VALJEVSKA PIVARA Osvojeno preko 30 zlatnih medalja

VALJEVSKA PIVARA

Potvrda dobrog valjevskog brenda su brojna priznanja i više od 30 zlatnih medalja na domaćim i svetskim festivalima piva

Pre nešto više od 160 godina započeta je industrijalizacija Valjeva i to kada je imućni trgovac Dimitrije Mitrović 1860. godine na imanju ispod Vidraka osnovao Valjevsku pivaru, koje je praktično bila industrijski prvenac grada. Zapravo tada je u Valjevu najavljen prvi korak ka razvoju nove privredne grane u agrarnoj Srbiji.

Bavarac proslavio Valjevo

Kasnije se u priču uključio i pivar iz Bavarske, Jozef Ajhinger, koji je u maloj pivari sa drvenim buradima i primitivnim mašinama počeo da uspostavlja tehnologiju Valjevskog piva, koja se praktično do danas nije menjana. Pionir industrijske proizvodnje piva kasnije postaje Vasilije Račić, čijom zaslugom je Valjevska pivara tada svrstana među najbolje u državi. Razvoj i napredak pivare u tom periodu bio je podržan od poznatih industrijalaca i većinskih vlasnika, Ignjata Bajlonia i Đorđa Vajferta, koji su u proces proizvodnje uveli prve parne mašine. Zato je sredinom tridesetih godina prošlog veka valjevsko crno pivo proglašeno za najkvalitetnije u Srbiji.

Velike krize i padovi

Ipak, nije bilo sve bajno i sjajno jer su Valjevsku pivaru u svom razvoju obeležile i velike svetske krize, one su dolazile i odlazile, a pivara je uprkos tome opstala i  neprestano se razvijala, menjajući vlasnike i vlasnički status. Do Prvog svetskog rata pivara je uspela da se razvije u industrijsko preduzeće, a u vremenu između dva rata i okupacije bilo je najteže za preživljavanje pivarske industrije kada je usledila obnova oštećenih objekata i mašina. Pivara pod Vidrakom je 1874. godine prešla je u vlasništo grupe imućnih valjevskih trgovaca kada je najveći udeo imao Lazar Lazarević. Od 1891. godine pivara posluje kao akcionarsko društvo, a taj status zadržava do oslobođenja zemlje nakon II svetskog rata. Od 1947. godine postaje državno preduzeće Pivara Jedinstvo, a od 199.1 godine menja naziv u Pivara Valjevo.

Tajna piva leži u 4 vrste hmelja

Pre tri godine, pivaru kupuje Braueri grupa iz Beograda, a zahvaljujući tom potezu  i kvalitetu piva sve više potrošača se vraća ovom proizvodu. Tehnolozi i pivarski majstori veliki značaj daju kvalitetu osnovnih sirovina i drže se tradicije srpskog pivarstva. Za svoja piva pored izvorske vode, koriste 4 vrste hmelja, domaći slad i kvasac koji obnavljaju decenijama. Piva spravljaju tradicionalnim postupkom vrenja, uz primenu savremene tehnologije. Radi se o hladnom vrenju i dugotrajnom hladnom odležavanju. Vodeći brend je dobro poznato Valjevsko pivo, koje je zadržalo svoj jedinstven ukus. Prijatne je gorčine, fine arome i punog ukusa. Plasirali su i brend svetlo pils pivo Ajhinger, čistog i bogatog ukusa i osvežavajućeg karaktera. Treći  brend Valjevske pivare star je 170 godina – Jagodinsko pivo.

Pivara sa preko 30 zlatnih medalja

Jagodinsko pivo, od kada se proizvodi u Valjevskoj pivari, zadržalo je svoje karakteristike i svojstva. Ima finu izbalansiranu gorčinu i bogatu penu. Valjevsko pivo, Ajhinger i Jagodinsko pivo su zapravo brendovi lako prepoznatljivog vizuelnog identiteta. U pivari se svi do jednog pridržavaju pažljivo osmišljenih i jasno definisanih grafičkih standarda. Potvrda dobrog valjevskog brenda su brojna priznanja i više od 30 zlatnih medalja na domaćim i svetskim festivalima piva. Radnici s ponosom i odvažno gaze prema novoj eri proizvodnje sa trenutno 100 hiljada hektolitara piva i 30 hiljada hektolitara osvežavajućih bezalkoholnih pića. Razvojni put Valjevske pivare dug je preko 160 godina za njih predstavlja veliki izazov i odgovornost pred istorijskim trajanjem.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
beerstyle marketing 1