Kada dodati voće u pivo

Tokom primarne ili sekundarna fermentacija? Da li da voće bude celo, možda pasirano ili pak isečeno? Koliko dugo da držim voće u pivu?

Ako ste počeli da se bavite kućnim pivarstvom, i želite da proizvodite piva sa voćnim ukusuma, odnosno da dodajete voće u svojoje pivo, nalazite se u ozbiljnoj dilemi – kada da dodam voće u pivo? Tokom primarne ili sekundarne fermentacije? Da li da voće bude celo, možda pasirano ili pak isečeno? Koliko dugo da držim voće u pivu?

Ako želite da izvučete najviše ukusa iz voća onda je sekundarna fermentacija vreme kada treba voće da ubacite. Da ne bi došlo do bilo kakve vrste infekcije u vašem pivu, važno je da dobro operete voće, te ga zaledite, a potom odledite. Voće mora da prođe kroz ovakav proces kako bi se znatno smanjile šanse od infekcija. Takvo voće možete pasirati ili iseći ako se radi o krupnijem voću. Ako se pak radi o bobičastom voću njega možete celog da ubacite. Vodite računa i  obratiti pažnju, da vam muve i ostali insekti ne lete oko pripremljenog voća, jer mogu da legu jaja u vašem voću. Ukoliko ne možete da eliminišete insekte i muve, predlažemo vam da zaledite voće u vodi. Na taj način prilikom odmrzavanja jaja insekata i muva će biti uklonjena. Kada je reč o količini voća koju bi trebalo da dodate, tu treba da se držite određenog pravila, a koje glasi – 1.5 kilogram voća na 20 litara piva.

Voće u pivu držite tokom cele sekundarne fermentacije kako bi izvukli najviše iz njega.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivara Dilemma

Pivara Dilemma iz Pančeva svoja piva nudi u staklenoj ambalaži, sa sjajno dizajniranim, prepoznatljivim etiketama koje govore da se radi

ZAJEČARSKA PIVARA – Prva pivara u Srbiji

Zaječarska pivara je prva pivara u Srbiji kojoj je dodeljena integrisana dozvola za prevenciju i kontrolu zagađenja životne sredine (eng. Integrated Pollution Prevention and Control – IPPC).

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.