Preran prestanak fermentacije

Pravite svoje pivo. Započeli ste fermentaciju. Sve teče po planu. I, onda od jednom, posle nekih 24 sata fermentacija počinje naglo da se zaustavlja. Proces se sve više usporava dok se ne obustavi skroz. U čemu je problem? Postoji više mogućnosti, al najverovatnije je do kvasaca. Sigurno se desilo nešto što ih je nateraolo da prestanu sa fermentacijom, i time su izgubili svoju efikasnost. Problem ste možda napravili vi, a možda su i kvasci. Ako koristite novu sortu kvasaca koju nikada niste do tada koristili onda ste verovatno nešto prevideli pri proces dodavanja kvasaca u pivo. Moguće je da ste stavili više kvasaca nego što je potrebno te su zbog tog prekinuli fermentaciju. Ako ste sigurni da niste napravili takvu grešku, onda pokušajte malo da povećate temperaturu. Povećanje temperature može da aktivira kvasce i ponovo pokrene fermentaciju. Fermentacija je „živ“ proces i treba ga pažljivo raditi, kontrolisati. Pre početka se dobro informišite o samoj fermentaciji, ali i o kvascima koje koristite. Trebali bi da znate okvirno vreme i faze fermentazije, kao i temperature prostora u kome se ona odvija. Spoljna temperatura i te kako utiče na proces. 

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Ambar

Ambar je prvi moderni, internacionalni lanac restorana Balkanske kuhinje. Na tri lokacije, u Beogradu, Vašingtonu i Klarendonu, Ambar kombinuje tradiciju

Četir` konja debela

Gradska pivnica Četir` konja debela najstarija je u zemlji i nudi velik izbor kvalitetnih piva, koja se odlično slažu uz sočno pripremljena jela.