Koji stilovi piva su pogodni za arhiviranje

Vreme menja sve, tako i ukus vašeg omiljenog piva. Promene ukusa piva su uglavnom loše. Ali sve zavisi od tipa do tipa piva. Neka piva, koliko god se trudili da ih sačuvate, postaju bajata posle par meseci. Dok sa druge strane određena piva mogu da stare uz minimalan trud i da na kraju njihov ukus bude “bolji” nego kada su mlada i sveža. Posebno morate obratiti pažnju o stilu vašeg piva. Pre svega, bitno je napomenuti da pivo, kako stari, menja ukus ka kiselijem, može se reći “otrcanom” i boja mu biva znatno tamnija nego pre odlaganja. IPA su piva koja pretežno ne podležu starenju. Određene pivopije smatraju da ovaj stil piva postaje bajat posle samo 2-3 meseca. Time gubi svoje glavne atribute. Hmelj prvi gubi ukus kod piva. Kao što znamo IPA piva sadrže dosta hmelja, i oslanjaju se na hmelj kao glavni izvor svog ukusa. Zbog toga ova piva ne podležu starenju kako valja. Njih treba popiti što pre. Sa druge strane tamna piva, poput stautova i portera, savršeno podležu starenju. Ova piva posle starenja obično imaju bolji i jači ukus. Tako da ova piva slobodno ostavite da odstoje. Ova piva mogu da “odležavaju” i nekoliko godina.Naravno nije sve jedno gde ostavljate svoje pivo da “odleži”. Tamno i hladno mesto, ali ne previše hladno, će biti idealno. Najbolja prostorija je, ako je imate, čist podrum, ali može da posluži i ostava tj. špajz. Terase, šupe i garaže, nisu mesto gde bi hrani, a pivo je i hrana, bilo idealno mesto za skladištenje. I prilikom pravljenja i prilikom skladištenja piva higijena je na prvom mestu. I ako nije preporučljivo da “čuvate” pivo godinama, neka piva se neće pokvariti. Najbolje je da pivo iskoristite do datuma koji je naznačen na ambalaži.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Restoran Piknik

Restoran Piknik je novosadski ugostiteljski objekat koji se nalazi na Ribarskom ostrvu. Koncept kojim se ovaj restoran bavi jeste tradicionalna

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja