DA LI ZNALI – Pivo je hrana

pivo je hrana

Da li ste znali da je pivo hrana, a da Bavarci ne mogu da zamisle doručak bez piva

Po definiciju pivo napitak od ječma. Obično je reč o slabom alkoholnom piću. Pivo se dobija alkoholnim vrenjem – sladovine iz ječmenog slada, ali i hmelja i vode.

Osnovna sirovina za proizvodnju piva jeste pivski ječam koji se po sastavu i kvalitetu razlikuje od stočnog ječma.

Pivo je hranljivo

Pivo ima veliku hranljivu vrednost i osvežavajući ukus.

Litar piva u sebi sadrži 12 odsto ekstrakta u osnovnoj sladovini.

Pivo sadrži i alkohol – koji se ne smatra hranljivim sastojkom. Alkohol u pivu sprečava izgradnju ugljenih hidrata i oslobađa kalorije koje daje energiju organizmu.

Pivo sadrži vitamine B1 i B2, ugljene kiseline i belačevine.

Pivo ima umirujuće dejstvo

Može se reći da je pivo i hrana, ali pivo ima i umirujuće dejstvo koje osvežava.

Umirijuće dejstvo se pripisuje sastojku pod nazivom  lupulin koji je sastavni deo hmelja.

Aromatične gorke materije hmelja imaju antiseptičko i antibakterijsko dejstvo.

Pivo ima hranljive vrednosti, ali samo ako se konzumira u ograničenim količinama.

Pivo uz doručak

  • Interesantno je da se pivo u Bavarskoj pije uz doručak.
  • Četvrtinu svetske proizvodnje piva popiju Kinezi. Odmah iza njih su Amerikanci i Brazilci.
  • U Holandiji je proizvedeno najjače pivo na svetu koje sadrži 60 odsto alkohola.
  • Belgija ima paletu od preko hiljadu vrsta piva.
  • Najprodavanija piva na svetu su industrijski lageri.

Sad kada ste savladali lekciju, ali i naučili nešto novo o pivu – popijte jedno do dva vaša omiljena piva i, naravno, uživajte u predstojećim toplim danima i novim saznanjima.

I zapamtite, u pivu uvek treba odgovorno uživati – bilo da uzmete svetlo ili tamno, flaširano ili u konzervi, mlako ili hladno.

Nećete se pokajati.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Petrus

U samom centru Novog Sada u ulici Modene, nalazi se Petrus Gastro Bar. Ime nosi po čuvenoj tvrđavi u blizini

Dobre karakteristike slada u pivu

Prvenstveno napravljen od ječma, ekstrakt slada je koncentrisani sirup koji se koristi za dodavanje ukusa i teksture različitim vrstama namirnica,

restoran konoba 32

Restoran Konoba 32

Restoran Konoba 32 nalazi se u centru Pančeva, u ulici koja odiše starim duhom grada. U okviru restorana Konoba 32 nalazi se i fino ušuškana bašta.

Restoran Sabbiadoro

Restoran Sabbiadoro

Temeljen na svežim namirnicama kontinenta i mora, Sabbiadoro stvara klasična i raznovrsna italijanska jela u želji za serviranjem ukusne hrane

STOUT I PORTER PIVA

Postoji malo razlike između porter i stout piva. Porter je tamne boje, ima voćkasto-suv ukus i pravi se gornjom fermentacijom.

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

Kako rashladiti pivo na plaži

Kada smo na letovanju, treba nam siguran savet kako rashladiti pivo na plaži Leto je godišnje doba kada većina nas boravi uz obalu reke, mora