Da li ste znali da je pivo hrana, a da Bavarci ne mogu da zamisle doručak bez piva
Po definiciju pivo napitak od ječma. Obično je reč o slabom alkoholnom piću. Pivo se dobija alkoholnim vrenjem – sladovine iz ječmenog slada, ali i hmelja i vode.
Osnovna sirovina za proizvodnju piva jeste pivski ječam koji se po sastavu i kvalitetu razlikuje od stočnog ječma.
Pivo je hranljivo
Pivo ima veliku hranljivu vrednost i osvežavajući ukus.
Litar piva u sebi sadrži 12 odsto ekstrakta u osnovnoj sladovini.
Pivo sadrži i alkohol – koji se ne smatra hranljivim sastojkom. Alkohol u pivu sprečava izgradnju ugljenih hidrata i oslobađa kalorije koje daje energiju organizmu.
Pivo sadrži vitamine B1 i B2, ugljene kiseline i belačevine.
Pivo ima umirujuće dejstvo
Može se reći da je pivo i hrana, ali pivo ima i umirujuće dejstvo koje osvežava.
Umirijuće dejstvo se pripisuje sastojku pod nazivom lupulin koji je sastavni deo hmelja.
Aromatične gorke materije hmelja imaju antiseptičko i antibakterijsko dejstvo.
Pivo ima hranljive vrednosti, ali samo ako se konzumira u ograničenim količinama.
Pivo uz doručak
- Interesantno je da se pivo u Bavarskoj pije uz doručak.
- Četvrtinu svetske proizvodnje piva popiju Kinezi. Odmah iza njih su Amerikanci i Brazilci.
- U Holandiji je proizvedeno najjače pivo na svetu koje sadrži 60 odsto alkohola.
- Belgija ima paletu od preko hiljadu vrsta piva.
- Najprodavanija piva na svetu su industrijski lageri.
Sad kada ste savladali lekciju, ali i naučili nešto novo o pivu – popijte jedno do dva vaša omiljena piva i, naravno, uživajte u predstojećim toplim danima i novim saznanjima.
I zapamtite, u pivu uvek treba odgovorno uživati – bilo da uzmete svetlo ili tamno, flaširano ili u konzervi, mlako ili hladno.
Nećete se pokajati.