Koji stilovi piva su pogodni za arhiviranje

Vreme menja sve, tako i ukus vašeg omiljenog piva. Promene ukusa piva su uglavnom loše. Ali sve zavisi od tipa do tipa piva. Neka piva, koliko god se trudili da ih sačuvate, postaju bajata posle par meseci. Dok sa druge strane određena piva mogu da stare uz minimalan trud i da na kraju njihov ukus bude “bolji” nego kada su mlada i sveža. Posebno morate obratiti pažnju o stilu vašeg piva. Pre svega, bitno je napomenuti da pivo, kako stari, menja ukus ka kiselijem, može se reći “otrcanom” i boja mu biva znatno tamnija nego pre odlaganja. IPA su piva koja pretežno ne podležu starenju. Određene pivopije smatraju da ovaj stil piva postaje bajat posle samo 2-3 meseca. Time gubi svoje glavne atribute. Hmelj prvi gubi ukus kod piva. Kao što znamo IPA piva sadrže dosta hmelja, i oslanjaju se na hmelj kao glavni izvor svog ukusa. Zbog toga ova piva ne podležu starenju kako valja. Njih treba popiti što pre. Sa druge strane tamna piva, poput stautova i portera, savršeno podležu starenju. Ova piva posle starenja obično imaju bolji i jači ukus. Tako da ova piva slobodno ostavite da odstoje. Ova piva mogu da “odležavaju” i nekoliko godina.Naravno nije sve jedno gde ostavljate svoje pivo da “odleži”. Tamno i hladno mesto, ali ne previše hladno, će biti idealno. Najbolja prostorija je, ako je imate, čist podrum, ali može da posluži i ostava tj. špajz. Terase, šupe i garaže, nisu mesto gde bi hrani, a pivo je i hrana, bilo idealno mesto za skladištenje. I prilikom pravljenja i prilikom skladištenja piva higijena je na prvom mestu. I ako nije preporučljivo da “čuvate” pivo godinama, neka piva se neće pokvariti. Najbolje je da pivo iskoristite do datuma koji je naznačen na ambalaži.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Gradska pivnica

Gradska pivnica u Novom Sadu počela je sa radom 2017. godine, skoro 270 godina posle osnivanja prvog javnog okupljališta ljubitelja

pivo i dijabetes

PIVO I DIJABETES – Korisni saveti

Otkrivamo vam sadržaj šećera u pojedinim brendovima, a da bi se znalo koliko šećera pojedini stilovi piva sadrže,  prvo mora da se shvati njegov proces proizvodnje.

rstoran katarka

Restoran Katarka

Riblji restoran Katarka nalazi se u  centru Pančeva, pored hotela Tamiš. Restoran Katarka je klasičan riblji restoran, čiji je enterijer potpuno prilagođen nameni.

PREMIUM PIVO Najbolja od najboljih

Prema mišljenju svetskih industrijskih kompanija, glavno obeležje premium piva leži u dodatnoj vrednosti ukusa i arome. Drugim rečima, premium se po kvalitetu razlikuje od uobičajenih

BEZALKOHOLNO PIVO Sve traženije pivo

Nadolazeće i sve popularnije navike, koje uključuju zdrave životne stilove, prepoznale su velike pivske kompanije, koje su osluškujući konzumente i pivsko tržište potrošačima ponudile piva