PASTERIZACIJA PIVA Pasterizovano ili nepasterizovano pivo

pasterizovano ili nepasterizovano pivo

Luj Paster izazvao je revoluciju i omogućio da namirnice, pa samim tim i pivo, duže traju, ali je sasvim slučajno prouzrokovao razdor i dilemu kod današnjih konzumenata – da li je bolje pasterizovano ili nepasterizovano pivo

Prva asocijacija na pominjanje francuskog mikrobiologa i hemičara Luj Pastera jeste vakcina protiv besnila, antraksa i crvenog vetra.

Međutim, on je zaslužan i za mnogo drugih stvari, a da nije bilo njega danas možda ne bismo znali za pivo sa dužim rokom upotrebe.

Luj Paster

Naime, godine 1854. Luj Paster je postavljen za profesora hemije i dekana Univerziteta u Lilu.

Tamo je tražio rešenje za probleme u vezi sa proizvodnjom alkohola.

Radeći na svojoj teoriji o mikrobima, Paster nije imao novih otkrića već je razvijao svoje stare teorije kroz eksperimente.

Te njegove teorije su prihvaćene u Evropi, kada je dokazao da su organizmi poput bakterija odgovorni za kiseljenje odnosno kvarenje piva ili  mleka.

Večita dilema

Nakon toga mu je sinula ideja da se bakterije mogu ukloniti dovođenjem tečnosti do ključanja, a zatim njenim hlađenjem.

Prvi test ovog procesa sproveo je 20. aprila 1862. godine. Danas se taj proces naziva pasterizacija. Međutim, mnogi smatraju da pasterizovano pivo nije ukusno kao nepasterizovano.

U Pasterovom vremenu, pasterizacija je bila odlična jer se tada sterilisao svaki proizvod koji je namenjen za dugotrajno skladištenje, masovnu distribuciju i potrošnju. Međutim, vremena su se promenila i tehnologija se poboljšala i zato pojedini pivari u savremenoj pivskoj zajednici sve češće pribegavaju proizvodnji nepasterizovanog piva.

Da li su nepasterizovana piva ukusnija od pasterizovanih

Razlog tome je što se pivare dodatno trude da sterilišu celokupnu proizvodnju i drže sanitarne standarde na nivou, a i hlađenje takođe više nije problem u proizvodnji ili distribuciji piva.

Zato ne postoji nikakva bojazan da će ne nepasterizovano pivo pokvariti pre nego što dođe do potrošača.

Oni koji preferiraju nepasterizovana piva kažu da ovaj proces proizvodnju daje pivu pun i slatkast ukus, za razliku od pasterizovanih piva kojima je po rečima mnogih pivopija „ubijen“ ukus zbog filtriranja.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Kraft pivarstvo u Srbiji

U svet kraft pivarstva se ulazi iz emocije, preduzimljivosti, istraživačkog duha. Kada se stvari razviju, preleže dečije bolesti, hobi polako

Restoran Trattoria Pepe

Restoran-trattoria Pepe (biber) smešten je u samom srcu Beograda, u Ulici gospodar Jovanova 33, gde se u prijatnom i opuštenom

Alarmi za čaše?

Alarmi za čaše?

Verovali ili ne ali krađa čaša predstavlja veliki problem za svaki ugostiteljski objekat. Naročito su na udaru pivnice i kafići,

ŠTA ZNAČI „HEFE“?

"Hefe vajs bir" je zapravo belo pivo od pšenice. Hefe znači mutno, odnosno proizvedeno na tradicionalan način, bez filtriranja. Kao

KRAFT PIVO Mrgud pilsner

Kraft pivo Mrgud pilsner zanatsko je pivo, no ukus mu je prepoznatljiv, odnosno onakav kakav prosečni konzument prepoznaje.