Istorija piva kroz zanimljive činjenice

Vekovima se tehnologija poboljšavala, a samim tim i proizvodnja piva, ali osnovni sastojci od kojih se pivo proizvodilo ostali su isti – voda, hmelj, žitarice i kvasci

Pivo je drugo najpopularnije piće na svetu, ali i je jedno od prvih alkoholnih pića koje su ljudi napravili. Poseduje dugačku i bogatu istoriju. Sve od skromnih početaka, gde je pivo više ličilo na „vodu“ od hleba, pa do danas kada je na vrhu sveta po pitanju alkoholnih pića. Kao što smo već rekli, sve je počelo od hleba.

Ukus prvih piva nije bio onakav kakav bi većina očekivala da bude, prvi dokumentovani dokazi ovih piva su stari oko 5000 godina. Proizvodili su ih Sumeri i Mesopotamci, ta piva danas nazivamo „hlebasta piva“. Polu pečen hleb je potapan u vodu i ostavljen da fermentiše, a ova smeša bi se začinjavala sa medom i raznim biljkama. Kako je ovo pivo posedovalo iste sastojke kao i hleb, smatralo se da je podjednako hranljivo.

Ove drevne civilizacije nasledili su Egipćani, koji su poboljšali recepturu piva. Analizom zapisa, je zaključeno da su Egipćani proizvodili različite vrste piva koristeći različite vrste žita. U drevnom Egiptu pivo je bilo deo svakodnevne ishrane. Grobnice faraona otkrivaju stene kao i drvene prikaze procesa proizvodnje piva. Takođe, pivo se često koristilo u lekovite svrhe i služilo se tokom verskih obreda.

Nakon drevnih Egipćana došli su Rimljani. Rimljani nisu direktno doprineli proizvodnji piva, ali su raširili pivo po celoj Evropi. Kada su Germanska plemena, uz pomoć Rimljana, otkrila pivo bili su fascinirani. Germani su usavršili recepturu i izbacili polu pečeni hleb iz procesa proizvodnje. Otkrili su kako da proizvedu pivo od sušenih žitarica. Nakon ovoga, receptura se menjala ali je suština ostala ista. Tehnologija se poboljšavala, samim tim i proizvodnja piva. Ali osnovni sastojci od kojih se pivo proizvodi su ostali isti, voda, hmelj, žitarice i kvasci.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

pivo i dijabetes

PIVO I DIJABETES – Korisni saveti

Otkrivamo vam sadržaj šećera u pojedinim brendovima, a da bi se znalo koliko šećera pojedini stilovi piva sadrže,  prvo mora da se shvati njegov proces proizvodnje.

Pepper pizza bar

Pepper Bar iz Novog Sada otvoren je 2014.  godine, prvenstveno kao koktel bar, a godinu dana kasnije nakon otvaranja kuhinje

Pivo služi Evropi

Na nedavno održanom skupu „Pivo služi Evropi“, koji osmu godinu za redom organizuje Udruženje pivara Evrope (The Brewers of Europe),Pjer-Olivijer

ILI JESI – LAV – ILI NISI

Lav pivo je najpoznatiji brend proizvodnog portfolija Carlsberg Srbije. To je pivo punog ukusa, karakteristične prijatne arome i izbalansirane gorčine.

PIVO Nikšićko IPA

Pivo Nikšićko IPA pravi se od interesantne kombinacije aromatičnih sorti hmelja i posebnog ejl kvasca.

Restoran Soulfood

Restoran Soulfood nalazi se na najatraktivnijoj lokaciji u Pančevu, u Aviv parku. Restoran Soulfood je veoma prostran, savremen i moderno uređen restoran.

Restoran Salt ‘n’ Pepa

Restoran Salt ‘n’ Pepa nalazi se u Aviv parku u Pančevu. Restoran Salt ‘n’ Pepa je moderno i elegantno uređen restoran, u kom dominiraju prirodni materijali i topla atmosfera.

Restoran Šajka

Na suprotnoj obali od pančevačkog gradskog keja, na obali Tamiša, a u gradskoj šumi, nalazi se restoran Šajka.

Kako rashladiti pivo na plaži

Kada smo na letovanju, treba nam siguran savet kako rashladiti pivo na plaži Leto je godišnje doba kada većina nas boravi uz obalu reke, mora