Kada dodati voće u pivo

Tokom primarne ili sekundarna fermentacija? Da li da voće bude celo, možda pasirano ili pak isečeno? Koliko dugo da držim voće u pivu?

Ako ste počeli da se bavite kućnim pivarstvom, i želite da proizvodite piva sa voćnim ukusuma, odnosno da dodajete voće u svojoje pivo, nalazite se u ozbiljnoj dilemi – kada da dodam voće u pivo? Tokom primarne ili sekundarne fermentacije? Da li da voće bude celo, možda pasirano ili pak isečeno? Koliko dugo da držim voće u pivu?

Ako želite da izvučete najviše ukusa iz voća onda je sekundarna fermentacija vreme kada treba voće da ubacite. Da ne bi došlo do bilo kakve vrste infekcije u vašem pivu, važno je da dobro operete voće, te ga zaledite, a potom odledite. Voće mora da prođe kroz ovakav proces kako bi se znatno smanjile šanse od infekcija. Takvo voće možete pasirati ili iseći ako se radi o krupnijem voću. Ako se pak radi o bobičastom voću njega možete celog da ubacite. Vodite računa i  obratiti pažnju, da vam muve i ostali insekti ne lete oko pripremljenog voća, jer mogu da legu jaja u vašem voću. Ukoliko ne možete da eliminišete insekte i muve, predlažemo vam da zaledite voće u vodi. Na taj način prilikom odmrzavanja jaja insekata i muva će biti uklonjena. Kada je reč o količini voća koju bi trebalo da dodate, tu treba da se držite određenog pravila, a koje glasi – 1.5 kilogram voća na 20 litara piva.

Voće u pivu držite tokom cele sekundarne fermentacije kako bi izvukli najviše iz njega.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Festival Dani Vajfеrta

Dani Vajfеrta jе gradska manifеstacija kоja sе оdržava u Pančеvu, pоčеtkоm juna, od 08. do 10.06.2018. gоdinе, pоd pоkrоvitеljstvоm grada

Pivara Salto u novom izdanju

Pivara Salto je jedna od najstarijih domaćih craft pivara, počela je sa radom 2013. godine. Počeci su bili skromni, proizvodili

Restoran Jedno Mesto

Spoj tradicionalnog i modernog, dnevnog i noćnog života, Jedno mesto je spoj koji opčini svakog gosta. Spoj duha nekadašnjih boema

KAD PIJEM NE VOZIM

Apatinska pivara donacijom alkometara pomaže Upravisaobraćajne policije u efikasnijem radu i edukaciji svih učesnika u saobraćaju Beograd, 15. avgust 2019.

Restoran Žar Mance

U restoranu Žar Mance, koji se nalazi u Kisačkoj ulici u Novom Sadu, očekuju vas tradicionalna srpska jela pripremljena na

PREPORUKA – Crno pivo

Crno pivo je naša preporuka za danas – ono ima karakterističan ukus i dosta je prefinjenije u odnosu na svetli lager.

VODA, dragoceni resurs u industriji piva

Kompanija HEINEKEN Srbija je tokom poslednje decenije smanjila potrošnju vode u okviru svojih procesa proizvodnje piva za 75% i iz godine u godinu nastoji da ovaj trend održi.