2 piva koja će vas zapanjiti

U našim krajevima su se do sada uglavnom pila obična svetla ili tamna piva. Možda se tu pojavljivalo po koje pšenično pivo, ali do pojave craft pivara to nam je bio generalno sav izbor. Kako je pivska industrija počela da se širi i raste u regionu kao i kod nas pojavila su se malo originalnija i ekstremnija. Ali čak i ovo nije skoro ništa u poređenju sa esktremnim pivima koja se prave u svetu, a koja često zapanje i dobre poznavaoce piva.

Ovog puta ćemo vam predstaviti upravo takva dva piva, za koje smatramo da su odlični reprezenti ekstremnih piva i koji će vas ostaviti bez daha.

Habanero Sculpin

Ovo pivo je nastalo iz jednog bezazlenog eksperimenta. Naime, u pivari „Ballast Point“ pivari su se poigrali i uspešno dodali habanero ljute paprike u jedno IPA pivo. Tada je nastalo ovo preljuto pivo koje izaziva i najveće ljutokusce. Ukus najkraće opisan – citrusna i floralna ekstremna ljutina.

Dogfish Head 120 Minute IPA

Radi se o najjačem ne destilovanom pivu na svetu. Ovo pivo kuvano je dva sata uz konstantno dodavanje hmelja. Dodavan mu svakodnevno suvi hmelj tokom procesa fermentacije i nakon svega toga ostavljeno je da stari čitavih mesec dana u buradima od hrasta. Rezultat ovog kuvanja je najjače IPA pivo na svetu, a koje u sebi sadrži čak 21% alkohola. Mnoge pivopije ga čak i nazivaju svetim gralom piva.

Ukoliko budete u prilici da probate ova piva, budite obazrivi prilikom konzumacije, te vodite računa da se da ne preterate u neuobičajenim pivima.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

Kolaboracije i Dogma brewery

U trećem broju magazina Beer Style objavljen je intervju sa ikonom američke kraft scene Metom Brofijem, ali tom prilikom nije

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike