DUVANSKI DIM I PIVO Za i protiv

pivo i duvanski dim

Mnogi su stava da su duvanski dim i pivo kao stvoreni jedno za drugo, ali mnogo je onih koji će reći baš suprotno. Činjenica je da su cigareta i pivo povezani, a ovo su stavovi za i protiv

Pivo i cigare, reklo bi se, ne idu jedno bez drugog.

Uparivanje ova dva „poroka“ vekovima unazad predstavlja pravu malu umetnost, ali samo pod uslovom kada se ne preteruje. Klasične cigare uglavnom se vezuju za konjak, mada one mogu da se uparuju i sa ostalim alkoholnim pićima.

Zato će svaki istinski ljubitelj piva reći da se pojedini stilovi piva, odlično uparuju uz neke vrste cigara. Pivopije takođe smatraju da nema lepše stvari od one kada se nakon napornog dana uzme gutljaj omiljenog piva, a odmah iza se povuče i dim omiljene cigarete. Donekle su i u pravu.

Cigareta i pivo

Naime, i nauka je dokazala kako spoj piva i cigareta, odnosno cigara, ima neku jaku i magičnu vezu, koja se stvara u mozgu. U časopisu „The Journal  Neurochemistry“, naučnici sa odeljenja za neurologiju, zaključili su da cigarete poništavaju spavajući efekat koji se javlja usled konzumacije piva.

Prema pomenutom istraživanju, kada se upari čaša piva sa cigaretom, nikotin se ponaša kao stimulans za odbijanje zevanja, koje se javlja kada konzument popije pola flaše piva. Sve ovo vodi u neku vrstu ciklusa gde pivo traži cigaretu, a cigareta traži pivo. Isti tim naučnika dokazao je da nikotin deluje na mozak, tako što povećava želju za konzumacijom alkohola i na taj način stimuliše centar za uživanje.

Cigara i pivo

Ipak, istinski poznavaoci i poštovaoci cigara i piva nikada neće preterati, jer znaju da ova kombinacija samo u umerenim dozama pruža zadovoljstvo. Mnogi tvrde kako je cigara napravljena, da bi upravo konzumentima alkohola dala mogućnost da uživaju u jedinstvenoj kombinaciji suptilnih aroma i ukusa. Posebno zadovoljstvo se dobija ukoliko se piju kraft piva i to ona složenijih ukusa.

Kao i kod svih hedonista i pivopije imaju svoje male rituale – oni najčešće prvo pomirišu cigaru i uživaju u njoj pre nego što je zapale. U cigari se uživa polako, u posebnom ambijentu i nikada na poslu ili na ulici. Proces pravilnog konzumiranja cigare uz pivo teče ovako – Prvo se uzme gutljaj piva, a tek nakon minute povlači se dim cigare. Ovaj ritual bi trebalo da traje oko sat vremena, koliko traje cigara, a to znači da se na ovaj način usporava i ispijanje piva. Po pravilu, dim ne treba ni udisati, ni zadržavati u ustima.

Filozofija života

Čak je i Zin Davidoff, koji je ceo svoj život posvetio ovom otmenom zadovoljstvu rekao: „Pušite manje, ali pušite kvalitetnije.

Napravite od toga ritual, pa čak i filozofiju života“. Mnogi konzumenti vode se ovom mišlju i zato kada ispijaju svoje omiljeno pivo, uz omiljenu cigaru, rade to umereno, polako i zarad zadovoljstva.

Tako primera radi, Toscanello cigara, jedinstvenog slatkog ukusa kafe i fermentisanog Kentucky duvana, najbolje se slaže uz stout i jača tamnija piva punog ukusa. Ljubitelji stout-a znaju da ovaj robusni stil ne spada u kategoriju slatkih piva i zato se često opredeljuju za cigaru slatkog ukusa. I za bilo koju cigaru da se odlučite, nećete pogrešiti, jer svako pivo osvežava, a cigara je tu da začini to osveženje.

Naravno, opet umereno i samo umereno.

Da li mešanje nikotina i alkohola prouzrokuje mamurluk

Međutim, duvanski dim i pivo, posebno ako se neodgovorno konzumiraju, dovode do neprijatnih jutarnjih tegoba. Ova pojava, poznata i kao mamurluk, često se vezuje upravo za duvanski dim i alkohol.

Činjenica je da je alkohol, u kombinaciji sa duvanskim dimom, ali i bez njega, krivac za jutarnji mamurluk. Svako ko je bar jednom u životu preterao sa konzumacijom piva, upoznat je sa groznim jutarnjim glavoboljama i mučninama.

Naučnici su ustanovili da pušači imaju intenzivnije i češće mamurluke u odnosu na nepušače, koji popiju identičnu količinu alkohola. Za ovo stanje u organizmu krivi su nikotinski receptori koji se nalaze u mozgu, a koji se aktiviraju tek pošto se konzumira alkohol.

U prilog ovome ide i činjenica, kako su američki kraft pivari poručili ljubiteljima piva, da smanje pušenje dok ispijaju omiljeni stil piva. Oni smatraju da prekomerna upotreba duvanskih proizvoda može da uništi receptore za ukus. Tokom jednog testiranja ustanovljeno je da oko 20 odsto pušača nije moglo da identifikuje gorak ukus zahmeljenog IPA piva.

Novi ukusi i nove tehnologije

Stoga se pivopije koje uživaju u duvanskom dimu sve više okreću ka novim trendovima, ispijajući piva uz inovacione dimne tehnologije.

U Srbiji ljubitelji duvanskog dima najčešće se okreću ka proizvodima od nesagorevajućeg duvana, kao što je recimo aparat GLO. GLO zagreva posebno pripremljenu mešavinu duvana do temperature od najviše 350°C, bez sagorevanja, vatre, pepela ili dima.

Ljubitelji piva, koji su prešli sa „obične“  na novu tehniku uživanja u duvanskom dimu, kažu da maksimalno uživaju ispijajući omiljene stilove piva i to uz nesvakidašnje arome dima. Uz to tvrde da ujutru ne osećaju negativno dejstvo alkohola i nikotina.

Samo umereno

Ipak, bez obzira na to u kom duvanskom dimu uživate – cigarama, cigaretama ili inovacionim tehnologijama i koje pivo konzumirate, ne preterujte, jer samo umerenost u svemu može da pruži potpuni užitak.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1