Da li ste znali koji su idealni uslovi za odlaganje piva

Svima je dobro poznato da je za odlaganje, odnosno sterenje, piva najbitnije pronaći hladno i tamno mestu. Na takvom mestu piva, posebno ekskluzivna piva kao što su limitirana izdanja, mogu da stoje duži  vremenski period, a da se ne pokvare niti da promene ukus. Kada znamo ove osnovne stvari, postavlja se sledeće pitanje. Da li se isplati ovaj dodatan trud i zalaganje kada je reč o starenju piva? Ako ne posedujete adekvatan podrum naravno da se ta investicija ne isplati, ali ako posedujete podrum malo je drugačija priča. Razlika između starenja piva u nekoj, recimo, ostavi i u podrumu je temperatura. U podrumu, jer se nalazi pod zemljom, je temperatura približno ista tokom cele godine. Dok sa druge strane temperatura iznad zemlje drastično se menja tokom cele godine. Ove promene u temperature mogu, verovali ili ne, drastično da utiču na kvalitet vašeg piva. Stabilnost uslova u podrumu je njegova glavna prednost. U takvim, može se reći perfektnim, uslovima vaše pivo može da stari čak 5 do 6 puta duže nego u uslovima koje nudi neka prostorija u kući ili stanu. Odnosno bilo koje drugo mesto na kojem čuvate vaše pivo. Pivo u običnim, da kažemo ne perfektnim, uslovima može da stoji oko godinu dana. Možda malo duže, ali godina dane je optimalno vreme. Dok u podrumu možete da starite vaša piva, a da pritom kada ih probate budu u skoro perfektnom stanju, minimum 5 godina. Ako već posedujete podrum onda bi vam bilo pametnije da vaša piva odlažete tamo. Jeste da morate malo više truda i volje da uložite, ali sve se to isplati kada na kraju dobijete pivo koje prkosi savršenstvu. Zato vam mi savetujemo da, ako ste u mogućnosti, piva odlažete na mestima poput podruma. Ako nemate slične mogućnosti nije kraj sveta, i dalje možete stariti vaša piva do duše ne u tolikoj meri.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Čokoladno-mlečni Stout

Volite li čokoladno mleko i pivo? Ako je vaš odgovor na ovo pitanje potvrdan onda je ova kreacija napravljena baš

Restoran Kovač

Kažu da kafane pišu istoriju. One su svedok i poprište, putovanje i odredište. U njima se sastaje i rastaje, dogovaraju

Restoran Trattoria Vapene

Već mnogima dobro poznat, novosadski restoran koji se bavi konceptom italijanske kuhinje, Trattoria Vapene, otvoren je sredinom 2014. godine. Ukoliko

PREMIUM PIVO Najbolja od najboljih

Prema mišljenju svetskih industrijskih kompanija, glavno obeležje premium piva leži u dodatnoj vrednosti ukusa i arome. Drugim rečima, premium se po kvalitetu razlikuje od uobičajenih

BEZALKOHOLNO PIVO Sve traženije pivo

Nadolazeće i sve popularnije navike, koje uključuju zdrave životne stilove, prepoznale su velike pivske kompanije, koje su osluškujući konzumente i pivsko tržište potrošačima ponudile piva