Specijalno pivo za praznike

Približava nam se onaj deo godine kada praznici sustižu jedan drugi. Sa slave na slavu od kuma do svastike. A pivo, pivo je neizostavni deo praznične trpeze. E baš zato vam predstavljamo Hvalur. Ovo je, možemo ga tako nazvati, praznično pivo. Priprema se za Islandski praznik Boga munje i groma. Kao i u svakoj zemlji praznici se proslavljaju uz tradicionalnu hranu. Za ovaj praznik na trpezi se mogu naći meso trule ajkule, kisela mast od kita, ovčiji testisi i druga tradicionalna jela. I ako nama ovo ne zvuči lepo, za ljude sa Islanda su to vrhunski specijaliteti. Baš zato se jedan pivar dosetio da napravi pivo, koje će „pratiti“ ovakvu hranu. Za pripremu piva koriste čistu islandsku vodu, ječam, hmelj i dimljene testise kita. Dimljeni testisi kita su specijalitet ovih krajeva, tako da njima ova kombinacija uopšte nije čudna, nova ili gadna ( kao nekima od nas). Inače, da začinimo za kraj ovu priču, testisi kita se dime na ovčijem izmetu, što ovom pivu daju „odličan dimljeni ukus“ – kako navode oni koji su ga probali. Možda je najbolje da se mi držimo dobro nam poznate sarme i našeg domaćeg piva.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Velika Skadarlija

Restoran Velika Skadarlija nalazi se na Skadarliji, čuvene boemske četvrti starog Beograda. Velika Skadarlija je mesto gde se susreću prošlost

sabro vienna pivo

BEER STYLE MAGAZIN RECENZIJA Sabro Vienna

Sabro Vienna pivo nastalo je u čast jubilarne pete godine postojanja Crow Brewery i ono spada u SMASH piva, odnosno piva nastala upotrebom jedne vrste slada i jedne vrste hmelja.

Dolazi vreme radlera

Kada je jedno piće okruženo legendama, manje ili više neproverenim pričama, ponekad čak i kontraverzama, lako je zaključiti da se

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.