VALJEVSKA PIVARA – Jagodinsko pivo

jagodinsko pivo

Da li ste znali da Valjevska pivara ponovo proizvodi Jagodinsko pivo – čuvenog Brku

Nakon stečaja i prodaje Jagodinske pivare, pre dve godine Valjevska pivara je započela proizvodnju Jagodinskog piva. Ideja je bila da se kupi brend Jagodinsko pivo, a sve zarad očuvanja tradicije i starog dobrog  „Brke“.

Starije i srednje generacije Jugoslovena odlično se sećaju veselog i nasmejanog lica – Rumenog brke sa šubarom na glavi koji svim pivopijama nazdravlja sa flaše.

Ko je Šumadinac s Jagodinskog piva

Mnogi smatraju da se radi o izmišljenom liku kojeg je osmislio neki ilustrator.

Međutim to je daleko od istine. Veseli brka je zaista postojao, imao je ime i prezime i neverovatnu životnu priču.

Šumadinac sa nalepnice Jagodinskog piva zvao se Milosav Mitrović.

Mada ga je većina znala po nadimku Losa.

Miroslav je rođen davne 1892. godine i  živeo je u selu Dragovo koje se nalazi u srcu Šumadije. Bio je regrutovan u Prvom svetskom ratu, gde u jednoj borbi biva teško ranjen. Nakon čega su mu amputirane obe noge.

Ipak, i posle ovog događaja on ostaje veseljak, jer nije dozvolio da ga invaliditet obeshrabri i uništi volju za životom.  Prema priči hroničara Miroslava Ž. Simića iz sela Dragova koju je ispričao pre nekoliko godina čiča Losa je bio jedna od najomiljenijih osoba u svom selu.

Čuvenog Brku proslavila jagodinska Šarena kafana

Posedovao je konje i čeze i često je išao u Jagodinu, kako bi popio pivo u čuvenoj Šarenoj kafani.

Jednom prilikom je upoznao radnike pivare koji su tada radili u komercijali.

Komercijalisti su ga tada upitali bi li mogli da ga fotografišu. Miroslav je pristao te se u dogovoreno vreme pojavio u kafani.

Došao je doteran i sređen. I tako je nastala čuvena fotografija koja se kasnije našla na svim flašama Jagodinskog piva, a koja traje i danas.  Međutim, Miroslav Mitrović nije odmah saznao da je postao poznat. U njegovom selu su ljudi znali da su ga slikali, ali ne i zašto.

Tek pošto je u radnji ugledao nalepnicu sa svojim likom, Losa se veoma obradovao.

Pričao je da će na taj način živeti večno. Nakon fotografisanja, ovaj Šumadinac je imao besplatno pivo u bilo kojoj kafani ili restoranu gde se točilo i prodavalo Jagodinsko pivo.

U Dragovu još uvek žive Losini potomci koji sa ponosom čuvaju uspomenu na svog proslavljenog pretka.

Brka zaštićen u Ženevi

Kažu, iako invalid, nikada nije prestao da se bavi poljoprivredom. Puzao je i na taj način je obrađivao zemlju, a kasnije je dobio i proteze.

Miroslav je često govorio da je gubitak nogu zapravo njegovo odlikovanje za borbu. Pričao je da je to bolje nego spomenik.

Poslednjih godina života bavio se pčelarstvom i imao nekoliko košnica koje je sam održavao.

Umro je 1961. a njegov veseli lik koji krasi Jagodinsko pivo početkom 21. veka zaštićen je u međunarodnoj instituciji za zaštitu intelektualne svojine u Ženevi.

Zahvaljujući Valjevskoj pivari koja je započela proizvodnju nadaleko čuvenog i poznatog Jagodinskog piva Losa se i dalje smeje i nazdravlja svim pivopijama sa svojom kriglom u ruci. Jagodinsko pivo u pogonima Valjevske pivare proizvodi se po originalnoj recepturi koja datira od 1852 godine.

Čist i bogat ukus, pitkost i osvežavajuće dejstvo pružaju vrhunski doživljaj ljubiteljima ovog zlatnog napitka. Puni se u flaše i limenke od pola litre, kao i u flašice od 0,33 l.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

4 TOP koktela sa pivom

Ljubiteljima tečnog hleba ovo sigurno zvuči kao budalaština, ali ako ste već navikli na razne ukuse koktela, a uz to

The Camelot pivnica

Ugostiteljstvom su počeli da se bave u decembru 1999. godine otvaranjem jednog od najpoznatijih novosadskih klubova „Ritmo Latino“ i ovaj

Restoran Zavičaj

Lanac restorana „Zavičaj“ nastao je kao ogranak Hotela „Kneževina“. „Kneževina“ je centrala njihovog ugostiteljstva, sa visokim kvalitetom usluge, koja vodi

Restoran Careva Ćuprija

Restoran Careva Ćuprija je ugostiteljski restoran sa dugom srpskom istorijom i tradicijom, i važi za jedan od spomenika grada Beograda.