Preran prestanak fermentacije

Pravite svoje pivo. Započeli ste fermentaciju. Sve teče po planu. I, onda od jednom, posle nekih 24 sata fermentacija počinje naglo da se zaustavlja. Proces se sve više usporava dok se ne obustavi skroz. U čemu je problem? Postoji više mogućnosti, al najverovatnije je do kvasaca. Sigurno se desilo nešto što ih je nateraolo da prestanu sa fermentacijom, i time su izgubili svoju efikasnost. Problem ste možda napravili vi, a možda su i kvasci. Ako koristite novu sortu kvasaca koju nikada niste do tada koristili onda ste verovatno nešto prevideli pri proces dodavanja kvasaca u pivo. Moguće je da ste stavili više kvasaca nego što je potrebno te su zbog tog prekinuli fermentaciju. Ako ste sigurni da niste napravili takvu grešku, onda pokušajte malo da povećate temperaturu. Povećanje temperature može da aktivira kvasce i ponovo pokrene fermentaciju. Fermentacija je „živ“ proces i treba ga pažljivo raditi, kontrolisati. Pre početka se dobro informišite o samoj fermentaciji, ali i o kvascima koje koristite. Trebali bi da znate okvirno vreme i faze fermentazije, kao i temperature prostora u kome se ona odvija. Spoljna temperatura i te kako utiče na proces. 

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Amsterdam

Restaurant & Bar Amsterdam nalazi se na reci Dunav, tik ispred hotela Jugoslavija, u Beogradu. Oni primarno služe hranu koja

Restoran Marukoshi

Japan ima veliki izbor raznovrsnih jela i potpuno je pogrešno povezivati japansku gastronomiju samo sa sušijem. Upravo ovo je bila

Pivara Crow

Ova domaća craft pivara koja se nalazi u Vranovu je pravi dragulji i pokazuje nam šta je sve moguće postići

UVOZNA PIVA NIŽE CENE Korektna i jeftina piva

Kada govorimo o pivima nižeg cenovnog ranga valjalo bi napomenuti da je njihov kvalitet usklađen sa cenom, ali i da se u mnogim slučajevima odabirom ovih piva konzumenti prijatno iznenade.

UVOZNA PIVA VIŠE CENE Piva za one dubljeg džepa

Potrošači u Srbije vole da probaju sve što je novo i lako se prilagođavaju na dobar kvalitet, a ukoliko su bolje platežne moći, najčešće biraju piva iz Nemačke, Češke, Francuske, Meksika, Belgije, Irske, Holandije.

BANJALUČKA PIVARA Najprepoznatljiviji brend Banjaluke

Zahvaljujući tradiciji dugoj više od 150 godina i beskompromisnom kvalitetu, koji je utkan u DNK kompanije, Banjalučka pivara odavno je prešla granice regiona i postala najprepoznatljiviji brend iz Banjaluke.

pretplata