Istorija piva kroz zanimljive činjenice

Vekovima se tehnologija poboljšavala, a samim tim i proizvodnja piva, ali osnovni sastojci od kojih se pivo proizvodilo ostali su isti – voda, hmelj, žitarice i kvasci

Pivo je drugo najpopularnije piće na svetu, ali i je jedno od prvih alkoholnih pića koje su ljudi napravili. Poseduje dugačku i bogatu istoriju. Sve od skromnih početaka, gde je pivo više ličilo na „vodu“ od hleba, pa do danas kada je na vrhu sveta po pitanju alkoholnih pića. Kao što smo već rekli, sve je počelo od hleba.

Ukus prvih piva nije bio onakav kakav bi većina očekivala da bude, prvi dokumentovani dokazi ovih piva su stari oko 5000 godina. Proizvodili su ih Sumeri i Mesopotamci, ta piva danas nazivamo „hlebasta piva“. Polu pečen hleb je potapan u vodu i ostavljen da fermentiše, a ova smeša bi se začinjavala sa medom i raznim biljkama. Kako je ovo pivo posedovalo iste sastojke kao i hleb, smatralo se da je podjednako hranljivo.

Ove drevne civilizacije nasledili su Egipćani, koji su poboljšali recepturu piva. Analizom zapisa, je zaključeno da su Egipćani proizvodili različite vrste piva koristeći različite vrste žita. U drevnom Egiptu pivo je bilo deo svakodnevne ishrane. Grobnice faraona otkrivaju stene kao i drvene prikaze procesa proizvodnje piva. Takođe, pivo se često koristilo u lekovite svrhe i služilo se tokom verskih obreda.

Nakon drevnih Egipćana došli su Rimljani. Rimljani nisu direktno doprineli proizvodnji piva, ali su raširili pivo po celoj Evropi. Kada su Germanska plemena, uz pomoć Rimljana, otkrila pivo bili su fascinirani. Germani su usavršili recepturu i izbacili polu pečeni hleb iz procesa proizvodnje. Otkrili su kako da proizvedu pivo od sušenih žitarica. Nakon ovoga, receptura se menjala ali je suština ostala ista. Tehnologija se poboljšavala, samim tim i proizvodnja piva. Ali osnovni sastojci od kojih se pivo proizvodi su ostali isti, voda, hmelj, žitarice i kvasci.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Restoran Žar Mance

U restoranu Žar Mance, koji se nalazi u Kisačkoj ulici u Novom Sadu, očekuju vas tradicionalna srpska jela pripremljena na

PIVO: Jeftina VS Skupa piva

Na policama prodavnica i ugostiteljskih objekata nalazi se velik broj različitih vrsta piva, počev od onih jeftinih, pa do onih

Kabinet Taproom

Kabinet Taproom

Na oko 40 kilometara od Beograda, podno Avale, u mestu Nemanikuće, nalazi se pivara Kabinet. Pivara Kabinet je prva srpska

Kafemat

Kafemat je zanimljiv koncept restorana i bara koji se nalazi nadomak novosadskog Spensa. Gastronomska magija koju pruža ovaj restoran, uvek

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.