FENOMENI – Pivo koje se uvek traži

pivo koje se uvek traži

Valjevska pivara imala je razne uspone i padove, ali i pored toga Valjevska pivara je uvek proizvodila pivo koje se traži

Valjevska pivara osnovana je davne 1860. godine, a tokom duge decenijske proizvodnje Valjevsko pivo je zadržalo jedinstvenost i prepoznatljivost. Sve to potkrepljuje i podatak kako je Valjevska pivara za svoje lager pivo osvojila više od  30 zlatnih medalja na domaćim i evropskim sajmovima.

Poverenje potrošača

Ovo je i jedina pivara u zapadnoj Srbiji koja ima ogromno poverenje potrošača, jer je nekoliko puta njihovo pivo bilo nagrađeno titulom „Najbolje iz Srbije“.

Sve ovo ne treba da čudi, jer Valjevska industrija piva svoje poverenje gradi prvenstveno kvalitetom proizvoda, za šta je zaslužna i izvorska voda izuzetnog kvaliteta.

Ona stiže sa lokaliteta koji se nalazi u blizini fabrike, odnosno u podnožju valjevskih planina.

Sem toga veliku ulogu igra i tradicionalna tehnologija, kao i hmelj, ječmeni slad i kvasac, bez kojih njihovi proizvodi ne bi bili ono što jesu.

Jedan od najstarijih pivskih brendova

Vodeći brend Valjevske pivare je svima znano svetlo Valjevsko pivo, a reč je o jednom od najstarijih pivskih brendova kod nas. Prodaje se u staklenim bocama od 0,33 i 0,5 litara, limenkama od 0,5 litara i PET ambalaži od 2 litre.

Takođe ovo pivo mgu da kupe i ugostiteljski objekti kao točeno, a najčešće se prodaje u burićima od 30 i 50 litara. Drugi aktuelni brend Valjevske pivare je svetlo pils pivo Eichinger. Ono je nazvano po Bavarcu Jozefu Ajhingeru koji je od 1870. do 1874. godine utemeljio stručnu proizvodnju u tadašnjoj pivari.

Nemac stvorio novi ukus piva

Naime, Jozef Ajhinger je bio kvalifikovani pivar iz Bavarske i u pivari ispod brda Vidrak radio je od 1870. do 1874. godine, da bi kasnije napravio svoju pivaru sa druge strane Kolubare, u delu grada koji se zove Ilidža i vrlo je blizu Valjevskoj pivari.

Inače, dolazak Jozefa Ajhingera, kvalifikovanog pivara iz Bavarske, bio je zapravo jedan od presudnih značaja za poboljšanje i proizvodnju kvalitetnog piva. U zapadnim zemljama, ali i u Pančevačkoj pivari stekao je praksu i zavidno obrazovanje iz oblasti pivarstva.

Ovaj vrhunski pivar uspešno je proizvodio kvalitetno pivo u novoj pivari pod Vidrakom do 1874. godine. Kao imućan čovek, bez većih teškoća otvorio je sopstvenu pivaru i to 1874. godine na novoj lokaciji, na Ilidži ispod Mitrovića brda, nedaleko od leve obale Kolubare.

Dve pivare u Valjevu

Tako da su u jednom periodu u Valjevu od 1874. godine postojale i radile dve male pivare, koje su zbog međusobne konkurencije zaostajale u razvoju.

Posle skoro 20 godina rada Ajhinger je bio prinuđen da zatvori svoju pivaru, jer mu je pretila opasnost da će zbog velike štete koju je imao u proizvodnji i transportu piva, izgubi i ostalu imovinu. Baš kao i ovaj bavarski pivar i Valjevska pivara je imala razne uspone i padove za preko 160 godina koliko postoji.

Valjevska pivara je nedavno privatizovana, proizvodni pogoni su osavremenjeni, prošireni su kapaciteti i uvedeni su novi brendovi.

Jagodinsko pivo

Pivara je kupljena za više od 3,5 miliona evra, a zahvaljujući novom rukovodstvu oživljeno je i Jagodinsko pivo, koje se sada proizvodi u Valjevu.

Jagodinsko pivo u pogonima Valjevske pivare proizvodi se po originalnoj recepturi koja datira od 1852 godine. Čist i bogat ukus, pitkost i osvežavajuće dejstvo pružaju vrhunski doživljaj ljubiteljima ovog popularnog srpskog brenda.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1