Pivara Crow vas savetuje kako da odaberete čašu za pivo

Verovali ili ne, različiti stilovi piva zahtevaju različite tipove čaša. Mi smo sastavili listu najčešće korišćenih čaša za pivo, te vam predlažemo uz koje stilove piva koje čaše možete i trebate da koristite, kako bi osetili pun ukus i punu aromu odabranog piva. Naravno da kod kuće nemate sve tipove čaša, ali ako uživate u ispijanju piva treba da znate bar osnovne tipove čaša i da imate neki univerzalni tip čaša za pivo. Uglavnom je krigla odabir većine, mada zbog svoje masivnosti nije laka za rukovanje. Teku čaša je za one koji uživaju u kraft pivu, a ona je najsličnija vinskoj čaši, sa nožicom. Krigla, Pinta, Pilsner i Tulip su osnovni tipovi čaša i evo šta treba da znate o njima:

Krigla

Krigla je stil čaše koji se uglavnom dobija uz pivo kod nas u barovima i kafanama. Videćete da veliki broj pivopija koriste krigle za većinu stilova piva i često cidera, ali čaše o kojima ćete naučiti danas su mnogo bolje za uživanje u punom ukusu i aromama omiljenih piva. Krigla jeste dobar izbor, ali ima i od dobrog bolje.

British Style Imperial Pint Čaša

Imperial Pint Čaša je stil čaše najsličniji našim kriglama, samo što ova čaša može da drži oko 750 ml tečnosti i ima greben koji se nalazi pri vrhu stakla. Stilovi uz koje ova čaša ide najbolje: British-Style Bitter, Pale Ale, India Pale Ale, Double/Imperial IPA, Amber/Red Ale, Brown Ale, Altbier, Porter, Milk Stout, Oatmeal Stout, Marzen/Oktoberfest, Pumpkin Ale, Rye Beer, Saison, Scotch Ale/Wee Heavy, Smoked Beer.

Pilsner Čaša

Visoka, tanka i zakrivljena na način koji često liči na trubu, Pilsner Čaša zahvata penušavu boju, jasnoću i karbonizaciju pilsnera, zadržavajući penu i poboljšavajući hlađenje.

Stilovi uz koje ova čaša ide najbolje: Blonde Ale, Hefeweizen, Pilsner, California Common/Steam Beer, Japanese Rice Lager, Witbier.

Tulip Čaša

Sa dizajnom tulipastog oblika i blagim zakrivljenjima, Tulip čaša osigurava optimalnu aromu i ukus od vašeg piva. Takođe poznata kao belgijska čaša, široko telo čaše i zakrivljen obod lagano prenose arome piva u nos, tako da ćete moći da uživate u pivu sa svim svojim čulima.

Stilovi uz koje ova čaša ide najbolje: Belgian Strong Ale, Barleywine, Double/Imperial IPA, Belgian IPA, Belgian Pale Ale, Bière de Garde, Flanders Red Ale, Gueuze, Fruit Lambic, Saison, Scotch Ale.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1