VALJEVSKA PIVARA – Jagodinsko pivo

jagodinsko pivo

Da li ste znali da Valjevska pivara ponovo proizvodi Jagodinsko pivo – čuvenog Brku

Nakon stečaja i prodaje Jagodinske pivare, pre dve godine Valjevska pivara je započela proizvodnju Jagodinskog piva. Ideja je bila da se kupi brend Jagodinsko pivo, a sve zarad očuvanja tradicije i starog dobrog  „Brke“.

Starije i srednje generacije Jugoslovena odlično se sećaju veselog i nasmejanog lica – Rumenog brke sa šubarom na glavi koji svim pivopijama nazdravlja sa flaše.

Ko je Šumadinac s Jagodinskog piva

Mnogi smatraju da se radi o izmišljenom liku kojeg je osmislio neki ilustrator.

Međutim to je daleko od istine. Veseli brka je zaista postojao, imao je ime i prezime i neverovatnu životnu priču.

Šumadinac sa nalepnice Jagodinskog piva zvao se Milosav Mitrović.

Mada ga je većina znala po nadimku Losa.

Miroslav je rođen davne 1892. godine i  živeo je u selu Dragovo koje se nalazi u srcu Šumadije. Bio je regrutovan u Prvom svetskom ratu, gde u jednoj borbi biva teško ranjen. Nakon čega su mu amputirane obe noge.

Ipak, i posle ovog događaja on ostaje veseljak, jer nije dozvolio da ga invaliditet obeshrabri i uništi volju za životom.  Prema priči hroničara Miroslava Ž. Simića iz sela Dragova koju je ispričao pre nekoliko godina čiča Losa je bio jedna od najomiljenijih osoba u svom selu.

Čuvenog Brku proslavila jagodinska Šarena kafana

Posedovao je konje i čeze i često je išao u Jagodinu, kako bi popio pivo u čuvenoj Šarenoj kafani.

Jednom prilikom je upoznao radnike pivare koji su tada radili u komercijali.

Komercijalisti su ga tada upitali bi li mogli da ga fotografišu. Miroslav je pristao te se u dogovoreno vreme pojavio u kafani.

Došao je doteran i sređen. I tako je nastala čuvena fotografija koja se kasnije našla na svim flašama Jagodinskog piva, a koja traje i danas.  Međutim, Miroslav Mitrović nije odmah saznao da je postao poznat. U njegovom selu su ljudi znali da su ga slikali, ali ne i zašto.

Tek pošto je u radnji ugledao nalepnicu sa svojim likom, Losa se veoma obradovao.

Pričao je da će na taj način živeti večno. Nakon fotografisanja, ovaj Šumadinac je imao besplatno pivo u bilo kojoj kafani ili restoranu gde se točilo i prodavalo Jagodinsko pivo.

U Dragovu još uvek žive Losini potomci koji sa ponosom čuvaju uspomenu na svog proslavljenog pretka.

Brka zaštićen u Ženevi

Kažu, iako invalid, nikada nije prestao da se bavi poljoprivredom. Puzao je i na taj način je obrađivao zemlju, a kasnije je dobio i proteze.

Miroslav je često govorio da je gubitak nogu zapravo njegovo odlikovanje za borbu. Pričao je da je to bolje nego spomenik.

Poslednjih godina života bavio se pčelarstvom i imao nekoliko košnica koje je sam održavao.

Umro je 1961. a njegov veseli lik koji krasi Jagodinsko pivo početkom 21. veka zaštićen je u međunarodnoj instituciji za zaštitu intelektualne svojine u Ženevi.

Zahvaljujući Valjevskoj pivari koja je započela proizvodnju nadaleko čuvenog i poznatog Jagodinskog piva Losa se i dalje smeje i nazdravlja svim pivopijama sa svojom kriglom u ruci. Jagodinsko pivo u pogonima Valjevske pivare proizvodi se po originalnoj recepturi koja datira od 1852 godine.

Čist i bogat ukus, pitkost i osvežavajuće dejstvo pružaju vrhunski doživljaj ljubiteljima ovog zlatnog napitka. Puni se u flaše i limenke od pola litre, kao i u flašice od 0,33 l.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1