Kada dodati voće u pivo

Tokom primarne ili sekundarna fermentacija? Da li da voće bude celo, možda pasirano ili pak isečeno? Koliko dugo da držim voće u pivu?

Ako ste počeli da se bavite kućnim pivarstvom, i želite da proizvodite piva sa voćnim ukusuma, odnosno da dodajete voće u svojoje pivo, nalazite se u ozbiljnoj dilemi – kada da dodam voće u pivo? Tokom primarne ili sekundarne fermentacije? Da li da voće bude celo, možda pasirano ili pak isečeno? Koliko dugo da držim voće u pivu?

Ako želite da izvučete najviše ukusa iz voća onda je sekundarna fermentacija vreme kada treba voće da ubacite. Da ne bi došlo do bilo kakve vrste infekcije u vašem pivu, važno je da dobro operete voće, te ga zaledite, a potom odledite. Voće mora da prođe kroz ovakav proces kako bi se znatno smanjile šanse od infekcija. Takvo voće možete pasirati ili iseći ako se radi o krupnijem voću. Ako se pak radi o bobičastom voću njega možete celog da ubacite. Vodite računa i  obratiti pažnju, da vam muve i ostali insekti ne lete oko pripremljenog voća, jer mogu da legu jaja u vašem voću. Ukoliko ne možete da eliminišete insekte i muve, predlažemo vam da zaledite voće u vodi. Na taj način prilikom odmrzavanja jaja insekata i muva će biti uklonjena. Kada je reč o količini voća koju bi trebalo da dodate, tu treba da se držite određenog pravila, a koje glasi – 1.5 kilogram voća na 20 litara piva.

Voće u pivu držite tokom cele sekundarne fermentacije kako bi izvukli najviše iz njega.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Pivo za vegane

Ovo interesantno pivo pravi tim pivare „Angel City Brewery“ iz Los Anđelesa. Pivo ima karakterističan ukus avokada, a u prodaji

Roštilj zaliven tamnim pivom

Reč roštilj asocira nas, prvenstveno, na meso, ali je, promenom načina razmišljanja i sklonosti, i povrće steklo svoj ravnopravni status

Restoran Rubin

Danas bi vam predstavili restoran Rubin, jedan od simbola beogradskog ugostiteljstva. Već decenijama sve u ovom elitnom restoranu počiva na

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.