Kada dodati voće u pivo

Tokom primarne ili sekundarna fermentacija? Da li da voće bude celo, možda pasirano ili pak isečeno? Koliko dugo da držim voće u pivu?

Ako ste počeli da se bavite kućnim pivarstvom, i želite da proizvodite piva sa voćnim ukusuma, odnosno da dodajete voće u svojoje pivo, nalazite se u ozbiljnoj dilemi – kada da dodam voće u pivo? Tokom primarne ili sekundarne fermentacije? Da li da voće bude celo, možda pasirano ili pak isečeno? Koliko dugo da držim voće u pivu?

Ako želite da izvučete najviše ukusa iz voća onda je sekundarna fermentacija vreme kada treba voće da ubacite. Da ne bi došlo do bilo kakve vrste infekcije u vašem pivu, važno je da dobro operete voće, te ga zaledite, a potom odledite. Voće mora da prođe kroz ovakav proces kako bi se znatno smanjile šanse od infekcija. Takvo voće možete pasirati ili iseći ako se radi o krupnijem voću. Ako se pak radi o bobičastom voću njega možete celog da ubacite. Vodite računa i  obratiti pažnju, da vam muve i ostali insekti ne lete oko pripremljenog voća, jer mogu da legu jaja u vašem voću. Ukoliko ne možete da eliminišete insekte i muve, predlažemo vam da zaledite voće u vodi. Na taj način prilikom odmrzavanja jaja insekata i muva će biti uklonjena. Kada je reč o količini voća koju bi trebalo da dodate, tu treba da se držite određenog pravila, a koje glasi – 1.5 kilogram voća na 20 litara piva.

Voće u pivu držite tokom cele sekundarne fermentacije kako bi izvukli najviše iz njega.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Stilovi piva

Stilovi piva

Pored dve osnovne vrste piva lager i ale, postoje još drugih stilova piva (ovo su stilovi nemojte da ih pomešate

PIVO UMESTO VODE?

U Sjedinjenim Državama troši se tri puta više piva nego vode, a prodaja ovog pića u SAD godišnje iznosi više od 100 milijardi dolara.

PIVARA nagrađuje

Za poručenih šest Pivarinih Kraftova na poklon dobijate set od šest podmetača za pivo. Akcija traje radnim danima. Gde to

ISTRAŽUJEMO Kraft pivo u Srbiji

Prema podacima Udruženja malih nezavisnih pivara Srbije, danas je oko 50 odsto manje kraft pivara u odnosu na doba pred koronu i one svojom ukupnom

NOVI TREND U GASTRONOMIJI Kraft pivo i hrana

Kraft piva i njihove neverovatne kreacije uvode vas u novu dimenziju pivskih ukusa i neotkriven svet neočekivanih aromatskih kompleksa, koji postaju obavezan i preporučen pratioc