Kućno pivarstvo – Kako poboljšati performanse kvasca

Ako ste koristili osušene kvasace za pripremu piva u kućnim uslovima, možda ste imali problema sa sporim početkom fermentacije. Ovo može biti zabrinjavajuće jer pivo lako može biti zaraženo bakterijama i u tom slučaju nije za upotrebu. Ponovo hidriranje kvasca može da pomogne u ovoj situaciji. Rehidratacijom kvasca možete dokazati da je kvasac „živ“.

Postupak rehidratacije: Prokuvati 250 ml vode i ostavite da vri oko 5 minuta, zatim vodu prebaciti u sterilnu posudu i rashladiti na 26-28°C. Kada je voda prohlađena usuti kvasac i ostaviti 15 do 30 minuta da stoji. Ako je sa kvascem sve u redu na površini vode ćete videti nežnu „penu“ koja se stvara jer kvasac „radi“. Ovako pripremljen kvasac možete koristiti za vaše pivo. U slučaju da kvasac u vodi ne reaguje ni posle 30 minuta nemojte ga koristiti za pivo. Temperatura vode u koju dodajete kvasac je vrlo važna jer na previše niskoj temperaturi kvasac neće reagovati na previše visoka temperatura može da „Ubije“ kvasac.  

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Heineken predstavio Heniken 0.0

Posle višegodišnjeg pažljivog istraživanja i korišćenja najsavremenijih tehnika proizvodnje piva, tim vrhunskih stručnjaka iz kompanije HEINEKEN pronašao je recept za

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike