Kućno pivarstvo – Kako poboljšati performanse kvasca

Ako ste koristili osušene kvasace za pripremu piva u kućnim uslovima, možda ste imali problema sa sporim početkom fermentacije. Ovo može biti zabrinjavajuće jer pivo lako može biti zaraženo bakterijama i u tom slučaju nije za upotrebu. Ponovo hidriranje kvasca može da pomogne u ovoj situaciji. Rehidratacijom kvasca možete dokazati da je kvasac „živ“.

Postupak rehidratacije: Prokuvati 250 ml vode i ostavite da vri oko 5 minuta, zatim vodu prebaciti u sterilnu posudu i rashladiti na 26-28°C. Kada je voda prohlađena usuti kvasac i ostaviti 15 do 30 minuta da stoji. Ako je sa kvascem sve u redu na površini vode ćete videti nežnu „penu“ koja se stvara jer kvasac „radi“. Ovako pripremljen kvasac možete koristiti za vaše pivo. U slučaju da kvasac u vodi ne reaguje ni posle 30 minuta nemojte ga koristiti za pivo. Temperatura vode u koju dodajete kvasac je vrlo važna jer na previše niskoj temperaturi kvasac neće reagovati na previše visoka temperatura može da „Ubije“ kvasac.  

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

pivara gvint

Taproom pivare Gvint

Kraft revolucija donela je i novosti u odnosima između proizvođača i potrošača piva. U SAD je, na primer, broj zanatskih

Craft battle u Novom Sadu

Klub pivara Novog Sada nastavlja sa dobrom tradicijom i stoga vas pozivaju na još jedno u nizu takmičenja kućnih pivara,

Lager ili Ale

Osnovna podela piva je na Lager i Ale piva a razlika među njima je u kvascu. Skoro sva piva zapravo

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.