Koji stilovi piva su pogodni za arhiviranje

Vreme menja sve, tako i ukus vašeg omiljenog piva. Promene ukusa piva su uglavnom loše. Ali sve zavisi od tipa do tipa piva. Neka piva, koliko god se trudili da ih sačuvate, postaju bajata posle par meseci. Dok sa druge strane određena piva mogu da stare uz minimalan trud i da na kraju njihov ukus bude “bolji” nego kada su mlada i sveža. Posebno morate obratiti pažnju o stilu vašeg piva. Pre svega, bitno je napomenuti da pivo, kako stari, menja ukus ka kiselijem, može se reći “otrcanom” i boja mu biva znatno tamnija nego pre odlaganja. IPA su piva koja pretežno ne podležu starenju. Određene pivopije smatraju da ovaj stil piva postaje bajat posle samo 2-3 meseca. Time gubi svoje glavne atribute. Hmelj prvi gubi ukus kod piva. Kao što znamo IPA piva sadrže dosta hmelja, i oslanjaju se na hmelj kao glavni izvor svog ukusa. Zbog toga ova piva ne podležu starenju kako valja. Njih treba popiti što pre. Sa druge strane tamna piva, poput stautova i portera, savršeno podležu starenju. Ova piva posle starenja obično imaju bolji i jači ukus. Tako da ova piva slobodno ostavite da odstoje. Ova piva mogu da “odležavaju” i nekoliko godina.Naravno nije sve jedno gde ostavljate svoje pivo da “odleži”. Tamno i hladno mesto, ali ne previše hladno, će biti idealno. Najbolja prostorija je, ako je imate, čist podrum, ali može da posluži i ostava tj. špajz. Terase, šupe i garaže, nisu mesto gde bi hrani, a pivo je i hrana, bilo idealno mesto za skladištenje. I prilikom pravljenja i prilikom skladištenja piva higijena je na prvom mestu. I ako nije preporučljivo da “čuvate” pivo godinama, neka piva se neće pokvariti. Najbolje je da pivo iskoristite do datuma koji je naznačen na ambalaži.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

CHINOOK SESSION IPA

S.M.A.S.H. je pojam u pivarstvu koji objašnjava pivo sačinjeno od jednog slada i jednog hmelja – Single Malt And Single

Pivara Academia

Mladi, preduzetni i odlučni, ne smatraju da je to što su geografski udaljeni od velikih pivskih centara mana i žele

PIVO: Jeftina VS Skupa piva

Na policama prodavnica i ugostiteljskih objekata nalazi se velik broj različitih vrsta piva, počev od onih jeftinih, pa do onih

Restoran Šaran

Restoran Šaran predstavlja ugostiteljsku dušu Zemuna, ali i moderan alaski duh Zemuna. Šaran pleni i osvaja svoju publiku, pretoplom atmosferom,

Beer Style magazin – br. 29 –

Stara godina je za nama, Nova je počela i ovo je doba godine kada smo svi srećni, zadovoljni, puni elana, optimistični zbog svih obećanja sebi datih

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome kao i prilike