Krštenje u pivu

Danas nema onih koji piju pivo na slamčicu, ali slamčice su izmišljene upravo zbog piva. Kako bi filtrirali pivo, koje je bilo prepuno trunja, naši preci su koristili slamčicu.

I ako pivo postoji mnogo duže, kvasci su otkriveni tek 1857. godine. Ljudi su kvasce koristili mnogo pre nego su počeli da pišu, tako da je tek Luj Paster otkrio ili tačnije rečeno shvatio da je kvasac glavni akter fermentacije i sve to zabeležio. Upravo ovom mikrobiologu i hemičaru treba da budemo zahvalni za pasterizaciju tj. proces konzerviranja hrane.

Kućno pivarstvo u Americi je bilo ilegalno od 1919. do 1978. godine.

U 13. veku neka deca su bila krštena u pivu. U nedostatku vode, u posudu za krštenje sipano je pivo. Ovaj običaj je postao uobičajen te je Papa Gregori IX odlučio da zabrani krštenje u pivu i ceremonije u kojima su deca krštena u pivu proglasio je nevažećim.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Od sada i u Srbiji

Poznati svetski brend  Efes se vratio u Srbiju. Dobro poznatog imena, jedinstvenog ukusa i neodoljivog izgleda, stari dobri Efes se

Svi na Staropramen i kobaje

Od 8. do 12. maja Tašmajdanski parkbićemesto najbolje gradske zabave i spoj jedinstvenih svetskih kuhinja. U gradskom jezgru prestonice održava

NAJBOLJE PIVO Cena i kvalitet

Na našem tržištu prisutan je velik broj pivskih brendova, u različitim cenovnim kategorijama, i interesantno je da je većina tih piva, kada je reč o