VALJEVSKA PIVARA – Voda čini pivo kvalitetnim

valjevsko pivo

Valjevska pivara crpi vodu iz dubokih izvora i upravo ta voda čini kvalitetnim Valjevsko pivo.

Kada je reč o kvalitetu vode, građani Srbije imaju tu sreću da uglavnom piju pitku, kvalitetnu i mikrobiološki, odnosno hemijski ispravnu vodu, osim doduše u nekoliko izuzetaka. Po pitanju kvaliteta vode, posebno smo privilegovani u odnosu na ostatak planete, jer se u pojedinim državama za konzumaciju preporučuje isključivo ona flaširana.

Naša voda odličnog kvaliteta

Osim vode iz reka, koja se pre upotrebe prečišćava, mnoga srpska domaćinstva mogu da se pohvale činjenicom kako imaju lične duboke bunare iz kojih piju vrlo kvalitetnu, laganu i zdravstveno bezbednu vodu.

Ipak, ukoliko se isključi voda iz gradskog vodovoda, najbolja je ona koja dotiče sa izvorišta potoka ili rečica, gde najčešće protiče kroz nezagađenu i netaknutu prirodu u brdima i planinama širom naše zemlje.

Voda, sem što je izvor života, čini i pivo kvalitetnim. Na svu sreću naše pivare koriste vrlo kvalitetnu vodu, a jedna se posebno izdvaja.

Izvorska voda iz netaknute prirode

Naravno, reč je o izvorskoj vodi sa izvora Paklje, najvećeg prirodnog vrela u okolini Valjeva.

Upravo ovom vodom se već sedam decenija napaja 80.000 stanovnika Valjeva. Za lekovitost i blagodeti ovog vrela zna se od davnina, a sem toga, u ovom kraju proizvodi se i odlično pivo, upravo zahvaljujući domišljatosti pivara iz ovog kraja.

Kada je davne 1860. godine imućni trgovac Dimitrije Mitrović, izrazio želju da na svom imanju ispod Vidraka pokrene sopstvenu proizvodnju piva, imao je u vidu da je kvalitet vode presudan za kvalitet piva.

Vrelo Paklje okruženo šumom

U potrazi za kvalitetnom vodom otkrio je onu sa vrela Paklje, okruženu šumom i zelenilom.

Nakon toga, on sprovodi cevi, od vrela do pivare, koja se i dan danas koristi u proizvodnji piva u Valjevskoj pivari.

Nekoliko decenija kasnije, tehnologiju proizvodnje piva usavršio je pivar iz Bavarske Jozef Ajhinger, nakon čega se za pivo iz Valjeva čulo širom cele zemlje. Inače, od 1923. počelo je ozbiljno razmatranje tri varijante vodosnabdevanja Valjeva vodom za piće i za ostale potrebe između ostalog i za Valjevsku pivaru.

Voda se crpila i iz Kolubare

U to vreme uvažavana je činjenica da je na desnoj obali reke Kolubare, kilometar jugozapadno od varoši Valjeva, vlasnik Pivare radi svojih potreba iskopao bunar udaljen od korita reke 60-70 m.

Dubina bunara bila je tri metra, nivo vode je bio stalan i iznosio je metar, bez obzira što je vode crpljena pomoću pumpi 24 časa dnevno.

Voda je bila odličnog kvaliteta jer su šljunak i pesak na ovom delu Kolubare bili prirodni filter.

Proizvodnja piva po tradicionalnoj recepturi

Osim  čiste izvorske vode, pri proizvodnji Valjevskog piva koriste se isključivo domaći ječmeni slad i četiri vrste hmelja, bez dodataka ikakvih stabilizatora, aditiva i konzervansa.

Proces proizvodnje se odvija na tradicionalni način, u savremenim industrijskim uslovima, uz postupak hladnog vrenja i hladnog odležavanja minimum četiri nedelje u tankovima na 0°C. Zato su piva iz Valjevske pivare tipični predstavnici lagera – pitki, sveži, ukusni i osvežavajući.

Valjevska pivara u svojoj ponudi ima Valjevsko pivo, Eichinger pivo i Jagodinsko pivo.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1