Kako izbeći pivski stomak

Najbitnije pravilo kako da se ne ugojite: Kada pijete jedite proteine, a ne masti.

Da bismo objasnili ovo pravilo, počnimo sa objašnjenjem makronutrijenata. Svaka hrana koju konzumirate sastoji se od jednog ili više sledećih makronutrijenata: proteina, masti i ugljenih hidrata. Ovi makronutrijenti imaju specifična svojstva, kao što su broj kalorija koje sadrže. Od pomenutih makronutrijenata masti su označene kao najnepoželjnije. Ipak masti su, kao i proteini i ugljeni hidrati neophodni u ishrani čoveka. Poznato je da jedan gram ugljenih hidrata ili proteina samo 4 kcal, a jedan gram alkohola sadrži 7 kcal. Ako trošite više kalorija nego što konzumirate, tada unetu mast vaše telo lako i odmah iskoristi, čak i ako konzumirate hranu sa visokim sadržajem masti. Međutim, konzumiranje alkohola umanjuje ovaj proces. Alkohol je otrov i ne može se uskladištiti u telu, zato ima prioritet kao izvor energije u odnosu na sve druge makronutriente. To znači da sve što radite dok ste pod uticajem alkohola (dok imate alkohola u telu) radite bukvalno od energije koju vam je alkohol dao, ali to znači i da ne koristite mast kao izvor energije. U tim situacijama telo taloži (čuva) mast (za kasnije) tj. stvara se masno tkivo. Upravo zato treba izbegavati masnu hranu dok konzumirate alkohol. Dobar način za izbegavanje masnih naslaga je da u napred isplanirate obroke kada planirate da konzumirate i alkohol. Uz alkohol konzumirajte obilnu količinu proteina. Dok vaše telo možda neće moći da koristi sve masnoće koje jedete tog dana, protein će vas zadržati treznijima duže vreme.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

AKTUELNO: Pivo i dobar san

Ukoliko poštujete ove savete bićete opušteniji i lakše ćete zaspati, posebno ako patite od nesanice Poznata izreka „popij jedno pivce

Pepper pizza bar

Pepper Bar iz Novog Sada otvoren je 2014.  godine, prvenstveno kao koktel bar, a godinu dana kasnije nakon otvaranja kuhinje

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.