Tri saveta – kako odgovorno konzumirati pivo

Kao najpopularnije alkoholno piće, pivo je svuda. U određenim situacijama, ono je lako dostupno i može predstavljati problem za svakoga ko nije upoznat sa njegovim neželjenim efektima ili nije odgovoran u ovoj situaciji. Dobro društvo, prijatna atmosfera, ukusno pivo – tri su „opasna“ elementa potrebna da se pretera u konzumaciji piva. Kako se svaka navika može promeniti za samo 21 dan, potrebno je da želite da ovu naviku promenite i potrebno je izdržati 21 dan. Evo najbitnija tri saveta da počnete odgovorno da konzumirate pivo.

Konzumirajte minimalne količine

Najbolji način je, ako već ne možete da odolite društvu i umesto kući ipak odete u pub, da pijete manje. Samokontrola je od presudnog značaja. I pored svih nagovaranja, ubeđivanja, čak ismevanja prijatelja treba prestati sa konzumacijom kada osetite blagu vrtoglavicu. U suštini kada osestite blagu vrtoglavicu teško je odoleti i ne popiti bar još jedno, ali uvek na umu imajte gde vas to vodi. Dobro bi bilo porazgovarati sa prijateljima i izložiti im vaš problem i želju da smanjite unos piva. Pravi prijatelji će vam pomoći da pijete manje, a oni koji to ne razumeju verovatno vam i nisu pravi prijatelji. U toku „odvikavanja“ od loše navike razmišljajte o mamurluku i alkoholizmu kao bolesti. Pričajte sa ljudima koji imaju isti problem, to će vam pomoći da usvojite novu, korisnu, naviku.

Konzumacija piva kod kuće

Ako želite da smanjite unos piva, dobro bi bilo da ne pijete sami. Osoba koja pije sa vama bi trebala da bude upoznata sa vašom željom da smanjite unos piva i da vam u tome pomogne. Konzumiranje piva kod kuće smanjuje verovatnoću da ćete morati da upravljate vozilom. Upravljanje bilo kakvom mašinom ili vozilom je zabranjeno, ali i veoma opasno kada smo pod uticajem alkohola. Prilikom konzumacije piva kod kuće smanjene su šanse za konfliktom, jer pod uticajem alkohola veliki broj ljudi gubi kontrolu i skloni su konfliktima.

Nikada ne ostavljajte piće bez nadzora na javnom mestu

Ovo je posebno važno za restorane, barove i mesta na kojima se služe pića. U piće vam neko, ko nije dobronameran, može usuti neku neželjenu supstancu, tako da postanete podložni manipulaciji. Ili svoje piće nosite sa sobom ili naručite novo.

Dok traje „odvikavanje“ od nepoželjne navike konzumirajte dva piva dnevno, što je umerena količina piva. Pod "jedno pivo" podrazumeva se čaša od 0,25 litara piva, sa jačinom od otprilike 4,5 volumnih procenata alkohola (skraćeno %vol). Dvadeset i jedan dan se navika usvaja, a posle ćete lakše reći „ne“ trećoj čaši.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Bon Appetit

Restoran Bon Appetit je otvorio svoja vrata ljubiteljima ukusne domaće kuhinje 2011. godine. Restoran Bon Appetit se nalazi u samom

Restoran Bella Napoli

Restoran, ali i picerija Bella Napoli otvoren je 1999. godine, a u vreme otvaranja bio je zamišljen kao porodični restoran

UVOZNA PIVA NIŽE CENE Korektna i jeftina piva

Kada govorimo o pivima nižeg cenovnog ranga valjalo bi napomenuti da je njihov kvalitet usklađen sa cenom, ali i da se u mnogim slučajevima odabirom ovih piva konzumenti prijatno iznenade.

UVOZNA PIVA VIŠE CENE Piva za one dubljeg džepa

Potrošači u Srbije vole da probaju sve što je novo i lako se prilagođavaju na dobar kvalitet, a ukoliko su bolje platežne moći, najčešće biraju piva iz Nemačke, Češke, Francuske, Meksika, Belgije, Irske, Holandije.

pretplata