Da li ste znali koji su idealni uslovi za odlaganje piva

Svima je dobro poznato da je za odlaganje, odnosno sterenje, piva najbitnije pronaći hladno i tamno mestu. Na takvom mestu piva, posebno ekskluzivna piva kao što su limitirana izdanja, mogu da stoje duži  vremenski period, a da se ne pokvare niti da promene ukus. Kada znamo ove osnovne stvari, postavlja se sledeće pitanje. Da li se isplati ovaj dodatan trud i zalaganje kada je reč o starenju piva? Ako ne posedujete adekvatan podrum naravno da se ta investicija ne isplati, ali ako posedujete podrum malo je drugačija priča. Razlika između starenja piva u nekoj, recimo, ostavi i u podrumu je temperatura. U podrumu, jer se nalazi pod zemljom, je temperatura približno ista tokom cele godine. Dok sa druge strane temperatura iznad zemlje drastično se menja tokom cele godine. Ove promene u temperature mogu, verovali ili ne, drastično da utiču na kvalitet vašeg piva. Stabilnost uslova u podrumu je njegova glavna prednost. U takvim, može se reći perfektnim, uslovima vaše pivo može da stari čak 5 do 6 puta duže nego u uslovima koje nudi neka prostorija u kući ili stanu. Odnosno bilo koje drugo mesto na kojem čuvate vaše pivo. Pivo u običnim, da kažemo ne perfektnim, uslovima može da stoji oko godinu dana. Možda malo duže, ali godina dane je optimalno vreme. Dok u podrumu možete da starite vaša piva, a da pritom kada ih probate budu u skoro perfektnom stanju, minimum 5 godina. Ako već posedujete podrum onda bi vam bilo pametnije da vaša piva odlažete tamo. Jeste da morate malo više truda i volje da uložite, ali sve se to isplati kada na kraju dobijete pivo koje prkosi savršenstvu. Zato vam mi savetujemo da, ako ste u mogućnosti, piva odlažete na mestima poput podruma. Ako nemate slične mogućnosti nije kraj sveta, i dalje možete stariti vaša piva do duše ne u tolikoj meri.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Taverna Piatakia

Grčka muzička konoba „Piatakia“ je mnogo više od klasičnog grčkog restorana. To je grčka destinacija u Beogradu, mesto za dobru

Restoran Princip

Od prvog momenta, od prve misli o otvaranju ovakvog koncepta, znalo se da će postojati poseban Princip kojim će se

Fish & Zeleniš

Ako ste ljubitelj mediteranske kuhinje i opuštene atmosfere, a u Novom Sadu ste, ovo će vam se svideti. Jelovnik je

NAJBOLJA AMBALAŽA Limenka na prvom mestu

Limenka je ambalaža koja na najbolji mogući način štiti ovaj osvežavajući napitak od spoljnog uticaja pre svega svetlosti koja izaziva oksidaciju, ali i toplote koja