate tri  flaše dnevno, kardiovaskularne prednosti piva su obrnute od prooksidanata koje vaše telo stvara dok metabolizuje višak etanola.
  •  Samo u Velikoj Britaniji se navodi da se godišnje protraći 93.000 litara piva u bradi pivopija.
  •  Više trivijalnih činjnica: „Aplenti bahl Steinberg rog“ znači „stvarno sjajno pivo!“ u Boontlingu, narodnom jeziku koji su radnici razvili u polju hmelja Kalifornije doline Anderson
  •  Istraživači iz Stanforda otkrili su da mehurići piva stvaraju prkos gravitaciji. Mehurići se kreću ka centru gore gde je trenje sa strane stakla manje, dok mehurići koji su uz staklo idu dole, jer se vrh preliva.
Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pizza i pivo

Kada je pre 45 godina (zar već toliko?) otvorena prva picerija u Novom Sadu, ali i u tadašnjoj Jugoslaviji, do

Budite strpljivi

Budite strpljivi kada počinjete sa kućnom proizvodnjom piva. Znate izreku: „Sve dobre stvari dolaze onima koji čekaju“. Ovo ne može

Restoran Veliki

  Da li su vam poznata sledeća jela – Supe, sosa, mesa, rebarca, kobasice, krompir u čakširama, sos od višanja,

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.