Tri saveta – kako odgovorno konzumirati pivo

Kao najpopularnije alkoholno piće, pivo je svuda. U određenim situacijama, ono je lako dostupno i može predstavljati problem za svakoga ko nije upoznat sa njegovim neželjenim efektima ili nije odgovoran u ovoj situaciji. Dobro društvo, prijatna atmosfera, ukusno pivo – tri su „opasna“ elementa potrebna da se pretera u konzumaciji piva. Kako se svaka navika može promeniti za samo 21 dan, potrebno je da želite da ovu naviku promenite i potrebno je izdržati 21 dan. Evo najbitnija tri saveta da počnete odgovorno da konzumirate pivo.

Konzumirajte minimalne količine

Najbolji način je, ako već ne možete da odolite društvu i umesto kući ipak odete u pub, da pijete manje. Samokontrola je od presudnog značaja. I pored svih nagovaranja, ubeđivanja, čak ismevanja prijatelja treba prestati sa konzumacijom kada osetite blagu vrtoglavicu. U suštini kada osestite blagu vrtoglavicu teško je odoleti i ne popiti bar još jedno, ali uvek na umu imajte gde vas to vodi. Dobro bi bilo porazgovarati sa prijateljima i izložiti im vaš problem i želju da smanjite unos piva. Pravi prijatelji će vam pomoći da pijete manje, a oni koji to ne razumeju verovatno vam i nisu pravi prijatelji. U toku „odvikavanja“ od loše navike razmišljajte o mamurluku i alkoholizmu kao bolesti. Pričajte sa ljudima koji imaju isti problem, to će vam pomoći da usvojite novu, korisnu, naviku.

Konzumacija piva kod kuće

Ako želite da smanjite unos piva, dobro bi bilo da ne pijete sami. Osoba koja pije sa vama bi trebala da bude upoznata sa vašom željom da smanjite unos piva i da vam u tome pomogne. Konzumiranje piva kod kuće smanjuje verovatnoću da ćete morati da upravljate vozilom. Upravljanje bilo kakvom mašinom ili vozilom je zabranjeno, ali i veoma opasno kada smo pod uticajem alkohola. Prilikom konzumacije piva kod kuće smanjene su šanse za konfliktom, jer pod uticajem alkohola veliki broj ljudi gubi kontrolu i skloni su konfliktima.

Nikada ne ostavljajte piće bez nadzora na javnom mestu

Ovo je posebno važno za restorane, barove i mesta na kojima se služe pića. U piće vam neko, ko nije dobronameran, može usuti neku neželjenu supstancu, tako da postanete podložni manipulaciji. Ili svoje piće nosite sa sobom ili naručite novo.

Dok traje „odvikavanje“ od nepoželjne navike konzumirajte dva piva dnevno, što je umerena količina piva. Pod "jedno pivo" podrazumeva se čaša od 0,25 litara piva, sa jačinom od otprilike 4,5 volumnih procenata alkohola (skraćeno %vol). Dvadeset i jedan dan se navika usvaja, a posle ćete lakše reći „ne“ trećoj čaši.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivski post

Ljudi širom sveta godišnje popiju čak 2.000.000.000 litara piva. Američka pivara, Rouge Ales, napravila je pivo pod imenom „Beard Beer“

Restoran Stara Hercegovina

Restoran i pivnica Stara Hercegovina pod ovim imenom posluje od 1991. godine. Do tada je u prestonici bio poznat kao

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.