5 razloga zašto popiti pivo nakon treninga

Pivo i treniranje – to su dve stvari koje opisuju pravog mškarca. Ali da li ove dve stvari idu zajedno? Kako je Arnold Schwarzenegger rekao davne 1977. godine: „Mleko je za bebe. Kada odrastete morate piti pivo.“ Ali danas su stvari malo drugačije. Većina današnjih trenera i takozvanih „teretanaša“ bi radije popila litru mleka nego flašu piva, ali da li su njihovi razlozi za ovo opravdani? Da bi odgovorili na ovo pitanje moramo prvo da razmislimo šta se dešava sa našim mišićima kada treniramo. Kada se vrši opterećenje mišića, mišićna vlakna se kidaju, te se u narednih nekoliko dana ta ista vlakna oporavljaju uz pomoć hrane i odmora. Ali gde je pivo u ovoj priči? Ako obratimo pažnju na mnoga istraživanja koja su vršena kako na životinjama tako i na ljudima možemo videti sledeće: prekomerna konzumacija alkohola nakon treninga (oko 7 piva) znatno usporava proteinsku sintezu (obnavljanje mišića) kod ljudi. Ovo kategorično tvrdi studija iz 2014. godine. Rezultat je bio isti čak i kada su ispitanici pre konzumacije alkohola uneli 25 grama belančevina. Ukratko, prekomerna konzumacija piva nakon treninga je loša ideja. Iz više razloga. U preriodu od 4 sata posle treninga (takozvani anabolični period) alkohol je najštetniji po vaše mišiće. Međutim zapamtite, da sinteza proteina mišića može ostati povišena do 24 sata nakon treninga. Zbog toga konzumacija većih količine alkohola u ovom periodu može znatno usporiti oporavak vaših mišića. Ali nije sve tako mračno. U celini, a posebno ako vežbate, nauka savetuje da su jedno ili dve piva dnevno u redu. Drugim rečima, osim ako imate naviku da prekomerno pijete, bićete okej.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

efes draft

EFES DRAFT Točeno pivo u flaši

Efes Draft je pivo po svežini i ukusu najsličnije točenom pivu, odnosno Efes Draft je točeno pivo u flaši koje se proizvodi po identičnoj tehnologiji proizvodnje kao i točeno pivo.

Valjevsko

NOVA GODINA Predlog hrane i piva

Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava mala umetnost, kroz koju se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola

Zašto volimo tamno pivo

Svi ukusi zbog kojih volimo crno pivo dobijaju se različitom obradom jednog jedinog sastojka Mnogi sebe smatraju odličnim poznavaocima piva,

Beer Style magazin – br. 31 –

Činjenica je da pivare, pre svega one velike, rade na granici rentabilnosti ili čak ispod te granice i da svesno iz svojih zaliha podmiruju objektivan trošak u poslovanju