Kućno pivarstvo – Na koji način optimizovati alkohol u pivu

Beer kit-ovi odnosno kompleti za proizvodnju piva, predstavljaju pravo otkrovenje za mnoge kućne pivare. Jednostavni su za upotrebu i ne zahtevaju predznanje. Dizajnirani su tako da ne zastrašuju nove kućne pivare zahtevnim procedurama, nego je sve lagano i jednostavno.

Međutim, ako želite da napravite izvanredno pivo ili želite da pomognete drugima da naprave bolje pivo, evo nekoliko saveta koji će poboljšati i pomoći vašem pivu da ima bolji ukus.

Ako vaš beer kit zahteva dodavanje šećera, umesto šećera dodajte ekstrakt lakog slada ili dekstrozu. Na ovaj način će krajnji proizvod imati ukus kao pivo za koje ste dali pare, a ne sami napravili. Šećer ima samo jednu svrhu, da dovede nivo alkohola na svoju propisanu visinu, tj. oko 5%. Sam šećer malo utiče na ukus vašeg piva, alkohol je pojačivač arome. Međutim, zbog biohemijskih reakcija, upotreba velikih količina šećera rezultiraće da pivo ima kiselkast, prijatan ukus. Ovaj kiseli, sajderski, ukus posle par čaša postaje jako neprijatan. Zato vam savetujemo da umesto šećera koristite gore navedene zamene.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivo povećava samopouzdanje

Britanski istraživači otkrili su da što više piva popijete, tokom jedne večeri, to će vaše samopouzdanje biti veće. Ova činjenica

Kako prepoznati dobro pivo

Pivski svet šareniji je nego ikada. Nove pivare, paleta pivskih ukusa koja ima sve više nijansi, stilovi i podstilovi, kraft

Konoba kod Goce i Renata

Konoba kod Goce i Renata, nalazi se levoj beogradskoj obali Dunava, tik ispod Pančevačkog mosta. Pređite most, pođite pančevačkim putem,

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.