Kućno pivarstvo – Kako poboljšati performanse kvasca

Ako ste koristili osušene kvasace za pripremu piva u kućnim uslovima, možda ste imali problema sa sporim početkom fermentacije. Ovo može biti zabrinjavajuće jer pivo lako može biti zaraženo bakterijama i u tom slučaju nije za upotrebu. Ponovo hidriranje kvasca može da pomogne u ovoj situaciji. Rehidratacijom kvasca možete dokazati da je kvasac „živ“.

Postupak rehidratacije: Prokuvati 250 ml vode i ostavite da vri oko 5 minuta, zatim vodu prebaciti u sterilnu posudu i rashladiti na 26-28°C. Kada je voda prohlađena usuti kvasac i ostaviti 15 do 30 minuta da stoji. Ako je sa kvascem sve u redu na površini vode ćete videti nežnu „penu“ koja se stvara jer kvasac „radi“. Ovako pripremljen kvasac možete koristiti za vaše pivo. U slučaju da kvasac u vodi ne reaguje ni posle 30 minuta nemojte ga koristiti za pivo. Temperatura vode u koju dodajete kvasac je vrlo važna jer na previše niskoj temperaturi kvasac neće reagovati na previše visoka temperatura može da „Ubije“ kvasac.  

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

WRH Steakhouse

WRH Steakhouse & Bar  je mesto kreirano da spoji savršenstvo ukusa, kvalitet, ljude i dizajn. Specijaliteti koji nikog ne ostavljaju

Hacker-Pschorr Weisse pivo

PIVO Hacker-Pschorr Weisse

Pivo Hacker-Pschorr Weisse dolazi iz pivare Paulaner i već pri prvom gutljaju daje osvežavajuće voćno – citrusne note.

KRAFT PIVO Mrgud pilsner

Kraft pivo Mrgud pilsner zanatsko je pivo, no ukus mu je prepoznatljiv, odnosno onakav kakav prosečni konzument prepoznaje.