Krštenje u pivu

Danas nema onih koji piju pivo na slamčicu, ali slamčice su izmišljene upravo zbog piva. Kako bi filtrirali pivo, koje je bilo prepuno trunja, naši preci su koristili slamčicu.

I ako pivo postoji mnogo duže, kvasci su otkriveni tek 1857. godine. Ljudi su kvasce koristili mnogo pre nego su počeli da pišu, tako da je tek Luj Paster otkrio ili tačnije rečeno shvatio da je kvasac glavni akter fermentacije i sve to zabeležio. Upravo ovom mikrobiologu i hemičaru treba da budemo zahvalni za pasterizaciju tj. proces konzerviranja hrane.

Kućno pivarstvo u Americi je bilo ilegalno od 1919. do 1978. godine.

U 13. veku neka deca su bila krštena u pivu. U nedostatku vode, u posudu za krštenje sipano je pivo. Ovaj običaj je postao uobičajen te je Papa Gregori IX odlučio da zabrani krštenje u pivu i ceremonije u kojima su deca krštena u pivu proglasio je nevažećim.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Toro Latin Gastrobar

Toro Latin GastroBar je kreativna mešavina latinske kulture i ukusa. Vlasnik i glavni kuvar Richard Sandoval, čija priznanja obuhvataju Bon

Amerika žedna kraft piva

Česi popiju najviše piva po glavi stanovnika, Kinezi ga najviše proizvode, Nemci imaju najveći pivski festival, a Belgijanci, po mnogima,

Pivara Gvint

U svetu kraft piva zauzimaju samosvojnu poziciju, pošto su, za razliku od većine, u potpunosti posvećeni lager pivima, jer su

APATINSKA PIVARA Ozelenjava Beograd

Apatinska pivara pokazala je još jednom svoju društvenu odgovornost i pomogla u ozelenjavanju srpske prestonice   Početkom juna na Novom Beogradu, raskošna stabla kanadskog javora,

OTKRIJTE Ukus koji vraća uspomene

Svako od nas seća se one čuvene roditeljske rečenice “Doći ćeš ti u moje godine…”. Na putu do tih čuvenih, nebrojeno puta pomenutih godina, prošli