Zbog čega radije pijemo pivo, a ne vino

Postoji više konkretnih razloga zašto se konzumenti i potrošači više opredeljuju za pivo, a evo i koji su

Svako ima svoj ukus, ali moramo se složiti da je pivo bolje od vina. Prema jednoj anketi iz 2016. godine u kojoj su ispitanici bili pitani da biraju između vina ili piva, većina je odabrala pivo. Šta više, osam od devet ispitanika su izabrali pivo. Da li je to zbog toga što je pivo jeftinije ili što ga je lakše pronaći i odabrati u poređenju sa mnoštvom francuskih vina koja sva deluju isto? Zaključak je jasan, ljudi više preferiraju pivo, ali tu postoji još par konkretnih razloga zbog kojih je pivo superiornije piće u odnosu na vino.

Prvi razlog je cena, odnosno pivo je višestruko jeftinije od vina. Naravno postoje određena piva koja su dosta retka i skupa, ali kada se uzmu sve činjenice u obzir, dolazimo do zaključka da je pivo mnogo povoljnije. Osim što je povoljnije, poseduje mnogo više nutritijenata.

Zahvaljujući interesantnoj mešavini hmelja, ječma i drugih žitarica, pivo nije samo prirodno probiotičko piće (kao što je i svaki drugi fermentisani alkohol), već nosi dodatne benefite u vidu izvora vitamina B, kardio-zaštitne folne kiseline i elementarnog silikona koji jača naše kosti.

Takođe, pivo ima mnogo više nasleđa. Svima nam je dobro poznato da je vino nastalo u doba Rimljana, dok je pivo mnogo starije. Dokazi ukazuju na to da su prva piva pravljena pre oko 13.000 godina, a što je umnogome doprinelo ljudskom razvoju u smislu agrokulture. Pre nastanka piva ljudi nisu znali za fermentaciju, a verovatno ni za poljoprivredu. Baš iz ovog razloga, a da ne zvuči pretenciozno, slobodno možemo reći da je pivo u neku ruku zaslužno za napredak ljudske vrste.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Novitet iz Pivare Razbeerbriga

Iz Pivare Razbeerbriga pred praznike stiže Božićno pivo. Pakovano u flaše od 0,66l, sa 6,4% alkohola Christmas tree je pivo sa dodatkom borovih iglica.

Restoran Plava frajla

Plava frajla je novosadski restoran koji služi istočnoevropsku, evropsku i domaću hranu, odnosno menije je baziran pretežno na vojvođansku domaću

Blagodeti hmelja

Češka je smatrana za jednu od zemalja u kojoj pivo nije samo piće, nego i deo kulture. Tokom srednjeg veka

MEDICINSKI FENOMENI – Organizam proizvodi pivo

Slučaj ovog čoveka je za rubriku Verovali ili ne. Za njegov slučaj zainteresovali su se istraživači koji su otkrili da kvasac, odnosno  gljivice u njegovom stomaku pretvaraju ugljene hidrate u pivo.

PIVO ZIMI – Tamno pivo i juneći gulaš

Najpoznatiji stil među zimskim pivima je porter koji je nastao davne 1700. godine u Londonu, a ime nosi po jakim lučkim radnicima koje su tamošnji stanovnici nazivali porterima, odnosno nosačima.

PIVO I HRANA – Kako odabrati pravo pivo

Kod piva se posmatra izgled, stabilnost pene, sedimenti na dnu flaše, izgled u čaši, ali i miris, aroma i ukus. Sve ovo je vrlo bitno kod odabira hrane i piva koje ćete naručiti uz tu hranu.