3 najneobičnija piva

U Nemačkoj postoji Zakon o čistoći piva, koji kaže da pivo sme da sadrži vodu, kvasce, ječam i slad, ali za ova piva Zakon ne važi

Tokom proteklih nekoliko godina, pivari su počeli da dodaju sve čudnije i čudnije sastojke u svoja piva. Iako su mnogi možda čuli za karibsko čokoladno pivo ili švedsko kanalizaciono pivo, piva o kojima ćemo pričati poseduju mnogo čudnije i bizarnije sastojke od ovih.

U Nemačkoj postoji zakon, koji se naziva „Zakon Čistoće Piva“, on kaže da pivo sme samo da sadrži vodu, kvasce, ječam i slad, ali za neke od ovih piva ovaj zakon ne važi. Od testisa kitova, do piva od ostriga, ova eksperimentalna piva poseduju svoje mestu u svetu piva.

No da krenemo redom – Prvo idemo u Peru, gde se proizvodi pivo koje se naziva „Saliva“. Poznatije meštanima pod imenom chicha, ovo pivo se pravi od kukuruza. Iako se to ne čini previše čudnim, kukuruz se fermentiše, tako što se žvaće i nakon žvakanja se ispljune, te se dobije neka vrsta fermentabilne kaše od koje proizvode pivo.

Iz Perua idemo na drugu stranu sveta, odnosno u Dansku gde se proizvodi njihovo ikonično „Cviet“ pivo. Mnogi ljudi su verovatno čuli za luvak kafu. Ova kafa je napravljena od zrna kafe koja su pojedena, zatim svarena i „izbačena“ od strane indonezijskih civet mačaka. Ova luvak kafa se koristi u proizvodnji Danskog Cviet piva, te slobodno možemo reći da je ovo pivo od izmeta.

Od piva napravljenog od izmeta idemo do piva koje je napravljeno od sriracha sosa. Ovaj čili sos se pravi sa pastom od čili paprike, destilovanim sirćetom, belim lukom, šećerom i soli. Ovo sriracha pivo nam dolazi iz Američke pivare „Rogue“, tamne je boje, bogatog ukusa i veoma ljuto kao što i sami možete pretpostaviti.

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Crno pivo u Srbiji

U mnogobrojim načinima klasifikacije i podele piva, od one osnovne na lager i ale, sa raznim podvrstama, preko sortiranja po

KRAFT PIVO Mrgud pilsner

Kraft pivo Mrgud pilsner zanatsko je pivo, no ukus mu je prepoznatljiv, odnosno onakav kakav prosečni konzument prepoznaje.