Preran prestanak fermentacije

Pravite svoje pivo. Započeli ste fermentaciju. Sve teče po planu. I, onda od jednom, posle nekih 24 sata fermentacija počinje naglo da se zaustavlja. Proces se sve više usporava dok se ne obustavi skroz. U čemu je problem? Postoji više mogućnosti, al najverovatnije je do kvasaca. Sigurno se desilo nešto što ih je nateraolo da prestanu sa fermentacijom, i time su izgubili svoju efikasnost. Problem ste možda napravili vi, a možda su i kvasci. Ako koristite novu sortu kvasaca koju nikada niste do tada koristili onda ste verovatno nešto prevideli pri proces dodavanja kvasaca u pivo. Moguće je da ste stavili više kvasaca nego što je potrebno te su zbog tog prekinuli fermentaciju. Ako ste sigurni da niste napravili takvu grešku, onda pokušajte malo da povećate temperaturu. Povećanje temperature može da aktivira kvasce i ponovo pokrene fermentaciju. Fermentacija je „živ“ proces i treba ga pažljivo raditi, kontrolisati. Pre početka se dobro informišite o samoj fermentaciji, ali i o kvascima koje koristite. Trebali bi da znate okvirno vreme i faze fermentazije, kao i temperature prostora u kome se ona odvija. Spoljna temperatura i te kako utiče na proces. 

Podelite članak

PROČITAJTE I:

10 zanimljivosti o pivu

Zanimljivosti o pivu možete pročitati u mnogim klubovima, kafanama i restoranima, a mi vam ovog puta donosimo deset veoma interesantnih.

U susret vikendu

Za one koji vole ples Swing the Beat ekipa i Crna ovca brewpub ovog petka zovu na ples! 03.08. u

JELEN PIVO Časti nove tate

Ako si upravo postao tata, Jelen ti poklanja gajbu piva sa tvojim imenom da počastiš ekipu   U susret nam dolaze periodi slava i praznika,

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja