Tri saveta – kako odgovorno konzumirati pivo

Kao najpopularnije alkoholno piće, pivo je svuda. U određenim situacijama, ono je lako dostupno i može predstavljati problem za svakoga ko nije upoznat sa njegovim neželjenim efektima ili nije odgovoran u ovoj situaciji. Dobro društvo, prijatna atmosfera, ukusno pivo – tri su „opasna“ elementa potrebna da se pretera u konzumaciji piva. Kako se svaka navika može promeniti za samo 21 dan, potrebno je da želite da ovu naviku promenite i potrebno je izdržati 21 dan. Evo najbitnija tri saveta da počnete odgovorno da konzumirate pivo.

Konzumirajte minimalne količine

Najbolji način je, ako već ne možete da odolite društvu i umesto kući ipak odete u pub, da pijete manje. Samokontrola je od presudnog značaja. I pored svih nagovaranja, ubeđivanja, čak ismevanja prijatelja treba prestati sa konzumacijom kada osetite blagu vrtoglavicu. U suštini kada osestite blagu vrtoglavicu teško je odoleti i ne popiti bar još jedno, ali uvek na umu imajte gde vas to vodi. Dobro bi bilo porazgovarati sa prijateljima i izložiti im vaš problem i želju da smanjite unos piva. Pravi prijatelji će vam pomoći da pijete manje, a oni koji to ne razumeju verovatno vam i nisu pravi prijatelji. U toku „odvikavanja“ od loše navike razmišljajte o mamurluku i alkoholizmu kao bolesti. Pričajte sa ljudima koji imaju isti problem, to će vam pomoći da usvojite novu, korisnu, naviku.

Konzumacija piva kod kuće

Ako želite da smanjite unos piva, dobro bi bilo da ne pijete sami. Osoba koja pije sa vama bi trebala da bude upoznata sa vašom željom da smanjite unos piva i da vam u tome pomogne. Konzumiranje piva kod kuće smanjuje verovatnoću da ćete morati da upravljate vozilom. Upravljanje bilo kakvom mašinom ili vozilom je zabranjeno, ali i veoma opasno kada smo pod uticajem alkohola. Prilikom konzumacije piva kod kuće smanjene su šanse za konfliktom, jer pod uticajem alkohola veliki broj ljudi gubi kontrolu i skloni su konfliktima.

Nikada ne ostavljajte piće bez nadzora na javnom mestu

Ovo je posebno važno za restorane, barove i mesta na kojima se služe pića. U piće vam neko, ko nije dobronameran, može usuti neku neželjenu supstancu, tako da postanete podložni manipulaciji. Ili svoje piće nosite sa sobom ili naručite novo.

Dok traje „odvikavanje“ od nepoželjne navike konzumirajte dva piva dnevno, što je umerena količina piva. Pod "jedno pivo" podrazumeva se čaša od 0,25 litara piva, sa jačinom od otprilike 4,5 volumnih procenata alkohola (skraćeno %vol). Dvadeset i jedan dan se navika usvaja, a posle ćete lakše reći „ne“ trećoj čaši.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Kako se snaći na putovanju

Današnji putnici i turisti imaju mnogo mogućnosti kada je piće u pitanju. Trgovina je uznapredovala pa se roba šalje na

PIVSKI MITOVI

Pivo je već odavno ušlo u razna predanja i mitologiju. Mitovi o pivu se mogu naći od starih Sumera do motiva finskih nacionalnih epova.

Pivo za poneti

Olakšavanjem dostupnosti proizvoda, radi se na ozbiljnoj promociji, tako da ovim gestom Fabrika piva koliko pomaže kupcima – konzumentima toliko

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

Kako rashladiti pivo na plaži

Kada smo na letovanju, treba nam siguran savet kako rashladiti pivo na plaži Leto je godišnje doba kada većina nas boravi uz obalu reke, mora