Kada dodati voće u pivo

Tokom primarne ili sekundarna fermentacija? Da li da voće bude celo, možda pasirano ili pak isečeno? Koliko dugo da držim voće u pivu?

Ako ste počeli da se bavite kućnim pivarstvom, i želite da proizvodite piva sa voćnim ukusuma, odnosno da dodajete voće u svojoje pivo, nalazite se u ozbiljnoj dilemi – kada da dodam voće u pivo? Tokom primarne ili sekundarne fermentacije? Da li da voće bude celo, možda pasirano ili pak isečeno? Koliko dugo da držim voće u pivu?

Ako želite da izvučete najviše ukusa iz voća onda je sekundarna fermentacija vreme kada treba voće da ubacite. Da ne bi došlo do bilo kakve vrste infekcije u vašem pivu, važno je da dobro operete voće, te ga zaledite, a potom odledite. Voće mora da prođe kroz ovakav proces kako bi se znatno smanjile šanse od infekcija. Takvo voće možete pasirati ili iseći ako se radi o krupnijem voću. Ako se pak radi o bobičastom voću njega možete celog da ubacite. Vodite računa i  obratiti pažnju, da vam muve i ostali insekti ne lete oko pripremljenog voća, jer mogu da legu jaja u vašem voću. Ukoliko ne možete da eliminišete insekte i muve, predlažemo vam da zaledite voće u vodi. Na taj način prilikom odmrzavanja jaja insekata i muva će biti uklonjena. Kada je reč o količini voća koju bi trebalo da dodate, tu treba da se držite određenog pravila, a koje glasi – 1.5 kilogram voća na 20 litara piva.

Voće u pivu držite tokom cele sekundarne fermentacije kako bi izvukli najviše iz njega.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Astal Šaren

Ovo je restoran, odnosno kafana, koja budi uspomene na nekadašnje kafane kojih je bilo mnogo u Novom Sadu, sve dok

Restoran Piatto

Piatto je odličan novosadski restoran italijanske kuhinje koji se nalazi u ulici Branka Bajića, i koji pored izvanredne kuhinje, nudi

Tamna piva za uživanje

Tamna piva nisu, kao ni njihovi svetliji rođaci, nimalo jednoznačna i nude mnoštvo različitih ukusa, aroma, nivoa alkohola. Mogu biti

Pet najboljih piva u Srbiji

Ovo su piva koja konzumenti najradije biraju, piva koja se najčešće i najviše piju, a vrhunskog su kvaliteta Veliki izbor

VALJEVSKA PIVARA 160 godina tradicije

Valjevska pivara je pivara sa dugom tradicijom, odnosno osnovana je 1870. godine i interesantno je da nije prekidala proizvodnju piva čak ni u ratnim vremenima.