Krštenje u pivu

Danas nema onih koji piju pivo na slamčicu, ali slamčice su izmišljene upravo zbog piva. Kako bi filtrirali pivo, koje je bilo prepuno trunja, naši preci su koristili slamčicu.

I ako pivo postoji mnogo duže, kvasci su otkriveni tek 1857. godine. Ljudi su kvasce koristili mnogo pre nego su počeli da pišu, tako da je tek Luj Paster otkrio ili tačnije rečeno shvatio da je kvasac glavni akter fermentacije i sve to zabeležio. Upravo ovom mikrobiologu i hemičaru treba da budemo zahvalni za pasterizaciju tj. proces konzerviranja hrane.

Kućno pivarstvo u Americi je bilo ilegalno od 1919. do 1978. godine.

U 13. veku neka deca su bila krštena u pivu. U nedostatku vode, u posudu za krštenje sipano je pivo. Ovaj običaj je postao uobičajen te je Papa Gregori IX odlučio da zabrani krštenje u pivu i ceremonije u kojima su deca krštena u pivu proglasio je nevažećim.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Napravite kod kuće

Potrebni sastojci: -120 g Edamera -400 g brašna -3 supene kašike šećera -3 supene kašike praška za pecivo -1.5 kafenih

Restoran New Marinero

Restoran – splav New Marinero nalazi se na obali Dunava, na međi između starog kaldrmisanog i ovog drugog, novijeg dela

Restoran Abraham

Restoran Abraham nalazi se na Paliću, na glavnom drumu koji izlazi na auto – put. Ponuda restorana Abraham svodi se na tradicionalne mađarske specijalitete, te na jela koja se jedu kašikom.

PAMETNO KUPITE Paulaner Dunkel

Paulaner Dunkel je moćno pivo, slično vinu, samo ukusnije i sa umerenim procentom alkohola. Ako volite moćne ukuse, Paulaner Dunkel je pivo za vas.

SAVET Zalivajte sobno bilje pivom

Da li ste znali da sobno bilje bolje raste ako ga zalivate pivom jednom u deset dana – Zato zalivajte sobno bilje pivom i uvek će biti u dobroj kondiciji.