Kućno pivarstvo – Kako poboljšati performanse kvasca

Ako ste koristili osušene kvasace za pripremu piva u kućnim uslovima, možda ste imali problema sa sporim početkom fermentacije. Ovo može biti zabrinjavajuće jer pivo lako može biti zaraženo bakterijama i u tom slučaju nije za upotrebu. Ponovo hidriranje kvasca može da pomogne u ovoj situaciji. Rehidratacijom kvasca možete dokazati da je kvasac „živ“.

Postupak rehidratacije: Prokuvati 250 ml vode i ostavite da vri oko 5 minuta, zatim vodu prebaciti u sterilnu posudu i rashladiti na 26-28°C. Kada je voda prohlađena usuti kvasac i ostaviti 15 do 30 minuta da stoji. Ako je sa kvascem sve u redu na površini vode ćete videti nežnu „penu“ koja se stvara jer kvasac „radi“. Ovako pripremljen kvasac možete koristiti za vaše pivo. U slučaju da kvasac u vodi ne reaguje ni posle 30 minuta nemojte ga koristiti za pivo. Temperatura vode u koju dodajete kvasac je vrlo važna jer na previše niskoj temperaturi kvasac neće reagovati na previše visoka temperatura može da „Ubije“ kvasac.  

Podelite članak

PROČITAJTE I:

150 godina Staropramena

Staropramen na Street food festivalu nastavlja da niže nezaboravne momente   Po ugledu na svetske Street Food Festivale, svi ljubitelji

Restoran New Marinero

Restoran – splav New Marinero nalazi se na obali Dunava, na međi između starog kaldrmisanog i ovog drugog, novijeg dela

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja