Krštenje u pivu

Danas nema onih koji piju pivo na slamčicu, ali slamčice su izmišljene upravo zbog piva. Kako bi filtrirali pivo, koje je bilo prepuno trunja, naši preci su koristili slamčicu.

I ako pivo postoji mnogo duže, kvasci su otkriveni tek 1857. godine. Ljudi su kvasce koristili mnogo pre nego su počeli da pišu, tako da je tek Luj Paster otkrio ili tačnije rečeno shvatio da je kvasac glavni akter fermentacije i sve to zabeležio. Upravo ovom mikrobiologu i hemičaru treba da budemo zahvalni za pasterizaciju tj. proces konzerviranja hrane.

Kućno pivarstvo u Americi je bilo ilegalno od 1919. do 1978. godine.

U 13. veku neka deca su bila krštena u pivu. U nedostatku vode, u posudu za krštenje sipano je pivo. Ovaj običaj je postao uobičajen te je Papa Gregori IX odlučio da zabrani krštenje u pivu i ceremonije u kojima su deca krštena u pivu proglasio je nevažećim.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Žar Mance

U restoranu Žar Mance, koji se nalazi u Kisačkoj ulici u Novom Sadu, očekuju vas tradicionalna srpska jela pripremljena na

Šabački letnji festival 2018

Još od 2003. godine Šabački letnji festival se održava na Šabačkoj tvrđavi. Ove godine Šabački letnji festival počinje 03. avgusta

NOVOGODIŠNJA TRPEZA Tradicionalna domaća jela

Bez obzira što smo preplavljeni novogodišnjim predlozima jela i njihovim jednostavnim ili možda manje jednostavnim načinima pripreme, ipak će najveći broj domaćinstava u Srbiji za

Beer Style magazin – br. 23 –

Online izdanje Beer Style magazin br. 23. Pogledajte najnovije trendove, recenzije, savete i predloge za uparivanje hrane i piva.